Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Юрій Вербицький пав тілом, щоб жити духом…”

Новітнього героя України сьогодні поховали на Личаківському цвинтарі

Сьогодні, 24 січня, у Львові поховали невинно убитого під час акцій протесту в Києві львів’янина, активіста Майдану Юрія Вербицького. Нагадаємо, його викрали 21 січня разом з активістом Ігорем Луценком. Наступного дня в лісі біля Києва було виявлено тіло Юрія Вербицького, який помер від сильних катувань на 10-и градусному морозі. На похороні побувала журналіст “ВЗ”.

Відспівували покійного Юрія у церкві Різдва Пресвятої Богородиці, що на Сихові. На церемонії зібралося декілька тисяч людей. Церква була повністю заповнена. На площі біля церкви стояли тисячі людей. Юрія ховали у закритій труні, бо нелюди сильно катували його.

Священник, митрополит Львівський Ігор наголосив, що життєве кредо Юрія Вербицького було: «Ніколи не роби людям того, чого б ти не хотів, щоб робили тобі». “Юрій віддав життя за свободу України, за своїх друзів, за українців, — сказав священник. — Він був мирною людиною. Він протистояв озброєним бійцям, які захищали владу, але переміг їх духовно. Він став жертвою задля кращого життя українців. Юрій пав тілом, щоб жити духом!”.

Чин похорону був призначений на 12-у годину. Але людей було так багато, що на Личаківський цвинтар тіло доставили тільки о 16-й годині. Труну з тілом везли на катафалку повільно. Люди, які були на Сихові, до вул. Мечникова йшли пішки до катафалку. На перетині вул. Мечникова-Левицького труну зняли з катафалку і понесли на руках. Юрія Вербицького поховали на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря. З прощальним словом виступили міський голова Львова Андрій Садовий, громадський діяч Ігор Калинець, поет Роман Лубківський, брат покійного — Сергій Вербицький. Брат Сергій зазначив, що Юрій ніколи не був великим радикалом, але завжди болісно сприймав будь-яку несправедливість. Юрій спеціально взяв відпустку на роботі, поїхав на Майдан. Останній раз Сергій спілкувався з ним по скайпу перед Йорданським Святим вечором. Сергій запропонував йому приїхати додому. Але Юрій відповів, що не може цього зробити, бо розуміє, яка в Києві енергетика, як люди борються за волю України. “Юрій зробив свій вибір. Я думаю, що усі ми також зробили свій вибір”, — зазначив Сергій Вербицький. Під час поховання багатотисячний натовп співав Гімн України, молилися разом за душу Юрія Вербицького.

Схожі новини