Передплата 2024 «Добрий господар»

Вербицький, якого викрадали разом з Луценком, мертвий

Тіло, знайдене у бориспільській лісосмузі, належить львівянину Юрію Вербицькому.

Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з друзями та родичами активіста Майдану Юрія Вербицького, якого викрали разом з Ігорем Луценком.

Разом з активістом Ігорем Луценком з Олександрівської лікарні Києва був викрадений львів’янин Юрій Вербицький. Їх повезли в ліс. Луценку вдалося врятуватися.

«Нас спочатку разом допитували з елементами насилля, — повідомив Ігор Луценко. — Потім розтягнули по різних кінцях лісу і обробляли окремо. Я лише чув, що дуже сильно пресують Юрія. Чому його, а не мене? Бо він виявився зі Львова. А для цих людей — це особлива каста ворогів. Все це тривало сорок хвилин. Потім нас знову запхали в автобус і кудись відвезли з мішками на голові”.

Тим часом у Бориспільському районі Київщини виявлено два трупи зі слідами тортур. Голови загиб­лих були обмотані скотчем. У середу, 22 січня, до Києва виїхав рідний брат Юрія — Сергій. Журналіст “ВЗ” зв’язалася з друзями, родичами Юрія Вербицького, щоб дізнатися про подробиці його пошуків.

51-річний Юрій Вербицький — львів’янин, житель Сихівського масиву, мешкає на вул. Коломийській, 15. Чоловік тривалий час розлучений, має 25-річну доньку Уляну. У квартирі мешкає сам, тримає собаку. Пан Юрій — професійний альпініст, член альпіністського клубу “Екстрем”. З 1994 року працює у відділі сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики Національної академії наук України. Навчався у львівській СШ №27. Освіту здобув в Національному університеті “Львівська політехніка”.

Як розповів “ВЗ” член альпіністського клубу “Екстрем” Мар’ян Нищук, усі альпіністи приєдналися до пошуків Юрія Вербицького, але наразі втішних результатів немає. Директор клубу Сергій Федірко додав: “Шукаємо свого друга по моргах, лікарнях, станціях швидкої допомоги, в міліції, СБУ та прокуратурі Києва. Юрій Вербицький — прекрасна людина, спортсмен високого розряду, патріот. Часто ходив у гори. Минулого літа не пішов, бо був травмований. Планував похід цього року”.

Племінниця Юрія Вербицького — 30-річна Оксана Вербицька розповіла журналісту “ВЗ”, що Юрій на майдан поїхав вперше минулого тижня. Для цього спеціально взяв відпустку на роботі. “Він — справжній патріот. Дядько сказав нам, що у найскладніший для України час повинен стояти на Майдані, — зазначила пані Оксана. — Вирішив, що треба підтримати людей, особливо вночі. Поїхав у Київ сам. Родичів попередив про поїздку”.

Племінниця каже, що родина збентежена інформацією про знайдені два тіла. “Є надія, що це не Юрій”, — зазначила Оксана Вербицька.

Журналіст “ВЗ” також поспілкувалася з працівниками відділу сейсмічності Карпатського регіону Iнституту геофізики НАН України. Чергова по сейсмічній станції “Львів” Ірина Келеман каже, що колектив плакав, коли дізнався про зникнення Юрія Вербицького. Сподіваються, що колега живий. “Він — хороша людина: мирна, спокійна, врівноважена. В нашому Інституті працює давно, — зауважила пані Ірина. — Захистив кандидатську дисертацію, досліджував землетруси. Юрій займався спортом, альпінізмом. Мав зв’язки з російськими спортсменами, був на Кавказі. Це соромно, що його, як львів’янина, побили за Майдан!”.

Друзі Юрія Вербицького пишуть на його сторінці в соцмережах про те, що його потрібно шукати в лісі. “Якщо Ігоря Луценка викинули в лісі після катувань, то треба і Юрія там шукати. Щоб не запізнитися... Хай Бог береже його”, — написала в соцмережах пані Марія.

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що брат Юрія Вербицького, Сергій, у київському моргу впізнав тіло брата.

Схожі новини