Передплата 2024 ВЗ

У Львові вшанували автора музики Гімну України Михайла Вербицького

У п’ятницю, 3 березня, на площі біля монумента Михайла Вербицького (перехрестя вулиць Генерала Чупринки та Степана Бандери у Львові) урочисто вшанували пам’ять автора музики Державного Гімну України «Ще не вмерла Україна», композитора, отця Михайла Вербицького. Заходи присвятили до дня його народження — 4 березня

Фото авторки
Фото авторки

Біля пам’ятника виступив хор «Трембіта, виконали пісню «Чуєш брате, мій» та Гімн України.

На урочистості прийшли представники культурних та громадських середовищ Львова, а також громадськість із Закерзоння та Надсяння. Були депутати обласної ради та народні депутати України від Львівщини.

4 березня делегація із Львівщини поїде в польське селище Млини, щоб у день народження автора Гімну вшанувати його пам‘ять на могилі композитора. Саме у Млинах Вербицький помер та був похований. 12 квітня 2005 року за участю третього Президента України Віктора Ющенка посвячено пантеон над могилою Вербицького в Млинах, будівництво якого ініціював український науковець, кандидат економічних наук, почесний громадянин міста Новояворівська Степан Лукашик.

Михайло Вербицький народився на Надсянні у родині греко-католицького священника. Він видатний композитор, хоровий диригент, священник УГКЦ, громадський діяч…

Перше виконання твору «Ще не вмерла Україна» відбулося 10 березня 1865 року у Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвяченому Тарасу Шевченку, диригував Анатоль Вахнянин.

Схожі новини