Передплата 2024 «Добра кухня»

«Я вже нічого не боюсь – нехай вони нас бояться»!

У понеділок у Києві біля урядового кварталу тривало протистояння народу з міліцією. Люди налаштовані рішуче

м. Київ

Протистояння народу з міліцією перед урядовим кварталом на вул. Грушевського продовжилося у понеділок, 20 січня. Кореспондент “ВЗ” весь час перебуває у центрі подій. Сотні людей стоять перед кордоном міліції. Позаду солдатів внутрішніх військ, які стоять на передовій, видніються шоломи «беркутівців». Час від часу лунають вибухи світло-шумових гранат, постріли, у повітрі стійкий запах їдучого газу...

Старші панянки на тротуарі з усієї сили гамселять палицями по залізних бочках. Гул стоїть неймовірний. Більш обачні активісти вибралися на пагорб і спостерігають за тим, що відбувається. Запальні молодики підбираються впритул до міліцейських щитів, дехто намагається закинути суміш у пластикових пляшках по той бік кордону. Періодично з натовпу виносять постраждалих майданівців на ношах. Як правило, це рвані рани від осколків гранат. Не гребують міліціонери стріляти з-за дерев по людях. Кулі поки гумові, але, за словами знавців зброї, при температурі мінус 9 градусів вони твердішають, стають як пластмаса... На озброєнні протестувальників — палиці, каміння, «коктейлі Молотова», піротехніка. У натовпі багато жінок, навіть старшого віку.

...Активіст Сергій із Вінниці у неділю примчав на Грушевського, коли вже горіли автобуси. «Знайомому, який стояв біля мене, просто під ноги впала шумова граната і розірвалася. Тепер у нього покалічена нога. Від госпіталізації відмовився, бо з лікарень всіх забирає міліція». Сергій показує «трофеї», які назбирав на Грушевського — використану гранату і гумові кулі. «Вони з гранатами, кулями, а я зі злістю, — каже емоційно. — Нічого не боюся — ані «Беркута», ані морозу».

25-річному Максиму із Кривого Рогу лікарі у КМДА перев’язують рани від куль. Вранці хлопець подався на Грушевського і намагався закинути «коктейль Молотова» у кордон «беркутівців». Його наміри випередили чотири кулі, з яких три поцілили у сину, ще одна — у ногу, плюс три світло-шумові гранати. «Вчора все успішно підпалили, — хвалиться Максим, — побігли до автобусів, попросили хлопців прикрити нас камінням і щитами. Сьогодні спроба не вдалася. У мене стріляли з-за дерева з Маріїнського парку». Каже, що тепер його ніщо не зупинить — стоятиме до кінця. Наразі ціль — прорватися через кордони до Верховної Ради, потім — до Межигір’я. «Тоді президент покине країну — у нього просто не буде вибору. Це треба було робити ще на початку грудня — набридли вже зі своєю мирною акцією».

18-річний Дмитро з Черкащини у неділю постраждав від гранати, яка вибухнула просто під ногами. «Ми тягнули автобус, — пригадує, — як «беркутівці» раптом почали кидати гранати, пускати газ. От одна й розірвалася просто під моїми ногами».

Отець Теодозій Івашків зі села Заводського, що у Буському районі на Львівщині, потрапив у саму гущавину подій. На щастя, не постраждав, але страху, зізнається, натерпівся, мабуть, на все життя. «Після Віча ми всі пішли мирною ходою до Верховної Ради, — розповідає священик. — Підійшли впритул до першого кордону і попросили, щоб розійшлися. Та «беркутівці» почали бити людей кийками, пустили газ. Звісно, люди почали оборонятися». Отець Теодозій не засуджує дій активістів Майдану, лишень молиться за них. «Це логічна реакція на владні провокації. Влада два місяці була глуха до наших прохань. У нас не лишилося виходу. Життя віддамо за свободу. Церква з народом». Отця Теодозія обурює поведінка «беркутівців». «Сидять за деревами і стріляють по людях, незважаючи — старий, малий, жінка. Ходив вранці до них, просив, щоб не застосовували зброю. Не встиг відійти — знову кидають гранати». Отець зізнається, що страх відчуває, але про те, щоб покинути Майдан, навіть і не думає. «Коли гранати біля тебе розриваються, звісно, страшно. Але владі не вдасться нас залякати: ленінські, сталінські часи пережили. Бог, коли карає, то розум забирає. Очевидно, президент дуже розгнівив Господа». Отець Теодозій на Майдані з перших днів. Додому навідався лишень на Різдво. Тепер, запевняє, стоятиме до перемоги.

Киянка поетеса пані Валентина прямує на Грушевського з дровиною у руці. Жінка у доброму гуморі, читає вірша, якого присвятила недільним подіям. «З вечора до ранку підносила хлопцям каміння, гатила палицею по бочці. Звісно, не вельми комфортно почуваєшся, коли поруч зриваються гранати, але боятися немає чого. У народу ввірвався терпець — до перемоги!».

А тим часом...

Поранених майданівців лікуватимуть у Львові

До столичних лікарень продовжують привозити постраждалих мітингувальників. Активісти, яких було травмовано у сутичках у Києві, можуть їхати лікуватися до Львова, незалежно від місця проживання. З такою ініціативою виступили львівські медики. Про це у Facebook написав мер Львова Андрій Садовий.

«Отримуємо інформацію, що травмовані у сутичках з міліцією у Києві не завжди відчувають безпеку у столичних медичних закладах. Тому львівські медики виступили з ініціативою приймати на лікування до наших лікарень всіх постраждалих», — зазначив міський голова. На базі двох львівських лікарень, 8-ї та Лікарні швидкої допомоги, створили умови для прийому потерпілих з Києва.

Телефони, якими можуть звертатися травмовані: (032) 270-62-85 (8-ма лікарня, вул. Навроцького, 23), (032) 258-70-14 (Лікарня швидкої допомоги, вул. Миколайчука, 9).

Схожі новини