Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тисяча гривень для репресованого студента

Юрію Ковтуну, якого за участь у Євромайдані вигнали з вінницького вузу, допомогла грошима пенсіонерка

Пенсіонерка зі Львова Надія Миколаївна (жінка не назвала свого прізвища. — Авт.) прочитала у понеділковому номері газети «ВЗ» публікацію

«В університеті пригрозили: ще раз тут з’явлюся, покличуть міліцію». Йшлося про круглого сироту Юрія Ковтуна, якого наприкінці листопада відрахували із Вінницького державного педагогічного університету ім.М.Коцюбинського за участь у Євромайдані. Пенсіонерка відразу ж вирішила допомогти хлопчині. На його ім’я зі Львова до столиці прийшов грошовий переказ — тисяча гривень.

«Настільки перейнялася долею Юри, що, прочитавши його історію, довго не могла отямитися. Цілу ніч молилася за нього», — поділилася пані Надія. Пані Надія з чоловіком виживають на мізерну пенсію. Майже усі гроші йдуть на оплату комунальних послуг та ліки. «Показала публікацію своїм родичам, — веде далі пані Надія. — Замість 200 гривень, які сама мала намір надіслати, вийшла тисяча. Думаю, ці гроші хоч якось допоможуть Юрчику. Ми всі за нього страшенно хвилюємося. Він справжній молодець — не впав у відчай, далі підтримує Майдан. Дай йому, Боже, сили, натхнення, здоров’я пережити ці труднощі, які випали на його долю. Чим зможемо, будемо далі йому допомагати».

«Я просто шокований, що є люди, які хочуть мені допомогти, — каже Юрій. — Думав, усім байдуже до мене. Величезна подяка цим добрим людям, які підтримали мене».

20-річного Юрія Ковтуна, студента 4-го курсу факультету іноземних мов Вінницького державного педагогічного університету ім.М.Коцюбинського, наприкінці листопада відрахували з навчання за участь у Євромайдані. Після пар у вузі хлопець разом з однокурсниками волонтерив на головній площі Вінниці — роздавав їжу активістам, чергував ночами. Фото його і ще двох товаришів потрапило на першу сторінку місцевої газети. Там була подана перекручена інформація, мовляв, студенти замість того, щоб вчитися, прогулюють заняття і заробляють гроші. Відразу ж після публікації в університет завітали п’ятеро чоловіків, які представилися «директорами» і видали трьом студентам-активістам папери, де було вказано, що їх відрахували за прогули і перебування на Майдані. Після цього Юрій без копійки у кишені подався до Києва на Майдан, де його прихистили афганці. Більше місяця Юрій готує страви, рубає дрова, чергує на барикадах.

А тим часом...

Польща прийме українських студентів-вигнанців?

11 грудня минулого року польський міністр науки Лена Коларська-Бобінська заявила про готовність надати 50 українським студентам стипендії, якщо їх виженуть з вишів через участь у Євромайдані. “Хочемо надати серйозну підтримку студентам з України. Спеціальні стипендії формує уряд, щоб, окрім місця навчання, студенти отримали ще й фінансову допомогу”, — заявила тоді міністр. Які саме польські виші будуть готові прийняти українських студентів та чи вже отримують від них звернення, наразі невідомо.

А от у Центрі освітнього моніторингу прогнозують, що репресії проти студентства почнуться тоді, коли Майдан згорне свої сили. “Не виключено, що розправи над студентами розпочнуться пізніше, у постмайданний період”, — розповів Павло Полянський, директор Центру освітнього моніторингу.

Схожі новини