Передплата 2024 «Добра кухня»

«Межигір’я» охороняють «ряджені»

Для Міністерства внутрішніх справ ні Закон «Про міліцію», ні урядові постанови не писані

Над входом до будівлі Міністерства внутрішніх справ бракує парадної вивіски з написом «Анархія — мати порядку». Це гасло для МВС Захарченка стало фірмовим. Потрібний президентові «порядок» наводять «по-беспрєдєлу» — в обхід Конституції, законів, здорового глузду. Хроніка звірств проти мирних мітингувальників — найбільш кричуща ілюстрація «мєнтовського» свавілля проти Майдану. Але і поза нею спливають факти, яких достатньо, аби розшифровувати абревіатуру «МВС» на новий лад — Міністерство ВСедозволеності. Свіжу картинку міліцейського «бєспрєдєла» зафіксували учасники чергового походу на президентське «Межигір’я». Крім «Беркута», законність якого викликає серйозні сумніви, форпост Януковича укріпили ще й бійцями взагалі невідомого походження.

На підходах до «Межи­гір’я» шлях майданівцям перегородив кордон хлопців у формі, чорних масках і шоломах. Ось тільки що це за призначенці, з якого спецпідрозділу, встановити так і не вдалося. Шеврони замасковані, погони розцяцьковані різнокольоровими нашивками: на одному — жовта, на іншому — сіра. МВСівську «прописку» бійців виказували хіба що напис «міліція» на шоломах і міністерська абревіатура не неприкритій частині шеврона.

На прохання представитися, хто вони і звідки, бійці реагували мовчанкою. На запитання ж, хто старший, командири (принаймні ті, хто називав себе ними) навіть звання свого не розсекречували. Зашифрувалися з ніг до голови, порушуючи закони, у тому числі і «Про міліцію».

У пошуках відповіді на запитання, що за «маскарад» влаштували під «Межигір’ям» «орли Захарченка», «ВЗ» звернувся по коментар до нардепа, генерал-лейтенанта міліції, екс-заступника міністра внут­рішніх справ Геннадія Москаля.

— У серпні минулого року Кабмін затвердив постанову «Про формений одяг працівників міліції», — каже Геннадій Москаль. — Там є усі описи та зразки форменого одягу і знаків розрізнення. Того, що почепили на хлопців біля «Межигір’я», у постанові не знайдете. Може, це ряджені на Маланку? Інших слів не знаходжу. У Конституції України написано, що посадові особи мають діяти у спосіб, визначений Конституцією, законами України і нормативно-правовими актами. Якщо формений одяг не передбачений постановою, тоді це не міліція, а незаконне парамілітарне формування.

— Для чого така «шифровка»? Той самий принцип, що і з «беркутівцями»? Аби у разі чого можна було відмазати «бойовиків»: немає розпізнавальних знаків — ні з кого питати за безчинства?

— Якщо дурний не знає, що робити, він що робить? Дурість. Керівництво МВС постійно викидає такі маразми. Немає дня, щоб вони своєю тупістю не створювали інформаційних приводів для ЗМІ, громадськості. Хотіли замаскувати, ніби ті хлопці під «Межигір’ям» — не міліція? Але це — маразм. Хай тоді йдуть на фестиваль ряджених, а не стоять там, біля «Межигір’я».

У Конституції написано, що створення військових формувань, не передбачених Конституцією і законами України, забороняється. Якщо біля «Межигір’я» стоять хлопці у формі, і це не міліція, не війська, значить — незаконні воєнізовані формування. Бо таких розпізнавальних знаків, як у них, у законах немає. Це клоунада.

— Ви кажете про незаконні воєнізовані формування. Давно на слуху структура, яку ще кілька років тому залучили до охорони «Межигір’я». Це так зване громадське формування «Делліт», яке створили на території новопетрівської сільради (Нові Петрівці — сусід «Межигір’я») нібито для охорони громадського порядку, а насправді — як озброєну «межигірську варту».

— У законах взагалі немає такого поняття, як громадське збройне формування. Подивіться закони про міліцію, про Службу безпеки, внутрішні війська. Якщо таке формування створюється, воно підлягає розформуванню. Плюс за таке — арешт і притягнення до кримінальної відповідальності.

— Не раз доводилося чути, що спецпризначенці, яких кидають проти майданівських акцій, часто озброєні не звичними, гумовими, а іншими, травматичнішими кийками. Що це за спецзасіб?

— Це пластиковий кийок. Він взагалі не може застосовуватися до мирних громадян (хоча під час розгону 30 листопада такі кийки використовувалися на Майдані). Його використовують проти озброєних злочинців, організованих злочинних груп, терористів. У Статуті патрульно-постової служби міліції прописані обмеження для використання цих спецзасобів. Гумовим кийком забороняється бити по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах. Для пластикового — список ширший. Ним заборонено завдавати удари по голові, шиї, сонячному сплетінні, ключичній ділянці, низу живота, статевих органах, нирках, куприку.

— У коментарях на своєму сайті ви підмітили, що незаконний «Беркут» навіть масками незаконно користується. Хіба маскувальні шапки для спецпризначенців не прописані?

— Лише для спецпідрозділу «Сокіл». Це затверджено наказом МВС. Особи, які працюють у цьому підрозділі, зараховуються на службу відповідними наказами під грифом «таємно», і при проведенні спецоперацій зобов’язані закривати обличчя, використовуючи шапки-маски. Інших законів чи нормативно-правових актів щодо використання шапок-масок в Україні не існує. Я усе перерив і нічого не знайшов.

Схожі новини