Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Боятися – це втратити все!»

Автомайдан привіз Януковичу в Межигір’я труну

Межигір’я, Київська область

У неділю, 29 грудня, з Майдану Незалежності вирушила автоколона у Межигір’я, що під Києвом, у резиденцію президента. Уже о 12-й годині, поки на Майдані тривало шосте віче, поблизу Європейської площі з’їхалося близько 300 машин — переважно іномарки. Усі автівки були із українською та європейською символікою. Багато водіїв наклеїли наліпки з гаслами проти Януковича і за Європу на номери машин. Охочі поїхати в Межигір’я самі шукали собі місця серед власників автівок, власники машин охоче погоджувалися їх підвезти...

Ідея походу на Межигір’я виникла давно. Але реалізували її тільки зараз. Разом із тисячами людей участь в акції взяли і лідери опозиції — Віталій Кличко, Олег Тягнибок і Арсеній Яценюк.

Власник автівки і учасник автоколони, киянин, бізнес-тренер Андрій вирішив допомогти активістам доставити їх на своїй машині: “Мав намір зробити два кола, але ми рухалися дуже повільно, тож я вже не встигну повернутися за людьми. Підтримую сьогоднішній Автомайдан і нічого не боюся. Кожному з нас є що втрачати, але боятися — це втратити все”.

Автоколона вирушила близько першої години від Європейської площі. Їхали повільно — 40 кілометрів на годину. Багатьох водіїв зупиняли даішники, яких того дня було значно більше. Основна вимога даішників була зняти наліпки з номерів. Деякі учасники автоколони проявили неабиякий креатив — замість номерів приліпили наклейки “Янукович під арешт”. Інший власник машини замість номерів мав наліпку “Щастя і злагоди”, а сам був у масці аноніма. До учасників автоколони долучилися й активісти на велосипедах — понад сотня велосипедистів і піших активістів стартували від метро “Героїв Дніпра”.

Антон, економіст, один із учасників велопробігу, розповів журналісту “ВЗ”, що про ходу довідався із соціальних мереж і вирішив долучитися. “Ми хочемо, щоб Янукович знав про нас і почув нас, — каже Антон. — У тому, що буде кордон міліції, ніхто не сумнівався. Проте сюди необхідно було прийти”. Багато водіїв полишили свої автівки і долучилися до пішої колони. Як пояснив один із водіїв Сергій, він це зробив про всяк випадок — ану ж будуть якісь сутички, тож він не хотів бути прив’язаний до автівки.

До Межигір’я колона наблизилася близько другої години дня. Уже в селі Малі Петрівці, на повороті до Межигір’я, учасників мітингу чекали правоохоронці, даішники і кілька беркутівців. Людей пропускали без перешкод, машини — теж без перешкод, тільки по одній, щоб, як пояснили, уникнути транспортного колапсу. Утім, далеко пройти учасникам ходи не вдалося. Уже за кілометр від першого повороту стояв кордон із автобусів, міліціонерів і беркутівців. Кілька тисяч людей перед кордоном зупинилися і продовжили мирний мітинг. Народні депутати і активісти виступали з імпровізованих трибун, облаштованих на мікроавтобусах. Акція була мирна — жодних гасел про захоплення резиденції, жодного заклику до конкретних дій. Активісти поблизу міліцейського кордону поставили труну для Януковича.

Активісти стояли навпроти міліцейського кордону, мирна акція тривала. Багатьох людей не влаштувала така пасивність лідерів і вони вирішили піти іншими стежками до резиденції президента. Місцеві мешканці, які надзвичайно обурені сусідством Віктора Януковича, підказали їм дорогу. Пенсіонерка Ганна Іванівна, яка підказувала, куди йти, сказала, що не може дочекатися, коли в країні буде інший президент. Мовляв, навіть у спокійні дні тут немає життя простому люду. “Моя сестра не змогла потрапити на кладовище до чоловіка, бо її туди не пропустили охоронці, — бідкається старенька. — Вони грубо сказали їй іти геть”. До розмови долучилася пані Ірина, яка нарікає, що по селищу неможливо вільно пересуватися: “Іду на роботу, навкруг міліціонери, машини без причин зупиняють, перевіряють документи. Так оберігають того Януковича!”.

Група невдоволених, хто не залишився слухати гасла політиків, йшли через поле, спускалися в яри, і знову догори по схилах. Журналіст “ВЗ” увесь цей шлях пройшла із людьми — загалом кілометрів три. Дійшовши до резиденції, ми побачили, що її охороняють міліціонери та беркутівці — через кожні кілька метрів. Перед самою резиденцією теж кордон з 50-ти міліціонерів. Прохід загороджений щитами. Ми помітили, що резиденція президента оточена височезним парканом (метрів 5), а зверху йде колючий дріт. Люди подейкували, що він під напругою.

Інші мітингувальники, які залишилися, перебували на відстані метрів 300 від резиденції. Приблизно за чверть п’ята вечора вони майже розійшлися. До нашого “ближнього кордону” дійшла інформація, що частина людей із “дальнього кордону” поїхала в гості до Віктора Медведчука.

Схожі новини