Передплата 2024 ВЗ

«Без наведення спецслужб «вести» Таню було неможливо…»

Рідні і соратники журналістки Тетяни Чорновол кажуть, що до розправи над нею причетні люди у владі

Політичний детектив із непередбачуваним фіналом нагадує справа про жорстоке побиття активістки Євромайдану, журналістки Тетяни Чорновол, яка і далі перебуває у лікарні. Попри показну активність слідчих, з боку МВС простежується тенденція «перевести стрілки», звинуватити у цьому злочині представників опозиції, більше того — навіть рідних Тетяни…

В одному з коментарів від високих посадовців у правоохоронних органах прозвучала цинічна думка, що це побиття могло бути вигідне… чоловікові постраждалої Миколі Березовому. (Як відомо, Микола — бізнесмен, продавець комп’ютерної техніки, не тільки ідейно підтримував свою дружину, а й часто був її охоронцем під час громадської і журналістської роботи). А ще посадовці натякають, що зловмисники, які начебто входять в «особливо небезпечне організоване злочинне угруповання», мали пряме відношення не тільки до покійних кримінальних авторитетів «Савлоха» (Савлохова), «Рибки» (Рибалка), а й до… партії «УДАР». До її лідера Віталія Кличка, депутатів від «Батьківщини» Миколи Княжицького, Володимира Полочанінова. Що «медійною базою» цього ОЗУ був… телеканал ТВі, який опозиційно налаштований до влади. За цими заявами простежується черговий намір дискредитувати Майдан і його керівництво. Ветеран МВС, генерал-майор Володимир Дахновський назвав ці завчасні, непідтверджені нічим заяви своїх теперішніх колег «ганьбою для всієї української міліції».

Тим часом названо п’ятьох мажорів, яких підозрюють у побитті Тетяни Чорновол — Олександра Храмцова, братів Олександра і Сергія Котенків, Андрія Насіковського, Романа Залюбовського. Попри те, що більшість з них заявили, що мають 100-відсоткове алібі, усім їм на час слідства суд обрав запобіжний захід — двомісячне утримання під вартою. В опозиції попросили взяти цих осіб під посилену охорону, щоб у СІЗО вони дожили до суду. Бо є побоювання, що зацікавлені особи можуть вкоротити цим арештантам віку — аби не назвали ім’я замовників розправи над журналісткою.

Показовий факт: коли один із затриманих сказав, що може впізнати тих двох, що били Тетяну, слідчі, замість того, щоб вхопитися за цю деталь, намалювати фоторобот, «охололи» до цього свідка.

Чоловік Тетяни Чорновол каже, що його дружину намагалися не просто залякати. «Такі удари в скроню, яких їй завдавали, мають одну лише мету — вбити», — заявив він. — Її били навіть у непритомному стані…». Березовий упевнений, що спецоперація проти Тетяни була ретельно спланованою, нападники дочекалися моменту, коли в машині вона буде одна.

Серед ймовірних організаторів нападу на свою дружину Микола Березовий називає командира київського підрозділу «Беркута» Сергія Кусюка, який давав команду розігнати Майдан. А також «сірого кардинала» української політики, кума Путіна — Віктора Медведчука. На думку Миколи, Медведчук має давні особисті порахунки з Тетяною. Вона не раз писала про його антиукраїнську діяльність, а напередодні нападу відвідала його маєтки і на паркані написала: «Майдан відбере твою хату».

Зацікавленими у розправі над Тетяною Микола Березовий вважає міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, генпрокурора Віктора Пшонку. Припускає, що до побиття дружини могли мати відношення президент Янукович, секретар РНБОУ Андрій Клюєв, нардеп Борис Колесніков, бізнесмен Рінат Ахметов, які фігурували у резонансних розслідуваннях журналістки.

Думка з приводу

Соня КОШКІНА, головний редактор інтернет-видання «Лівий берег»

В обід того дня Таня багато користувалася телефоном. Вирахувати місцезнаходження такої людини нескладно. Тим більше — дізнатися, що вона говорить і пише. Тобто, як тільки Таня «намалювалася» на радарах і стало ясно, що ввечері збирається додому, замовники «увімкнули» план, який підготували, мабуть, заздалегідь. Просто момент зручний вичікували (логічно припустити, планів було кілька).

Хто є замовником? — ось головне питання. Ясно одне: так щільно «вести» Таню без наведення спеціальних служб було неможливо…

Схожі новини