Передплата 2024 ВЗ

Ціна незалежності – 15 мільярдів доларів

Про євроінтеграцію можна забути: влада взяла курс на Євразійський економічний простір

Кілька років безуспішних переговорів щодо перегляду ціни на газ... І раптом Віктор Янукович летить до Москви і домовляється і про знижку на газ (з 400 до 268 доларів), і про 15 мільярдів доларів «кредиту». Причому гроші ці видадуть не звідки-небудь, а з Фонду національного добробуту РФ. Виникає питання, з чого така невидана щедрість з боку Путіна? Що такого ще міг “здати” Янукович? І це в той час, коли сотні тисяч українців уже четвертий тиждень відстоюють своє право на європейське майбутнє. Уже сам візит президента до Москви у такий час — плювок в обличчя усім цим людям, вкупі з єврочиновниками та американськими сенаторами... Тепер про Угоду про асоціацію з ЄС можна забути. Принаймні за теперішньої влади.

Як вважає екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, платою за газову знижку стануть українська ГТС та інші наші активи. «Російська сторона не хоче третього учасника у газотранспортному консорціумі, а наполягає на створенні двостороннього консорціуму — на так званих паритетних засадах. У такому випадку платою стає не тільки газотранспортна система та енергетична безпека України, а й Угода про асоціацію з ЄС. Бо, ставши членом Європейського енергетичного товариства, Україна зобов’язалася не допускати зосередження продажу і транспортування газу в одних руках. Вихід з енергетичного товариства унеможливлює підписання угоди з ЄС», — каже Пинзеник.

“Домовленості Януковича у Москві — ціна відмови від європейського майбутнього, — каже експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко. — Знижка на газ — це не благодійність з боку Росії. Насправді це середньоєвропейська ціна. Обіцяні 15 мільярдів доларів — не кредит, а обіцянка викупу єврооблігацій. Для початку обіцяли видати три мільярди доларів. Фактично стільки, скільки винен “Нафтогаз” за газ. Тобто насправді РФ дозволила реструктуризувати борги “Нафтогазу” перед “Газпромом”. Далі українські єврооблігації викуповуватимуть частинами — залежно від того, як поводитиметься україн­ська влада. Тобто, пообіцявши викуповувати єврооблігації, Путін насправді посадив Януковича на короткий повідок. Фактично ці домовленості означають, що українська влада перестає бути самостійним суб’єктом міжнародного права”.

За два дні до поїздки Януковича до Москви американський сенатор Джон МакКейн в інтерв’ю “Українській правді” заявив: “Немає жодного сумніву, що Путін застосовує неймовірний тиск на уряд і на народ України. Не вірю, що йому вдасться змусити Україну приєднатися до його так званого Митного союзу. Але нам буде потрібно надати допомогу Україні з боку МВФ, щоб вона впоралася зі серйозними фінансовими труднощами”. Тобто усі розуміли — хто дасть Януковичу грошей, той впливатиме на політику цієї влади. І все йшло до того, що МВФ готовий був виділити черговий кредит навіть без різкого підвищення ціни на газ. Але проблема в тому, що кредитом від МВФ Сім’ю не нагодуєш. За відсотковими ставками кредити Міжнародного валютного фонду — найдешевші гроші, які можна знайти. Але МВФ контролює, куди ці кош­ти йдуть. І вимагає реформ. І це нормально — адже перед тим, як позичити гроші безробітному, ви вимагатимете, аби він знайшов роботу. Бо тільки тоді є гарантія, що ці гроші вам зможуть повернути.

Росія ж позичає гроші, не вимагаючи реформ. Бо їм все одно, що буде з українською економікою. Більше того, вони зацікавлені у тому, щоб уряд не зміг повернути ці гроші. Бо що таке урядові єврооблігації? Це боргові цінні папери, які видаються під державні гарантії. Якщо держава не може вчасно погасити ці облігації грошима — розраховуватиметься активами. Тобто Росія зможе отримати контроль над стратегічними об’єктами. Ще одна “перевага” російської влади — з ними завжди можна домовитись про тіньові схеми освоєння цих коштів. Щоб Сім’я не залишилась обділеною... Президенти погодили виділення позики у 15 мільярдів, навіть не уточнюючи, під які відсотки!

«Поки що пообіцяли викупити єврооблігацій на три мільярди під 5% річних. Яка буде відсоткова ставка на наступні транші — невідомо. І це велика небезпека, тому що, вважаю, ставка буде збільшуватись, — каже керівник аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін. — Знижка на газ — також тимчасовий дисконт. У подальшому ціну переглядатимуть щоквартально. Видно, що ці домовленості зорієнтовані на 2015 рік. Це не тільки рік виборів президента України, а й створення, з 1 січня 2015 року, Євразійського економічного простору. Тому йдеться не стільки про приєднання України до Митного сою­зу, скільки про приєднання до більш глибоко інтегрованої системи. Євразійський союз включає в себе і Митний союз, і більш потужний економічний союз, і створення наднаціонального органу управління. На мій погляд, після підписання Януковичем московських домовленостей повернення назад, у бік ЄС, не буде. Принаймні до 2015 року».

Здатись Росії в період Майдану — це можна розцінювати як політичне самогубство Януковича. Цілком можливо, що Путін вчинить за принципом “мавр зробив свою справу, мавр може померти”... “Поки що нема підстав говорити про те, що Москва розглядає Януковича як кандидатуру, що влаш­тує її на другий термін. Якщо вони впевняться, що повністю контролюють ситуацію, — нинішній президент одержить підтримку. Але, на мій погляд, Росія робила ставку на дублера, який буде проросійським, але при цьому не викликатиме негативних емоцій у більшості населення. Путін гратиме на два фронти — підтримуватиме Януковича, і готуватиме резервного кандидата, — каже Анатолій Баронін. — Янукович розраховує, що ці домовленості, зокрема у промисловій кооперації, щодо усунення торговельних бар’єрів з РФ, зниження ціни на газ, створять умови, аби відновити рейтинг у східних та південно-східних областях. Якщо взяти чисту математику, то, повернувши рейтинги 2010 року, перемога Януковича на виборах 2015 року цілком імовірна”.

На рейтинги Януковича у східних областях почали працювати вже зараз. Його разом з Путіним тепер виставляють рятівниками України, що спасли країну від “банкрутства та колапсу”... Хоча перед тим, як рятувати країну від банкрутства, спочатку треба було її до того банкрутства довести. Чим тандем Януковича-Азарова успішно останні три роки і зай­мався.

Коментар для «ВЗ»

Арсеній Яценюк, голова парламентської фракції “Батьківщина”

Те, що Янукович у Москві не підписав Митного союзу, у цьому є, насамперед, велика заслуга Майдану. Було зрозуміло, що підписання Митного союзу — це розкол країни і втрата його легітимності як президента. Щодо знижки на газ, то цю знижку Янукович отримав взамін на непідписання угоди з Європейським Союзом та переформатування газового бізнесу в Україні. Газовий бізнес — це, насамперед, великий бізнес: якщо зменшилась ціна, то в когось збільшились прибутки. Думаю, це пов’язано зі суттєвим перерозподілом ринку природного газу на території України. Швидше за все, будуть інші оператори газу. Щодо 15-мільярдного кредиту, то, підозрюю, є таємні домовленості, про які не знаємо. Вони можуть бути усними, що ще гірше, бо на папері все чітко написано... З паперами можна піти в суд, а слова — не доказ. Там інші суди...