Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ЄСПЛ з 1 січня вводить більш жорсткі вимоги для подачі скарг

  • 18.12.2013, 12:24
  • 1 770

З 1 січня 2014 року застосовуватимуться жорсткіші вимоги для подачі скарги в Європейський суд з прав людини, повідомили в прес-службі уповноваженого Верховної Ради з прав людини з посиланням на секретаря Європейського суду.

«З набранням чинності з 1 січня 2014 року нової редакції правила 47 регламенту Європейського суду з прав людини будуть застосовуватися більш жорсткі вимоги для подачі скарги до Європейського суду. Внесені до регламенту ЄСПЛ поправки, спрямовані на підвищення ефективності його роботи та прискорення розгляду скарг, впроваджують дві важливі зміни, які визначатимуть, чи буде заява передана до Суду чи відхилена без розгляду», — сказано в повідомленні.

Перша зміна стосується інформації та документів, які подаються до Європейського суду і дають йому можливість розглядати заяви і здійснювати свою діяльність настільки ефективно, наскільки це можливо.

Таким чином, з 1 січня 2014 будь-яка заява, що відправляється в ЄСПЛ, має бути підготовлено відповідно до вимог формуляра (з наданням інформації у справі в повному обсязі по всіх пунктах формуляра заяви) і супроводжуватися копіями відповідних підтверджуючих документів.

«Всі неповні скарги (без всієї інформації, необхідної за формуляром та копій документів) розглядатися не будуть і будуть відхилені», — підкреслюють в ЄСПЛ.

Друга поправка стосується зупинення перебігу строку подання заяви, тобто протягом 6 місяців з дати винесення остаточного рішення вищої судової інстанцією на національному рівні.

Протягом зазначеного строку має бути подана заява, яка відповідає вимогам, викладеним у правилі 47 регламенту Суду: заповнений належним чином формуляр заяви і підтверджуючі документи.

«Подання неповного заяви не призведе до зупинки течії зазначеного 6-місячного терміну і ця заява підлягає відхиленню, на відміну від того, що сьогодні можна протягом цих шести місяців направити заяву, в якій коротко викласти обставини справи, а вже потім, навіть після завершення шестимісячного терміну, заповнити формуляр і копії документів», — зазначають у ЄСПЛ.

Новий спрощений формуляр, а також список необхідних супровідних документів відповідно до нових правил, будуть доступні на офіційному сайті Європейського суду з 1 січня 2014 року.

Крім того, повний текст поправок до Регламенту Європейського суду з прав людини буде опублікований після 1 січня 2014 на офіційному сайті омбудсмена в розділі «Як звернутися до Європейського суду з прав людини».

Схожі новини