Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Безхозний» колектор забруднює Львів та Винники

Для ліквідації проривів треба щонайменше 150 тисяч гривень

На тлі подій Євромайдану комунальні клопоти Львова трохи відійшли у тінь. Але не стали менш актуальними... Цього разу маємо клопоти з “душком”. Каналізаційний колектор, що пролягає через Лисиничі і транспортує стоки з Винників, Лисиничів та Підбірців, — в аварійному стані: в кількох місцях нечистоти витікають на поверхню. Аварійний об’єкт проінспектували чиновники Львівської міськради — голова Личаківської райадміністрації Іван Лозинський, в. о. начальника управління екології Львівської міської ради Андрій Галушка, працівники ЛМКП “Львівводоканал”.

Нарікають на Винниківську міську раду (на її балансі, за словами посадовців, знаходиться колектор), мовляв, ті не хочуть вкладати гроші в ремонт. Натомість мерія Винників відхрещується від колектора... Якщо не вирішити проблеми, колектор може загрожувати екологічними наслідками, стати розплідником інфекцій... Протяжність об’єкта — 10 кілометрів, неподалік залізнична колія Львів-Красне.

“Згідно з актом прийому-передачі, каналізаційна труба належить Винникам, — запевнив Іван Лозинський. — Колектор пошкод-жений у кількох місцях. Ми зверталися у міську раду Винників, щоб відремонтували колектор, але ніхто не реагує. Кажуть, колектор не на їхньому балансі. Ми звернулися до Державної екологічної інспекції Львівщини, щоб зобов’язати мерію Винників приступити до ремонту. Нечистоти призводять до неприємного запаху. Сморід доходить до Львова. Критична екологічна ситуація буде влітку під час спеки”.

Андрій Галушка додав: “Власник стічних труб не виконує вимог природоохоронного законодавства. Екоінспекція проведе аналізи ґрунту, куди потрапили стоки колектора. Потім міській раді Винників нарахують збитки за забруднення земельних ресурсів”.

Заступник головного інженера “Львівводоканалу”, начальник служби каналізаційного господарства Володимир Васильченко розповів “ВЗ”, що, за найскромнішими підрахунками, латання колектора коштуватиме 150 тисяч гривень. Його прорвало в кількох місцях. Якщо рване під залізничними коліями, наслідки можуть бути невтішні...

Річний бюджет Винників — п’ять мільйонів гривень. Навряд чи чиновникам містечка біля Львова захочеться викроїти з бюджету понад сто тисяч, щоб відремонтувати каналізаційний колектор...

“У Винниківській міськраді нам кажуть, що мережі, буцімто, їм передали з порушенням, — продовжує розмову Володимир Васильченко. — Тоді не потрібно було його приймати, ніхто не змушував, не викручував руки... Передали — прийняли!”.

Зараз Личаківська райадміністрація штурмує Винниківську мерію з усіх боків. Скарги та звернення скерували до прокуратури Львова, у Личаківський районний відділ міського управління міліції, де вимагають розпочати досудове розслідування щодо бездіяльності мерії Винників.

Коментар для «ВЗ»

Олег ШЕВЧУК, заступник міського голови Винників

Колектор передали на баланс з чималими технічними порушеннями. Тепер від нас вимагають ремонту. Але ЛКП “Львівводоканал” досі не дає нам схеми каналізаційної мережі. Ми не знаємо, де прокладено колектор, де ремонтувати, копати. Це як кіт у мішку. Для ремонту потрібна космічна сума. Там складна аварійна ситуація. Бюджет Винників не потягне таких витрат. Навіть львівський бюджет не в змозі профінансувати ремонт, не те,що винниківський.

Фото Мирона МАСЛЮКА