Передплата 2024 «Добрий господар»

Радіація не вбила, але здоров’я відібрала...

Серед ліквідаторів здоровим вважається кожен двадцятий, а серед евакуйованих – кожен сороковий!

У червні 1986 року львів’янин Зигмунд Качуровський заступив на службу у Чорнобиль — шість місяців охороняв 30-кілометрову зону від мародерів. Каже, отримав малу дозу радіації — до 2001 року взагалі не мав проблем зі здоров’ям. Потім у нього виявили цукровий діабет. Спочатку чоловік лікувався таблетками, згодом — перейшов на інсулін. Аби не допустити ускладнень, періодично проходить комплексне обстеження. На облік у Львівський диспансер радіаційного захисту населення пан Зигмунд став у 1999 році — через рік після створення закладу.

Від Чорнобильської аварії потерпіло 8953 жителі Львівської області. На обліку в обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення перебуває 7562 потерпілих (з них ліквідаторів — 3953).

“З кожним роком зменшується частка здорових, — констатує головний лікар закладу, заслужений лікар України Тетяна Пошивак. — Серед ліквідаторів здоровими визнано 7,4%, серед евакуйованих — 4,3% (по Україні — 4,6% та 2,4% відповідно)”.

У багатьох уражено по 3-5 органів і систем. Захворювання мають атиповий перебіг, який не вкладається у загальну клінічну картину...

Медична допомога у диспансері надається за 16 лікарськими спеціальностями. Пацієнти мають змогу обстежити серце та магістральні судини на новому ехокардіографі, визначити життєвий об’єм легень за допомогою сучасного спірометра. В урологічному кабінеті стоїть новий цистоуретроскоп з волоконним світловодом (з його допомогою діагностують урологічні захворювання), у гінекологічному — кольпоскоп (обладнання для діагностики жіночих захворювань). Є тут і сучасний ультразвуковий діагностичний апарат, і офтальмоскоп, і езофагогастродуоденоскоп, і реоенцефалограф (апарат для обстеження судин головного мозку). У листопаді за сприяння голови громадської організації «Матері Чорнобиля» Ганни Федорич благодійники з Мюнхена (ГО «Допомога для України») передали диспансеру нове фізіотерапевтичне обладнання (УВЧ-апарат, ультразвуковий терапевтичний та апарат магнітотерапій, а також апарат для проведення гігієни ротової порожнини).

Аналізи пацієнти здають у клінічній біохімічній лабораторії. Біохімічний аналіз крові тут проводять за 27-28 параметрами! Правда, гемолітичний і біохімічний аналізатори потребують заміни, бо вичерпали свій технічний ресурс.

На стаціонарне лікування пацієнтів скеровують у Львівську обласну клінічну лікарню, госпіталь інвалідів війни і репресованих, обласний кардіологічний центр, онкологічний центр, Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, 4-у міську клінічну лікарню, де передбачено терапевтичні ліжка денного перебування. Постраждалі отримують медикаменти безкоштовно (ліки відпускають за пільговими рецептами). Аптечним закладам відшкодовує вартість лікарських засобів Департамент соціального захисту населення.

У 2013 році з цією метою було виділено 1 млн. 57 тис. гривень (з них 557 тисяч — за розподілом Міністерства фінансів, а 500 тис. — рішенням сесії обласної ради). “Однак цих коштів недостатньо, — зазначає Тетяна Пошивак. — Практично у всіх «чорнобильців» — хронічний перебіг захворювань, а це означає, що мусять щодня приймати ліки. Лікарі ж не мають права не виписати рецепт”.

Постраждали від Чорнобиля і 878 медичних працівників Львівщини. Протягом трьох років (з 1986 по 1988) їх скеровували для ліквідації наслідків Чорнобильської аварії в Поліський, Бородянський, Іванківський райони, які не належать до 30-кілометрової зони. Медичні працівники ризикували власним здоров’ям, однак статус ліквідаторів отримали лише 112 працівників. Решта не змогли довести, що побували у самому пеклі...

Схожі новини