Передплата 2024 «Добрий господар»

“Дорогу у Київ потрібно знати! Треба їздити, вибивати!”

Новопризначений голова Львівської ОДА провів першу апаратну нараду і першу прес-конференцію

Новопризначений голова Львівської ОДА Олег Сало, не відкладаючи у довгий ящик, призначив свою першу прес-конференцію акурат після першої апаратної наради — на понеділок, 4 листопада. Однак показовою виявилася вже самий перебіг апаратної наради. Як і передбачалося, стиль нового керівника був жорсткий, часом навіть занадто, погляд — суворий, з-під лоба...

Першим на порядку денному стояло драстичне питання — підготовка дорожних служб області до роботи у зимовий період, з якого звітував нещодавно призначений начальник служби автомобільних доріг Львівщини Микола Гнатів. Зрозуміло, похвалитися головному автодорожнику області було мало чим, тим більше, що його співдоповідачем був начальник ДАІ області Федір Васильків. Той загострив і без того не райдужну картину шляхового безладу на Львівщині — після перевірки виявилося, що з 27 філій Львівавтодору, тільки три готові до зими, а всі решта — частково, палива — на три дні, стан доріг — незадовільний. “Як завжди, зима нас застане зненацька, — розпікав присутніх Олег Сало. — Вона вже нас застала зненацька. Торік в такий самий час уже сніг лежав... Не дай Бог, він випаде зараз”. Губернатор неодноразово перебивав пана Гнатіва, потім запитав: “В який термін ви мені доповісте про готовність?” “Через тиждень я доповім!” “Допрацюйте і будьте готові” “Єсть!” — по військовому відрапортував Микола Гнатів.

У такому ж стилі пройшла вся нарада. Коли начальник Головного управління охорони здоров”я ЛОДА Ростислав Ступницький поскаржився, що держказначейство блокує скеровані у галузь кошти, голова ЛОДА відповів йому: “Дорогу у Київ потрібно знати! Треба їздити, вибивати!” (“вибивати фінансування у столичних кабінетах. — Авт.). “Ми були на всіх рівнях, починаючи від прем”єр-міністра...”, — намагався виправдовуватися Ступницький.

“На вихідних я проаналізував, чому наша область на 26-му місці у рейтингу соціально-економічного розвитку, — заявив підлеглим губернатор. — З 29 місцевих бюджетів районів області бюджети виконано лише в трьох районах. Перший — третій квартали року ми проїдаємо, а четвертий — чекаємо: де що нам впаде, чи Київ щось подасть...” Губернатор зробив наголос, що пріоритетним завданням на сьогодні є розвиток інвестиційного клімату в області. Щоправда, слово “інвестиційний” йому вдалося вимовити не з першого разу, пролунало щось на кшталт “інфекційний”. Та менше з тим... Олег Сало заявив, що створить окремий підрозділ, який займатиметься лише залученням інвестицій в область.

І протягом усієї наради, і спілкуючись із “акулами пера”, губернатор неодноразово вимовляв сакраментальну фразу “Ми повинні працювати на людей і для людей!” Перед тим, як відповісти на запитання, зробив невеличке “казання”, в якому запевнив, що нічого приховувати перед журналістами ніколи не буде. “Основне моє завдання — довести, що моя рідна земля може бути на передових позиціях в Україні, тому що на сьогоднішній день є плачевний стан”, — запевнив він. — Основне питання зараз — у нас 662 мільйони, які не пройшли по казначейству, з них 98 мільйонів — це місцеві бюджети і 46 — невиплата по зарплаті. У нас тільки три райони виконують місцевий бюджет — Дрогобицький, Миколаївський і Яворівський. Прикро, що ми на 26-му місці”.

До речі, губернатор вважає, що його попередника Віктора Шемчука звільнили саме через невиконання соціально-економічних показників області. Одна з версій, яка зараз активно мусується в інформаційному просторі — Шемчука звільнили через те, що пообіцяв боротися із догналітами — релігійною сектою, яку очолює одіозний Антонін Догнал. Олег Сало сказав, що нічого не чув про зв”язок секти зі звільненням, але пообіцяв розібратися з питанням секти. “Я чув про цю проблему, працюючи на посадах керівника міліції на Рівненщині та Івано-Франківщині, — сказав він. — Секти — це проблемно. Коли мені доповідали, що там є 140 осіб, я в це не вірю… Я запланував собі і вже є з цього приводу доручення, зібрати нараду».

На запитання, чи не боїться він протистояння із київським лобі у цьому питанні, Олег Сало зазначив: «Я ніколи не був боягузом. Якщо я беру мету, то завжди до неї доходжу».

Також губернатор запевнив, що не звільнятиме заступників, поки не познайомиться з їхніми професійними якостями: "Кожна людина — це особистість, кожна людина вкладала свої нерви, свою роботу в цю область. Не можна ось так взяти і з плеча рубати. Перед тим, як приймати якесь рішення, я хотів би побачити можливості кожного. Має бути перспектива і динаміка на покращення".

Олег Сало повідомив, що зараз є позапартійний, досі проживав у Києві, тепер проживатиме у Львові, бізнесу на Львівщині не мав, і не було часу цим займатися. Запевнив, що не підтримує відносин з Наталією Вітренко, від партії якої у 2006 році балотувався в народні депутати України: «З Наталією Вітренко в мене ніяких відносин немає. Тим паче — з партією. Не знаю, чи партія ще існує, чи не існує… Ніяких відносин немає». «Ви знаєте, який тоді був час, після Помаранчевої революції. Було певне політичне переслідування. Я був тоді депутатом обласної ради… Я був вписаний в списки до балотування. Звичайно, партія не пройшла… Тим паче, я був в такому списку, по-моєму, непрохідний».

До речі, новопризначений губернатор працюватиме у “старому” кабінеті голови ЛОДА (нагадаємо, його попередник Віктор Шемчук хотів облаштувати там музей, а сам “переселився” в інший кабінет).

Схожі новини