Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Прокуратура «наїхала» на евакуатори

У місті вкотре виник конфлікт довкола роботи евакуаторів. Прокуратура Львова зазначила, що ЛКП “Львівелектротранс” та ЛКП “Львівавтодор” не мають права займатися евакуацією автомобілів, відправляти транспортні засоби на штрафмайданчики. За кілька останніх місяців на штрафмайданчик безпідставно евакуювали триста машин. Прокуратура міста порушила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 365 ККУ – перевищення службових повноважень посадовців цих комунальних установ.

Як повідомили “ВЗ” у прес-службі прокуратури Львова, автівки, які неправильно припарковані, зокрема біля трамвайних колій, чи перешкоджають роботі комунальних служб, забирають на підставі ухвали сесії. Прокуратура перевірила законність цього документа, виявила знач­ні недоліки. Перша помилка міських депутатів — згідно із законодавством, переміщувати машини на штрафмайданчик повинні не комунальні служби, а працівники ДАІ. Але, як запевнив “ВЗ” директор ЛКП “Львівавтодор” Олег Береза, працівники служби, яка займається евакуацією автомобілів, працюють разом з ДАІ. Натомість інспектор ДАІ Львова Людмила Ліб зазначила “ВЗ”, що працівників ДАІ викликають не у всіх випадках, а лише в тих, де є перешкод­жання руху громадського транспорту. “Найчастіше даішники працюють тоді, коли водій припаркував автомобіль на трамвайних коліях, — каже вона. — У такому випадку вони лише фіксують порушення. Машину переміщають чи евакуюють на штрафмайданчик працівники комунальної служби”.

Друге порушення в ухвалі сесії — вона суперечить закону “Про дорожній рух” та Кодексу України “Про адмі­ністративні правопорушення”. Про­куратура подала позов до Львівського окружного адміністративного суду, щоб визнати ухвалу сесії незаконною та скасувати її.

На балансі “Львівелектротрансу” є чотири евакуатори. Три працюють повноцінно, переважно у центральній частині міста, а четвертий — лише у черговому режимі. У середньому щодня евакуюють близько двадцяти машин. У «Львівавтодорі» запевняють, що забрати машину зі штрафмайданчика можна безкоштовно.

Олег Береза дивується, чому прокуратура шукає порушення у роботі евакуаторів, мовляв, депутати прийняли ухвалу раніше, а зауваження надійш­ли лише тепер. “Не розумію, чому досі все було нормально, ні в кого не було питань, а лише зараз виникли, — каже він. — Рішення погоджено з усіма службами, ми консультувалися з правоохоронними органами. Ніхто не визнавав ухвалу сесії незаконною. Працюємо разом з ДАІ, які фіксують номер машини-порушника, ми складаємо акти”. За словами Олега Берези, найбільше порушень паркування на вул. Вин­ниченка, проспекті Свободи, вул. Коперника. На периферії евакуатори не працюють, хіба що лише в особливо складних випадках.

Любомир МЕЛЬНИЧУК, голова комісії з питань депутатської діяльності та законності Львівської міської ради

Прокуратура має право винести протест на будь-яку ухвалу сесії міськради. Проект ухвали розглядали на комісіях, документ підтримала більшість депутатів. Наша позиція чітка: евакуатори потрібно застосовувати, якщо є порушення правил паркування, автівки перешкоджають руху громадського транспорту, зокрема спецслужб. Якщо буде подання прокурора на сесії міської ради, то ми будемо відхиляти протест. Справа трохи в іншому — в принципах реалізації ухвали. Виконавчі органи міської ради не до кінця виконують пункти ухвали. Евакуацію потрібно проводити в присутності працівників ДАІ. На цю проблему ми постійно вказуємо чиновникам.