Передплата 2024 ВЗ

«У Львові вирішили приватизувати приміщення нашої лікарні»

Громада Східниці вважає, що обласна рада не дає коштів на ремонт аварійної лікарні, бо хоче прибрати її до рук

Східниця

Дрогобицький район Львівська область

Народний депутат України Роман Ілик, обраний у парламент від Дрогобиччини, звернувся з депутатським запитом до прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Депутат домагається, аби на наступний рік у бюджет було закладено кошти на реконструкцію багатостраждальної лікарні у Східниці.

Нагадаємо, 1 жовтня у «Високому Замку» вийшла публікація «У Східниці закриють лікарню для бідних, щоб багаті земельку прибрали?».

Приміщення Східницької лікарні визнано аварійним. Про це голову обласної ради Петра Колодія в офіційному листі поінформував перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Богдан Матолич. Він нагадав пану Колодію про датовану цьогорічним травнем експертну оцінку, згідно з якою приміщення лікарні у Східниці експлуатуватися не може, бо це небезпечно. Відтак персонал лікарні у будь-який момент може отримати повідомлення про звільнення. А лікарню закриють. У листі до голови обласної ради Богдан Матолич попереджав, що це може статися вже 1 жовтня. Дякувати Богові, лікарню наразі не закрили. Але така загроза залишається.

У 2010 році Східницьку лікарню у дострокову оренду взяла Львівська обласна лікарня відновного лікування, яку, своєю чергою, «патронує» Львівська обласна рада. Обіцяли золоті гори. Передбачалося, що лікарню капітально відремонтують, побудують нову міні-котельню, перекриють дах, замінять теплові й водяні мережі. Одне слово, покращать побутові умови для хворих. У Львівській обласній раді на порятунок приміщення лікарні обіцяли виділити 15 млн. грн. Між іншим, в 2011 році на вироблення відповідної проектно-кошторисної документації вже було витрачено майже 200 тисяч гривень.

Минуло три роки, жодної копійки на ремонт лікарні так і не надійшло. Натомість персонал лікарні отримав попередження про ймовірне скорочення. Шоковані звісткою про закриття лікарні і хворі: адже тут лікуються бідні соціально незахищені люди, які не мають можливості платити грубі гроші за путівки у приватні санаторії та пансіонати. Пацієнти цієї лікарні отримують безплатні путівки. Це переважно люди із важкими формами урологічних та гастроентерологічних захворювань.

За словами секретаря Східницької селищної ради Юрія Журавчака, не існує жодних перепон для виконання обласною радою своїх зобов’язань перед Східницькою лікарнею. Як доказ пан Журавчак назвав два видані селищною радою документи, які відкривають обласній раді «зелене світло» для допомоги важкохворим, що проходять лікування у стінах приміщень, де умови, за словами Ярослава Качмарика, не відповідають ліцензійним вимогам.

Юрій Журавчак показав нам рішення селищної ради №16 від 10 грудня 2010 р. про надання дозволу на розробку містобудівного обґрунтування на реконструкцію лікарні та державний акт на право постійного користування земельною ділянкою (йдеться про 0,7 гектара лікарняної землі. — О. Д.). Цих двох документів достатньо для того, щоб обласна рада почала реконструкцію, виконала свої зобов’язання перед хворими та громадами Східниці і Борислава (до передачі на баланс обласної лікарні відділення відновного лікування в Східниці було підрозділом Бориславської центральної міської лікарні. — О. Д.).

Голова депутатської комісії Львівської обласної ради Ярослав Качмарик у листі до селищного голови Східниці Івана Піляка просить згоди селищної ради на передачу приміщень Східницької лікарні у спільну власність територіальних громад Львівської області або на баланс обласної лікарні відновного лікування. Бути орендарем вони вже не хочуть. Хочуть бути власниками. Тоді, мовляв, і фінансування знайдеться, — так прокоментував лист Ярослава Качмарика Юрій Журавчак. По суті, в такий спосіб лікарню хочуть забрати у селищної громади. Ініціативу обласної ради депутати Східницької селищної ради зустріли у багнети. У своєму листі до Івана Піляка, датованому ще 2012 роком, тодішній начальник головного управління охорони здоров’я ЛОДА Сергій Федоренко також ставив до відома східничан, що без передачі селищної лікарні у спільну власність територіальних громад області реконструкцію провести не вдасться. Як стверджував пан Федоренко, «відповідно до бюджетного кодексу, фінансування видатків на реконструкцію з обласного бюджету неможливо провести». У Східниці тодішньому начальнику головного управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації нагадали, що згідно зі ст. 71 Бюджетного кодексу України до витрат бюджету розвитку місцевих бюджетів належать капітальні видатки, включаючи капітальні трансферти іншим бюджетам. Тобто для того, щоб скерувати бюджетні кошти на реконструкцію лікарні у Східниці, не обов’язково передавати заклад у спільну власність територіальних громад Львівської області. Зрештою, східницька громада також є часткою територіальних громад області.

…Час минає, а грошей на реконструкцію аварійного медзакладу не дають. Поки східницька місцева влада і обласна рада борються за статус лікарні, вона дедалі більше руйнується. На носі зима! Наразі персонал лікарні рятується як може. Самотужки щось підремонтує, десь зробить побілку. Кажуть, якось перезимують. Лікарі найбільше бояться, аби лікарню не закрили, бо не вірять, що тоді вона колись знову запрацює. Кажуть, обласну владу цікавить не так майбутнє лікарні, як дорога земелька в курортному селищі...

Схожі новини