Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Останній призов насправді... не останній

Це у Збройні сили більше строковиків не братимуть. Але ж є ще Внутрішні війська МВС...

1 жовтня стартувала остання в історії Збройних сил України призовна кампанія. Про її особливості розповів військовий комісар Львівської області полковник Володимир Щур. “Особливістю призову юнаків на строкову військову службу цієї осені, — зазначив комісар, — можна назвати територіальний принцип комплектування військових частин та підрозділів. Це означає, що жителі Львівщини служитимуть у західному регіоні України”.

Під час призовної кампанії «Осінь-2013» з військових комісаріатів області до війська має відбути близько 600 новобранців. З них 375 осіб поповнять лави Збройних сил Украї­ни, 150 юнаків служитимуть у частинах та підрозділах Внутрішніх військ МВС. 75 жителів Львівщини поповнять лави військових підрозділів Державної спеціа­льної служби транспорту.

Військовий комісар зазначив, що призовний ресурс області — понад 25 тисяч юнаків. Саме стільки хлопців планується викликати для здійснення відбору на призовні комісії. Відібрати з такої кількості 600 придатних до військової служби кандидатів — не проблема. Зважаючи на незначні обсяги призову, можна стверд­жувати, що в теперішню та наступні призовні кампанії до війська підуть практично лише ті юнаки, які особисто виявили бажання служити. Формування команд з призовників і відправку їх у військові частини планується провести з 7 жовтня по 22 листопада.

Строкова служба... залишиться

Окремо військовий комісар наголосив на такому важливому аспекті, як встановлення юнаків на військовий облік. Він підкреслив, що ця процедура — обов’язкова для громадян України. І жодного документа, який її скасовує, — немає.

“Перехід Збройних сил України на пов­ноцінне укомплектування професіоналами має завершитись до кінця 2014 року. Саме цей термін задекларовано. Як остаточний у процесі переходу на комплектування Збройних сил України виключно військовослужбовцями за контрактом. Фактично, для українського війська ця призовна кампанія буде останньою. Хлопці, які підуть служити до війська восени 2013 року, передаватимуть службову естафету професійним солдатам. Однак йдеться лише про Збройні сили! Проте солдати-строковики є і в інших військових формуваннях. Наприклад, у Внутрішніх військах. Тому ігнорувати приписну комісію і «бігати» від військового комісаріату усе ж таки не варто”, — наголосив військовий комісар.

В армії заробітки більші, ніж на заводі

Зі слів військового комісара Львівщини, після того, як в окремих видах та родах військ було чи не вдвічі збільшено розмір грошового утримання солдата-контракт­ника, інтерес до служби за контрактом пожвавився. У високомобільних десантних військах рядовий, який підписав свій перший контракт, отримує понад три тисячі гривень щомісяця. Це перевищує середньостатистичну зарплатню на підприємствах. А більш досвідчені воїни, які продовжують службу на другий і третій контракти, отримують ще більше грошей за свої професійні знання та уміння.

“Для військової служби на професійній основі потрібен матеріальний стимул. Потрібні гідна зарплатня, житло, соціальний пакет тощо. Тоді від кандидатів не матимемо відбою, — говорить військовий комісар. — Звичайно, водночас дати усе це держава не може. Але поступово оборонне відомство реалізує цю програму. Нещодавно на Львівщині проводився «Ярмарок вакансій». Разом з іншими працедавцями у роботі із громадянами брали участь й представники військових комісаріатів. Вони виявили 700 охочих вступити на військову службу за контрактом. Фактично вже зараз Львівська область за рахунок цих кандидатів може перекрити плановий призов на строкову військову службу. І зацікавленість людей у такого роду службі зростає», — підкреслив Володимир Щур.