Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Східниці закриють лікарню для бідних, щоб багаті земельку прибрали?

А тисячі хворих втратять шанс на життя

Дрогобицький район, Львівська область

Колектив відділення Львівської обласної лікарні відновного лікування в Східниці у паніці: унікальний медичний заклад не сьогодні-завтра можуть закрити. Це лікарня для бідних, тобто для соціально незахищених верств населення — тут рятують людей із хронічними важкими урологічними та гастроентерологічними захворюваннями, а також хворих на діабет, які не мають можливості, насамперед фінансової, лікуватися у дорогих приватних санаторіях. Упродовж року близько двох тисяч хворих, здобувши безплатну рятівну путівку, по суті, повернули собі за допомогою східницьких мінеральних вод життя.

Причиною стурбованості, як пише у листі до редакції газети “Високий Замок” колектив східницької лікарні (так у самій Східниці називають розташоване на курорті відділення обласної лікарні відновного лікування. — О. Д.), став лист першого заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Богдана Матолича до голови Львівської обласної ради Петра Колодія. У листі за підписом Богдана Матолича йдеться про те, що з 1 жовтня ц. р. комунальний заклад обласної ради «Львівська обласна лікарня відновного лікування» буде змушений вручити працівникам лікарні у Східниці попередження про звільнення та закриття відділень лікарні. Причина — обласна рада не виконує своїх зобов’язань щодо фінансування ремонтних робіт, яких конче потребує приміщення лікарні.

У листі, зокрема, йдеться: “У зв’язку з тим, що орендовані приміщення Бориславської центральної міської лікарні в смт Східниця (вул. Промислова 10, 10-б) перебувають в аварійному стані, їх експлуатація небезпечна для персоналу та пацієнтів, особливо під час опалювального сезону, подальше використання будівель є неможливим (акт комісії від 14.05.2012 додається). Отже, закриття лікарні мотивують начебто благими намірами, мовляв, турбуються про безпеку людей. Відтак без роботи можуть залишитися 60 медичних працівників, а доля лікарні — під великим питанням.

Обіцяли золоті гори...

Ця історія тягнеться з 2010 року. Східницька лікарня була на балансі Бориславської міської лікарні (адміністративно Східниця підпорядкована Бориславу. — О. Д.). Йдеться про побудований в двадцятих роках минулого століття панський будинок, в якому колись жив керуючий нафтовими промислами. Зараз він справді у жахливому стані. Тоді, в 2010 році, у головному управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації, стурбовані ростом урологічних захворювань, вирішили скористатися наявними в області можливостями для відновного лікування. Згадали про Східницю, де функціонує близько 50 унікальних мінеральних джерел. До речі, східницька вода не лише “жене” каміння з організму, а й має протизапальний і знеболювальний ефект! Отже, у 2010 році Східницьку лікарню у дострокову оренду взяла Львівська обласна лікарня відновного лікування, яку, своєю чергою, «патронує» Львівська обласна рада. Обіцяли золоті гори. Передбачалося, що лікарню капітально відремонтують, побудують нову міні-котельню, перекриють дах, замінять теплові й водяні мережі. Одне слово, покращать побутові умови для хворих. У Львівській обласній раді тоді присяглися, що не пошкодують коштів на порятунок приміщення лікарні. Називалися різні суми — від 15 до 20 млн. грн. Між іншим, в 2011 році на вироблення відповідної проектно-кошторисної документації вже було витрачено майже 200 тисяч гривень. Але на цьому справа і застопорилася. Змінився склад облради, обрали нового голову — і про східницьку лікарню забули.

Минуло три роки. Новий орендар лікарні навіть на косметичну побілку не спромігся. По суті, орендар протягом усього часу не виконував умов оренди. Про це Петру Колодію у своєму листі і нагадує Богдан Матолич, вказуючи на непередбачене у кошторисних призначеннях поточного року фінансування на проведення реконструкції лікарні. Своїх зобов’язань орендар, як стверджують у Східниці, швидше за все не виконує через зміну мотивації. Як пояснив нам голова Східницької селищної ради Іван Піляк, ще в лютому ц.р. було оприлюднено проект рішення Львівської обласної ради «Про надання згоди на прийняття у спільну власність територіальних громад Львівської області будівель центральної міської лікарні м. Борислава у смт Східниця». Суть ініціативи полягала в тому, щоб орендоване на 10 років приміщення передали у власність обласній раді, лише тоді будуть виконуватись умови договору. Але проти цього виступили депутати селищної ради, громада. Люди припускають, що хтось поклав око на лікарняну земельну ділянку. Після збурень у Східниці проект було знято з порядку денного сесії обласної ради. Але, схоже, 0,7 гектара лікарняної землі комусь не дають спокою. Ось і тягнуть із виконанням умов договору довгострокової оренди, чекають, поки приміщення «завалиться».

Останній порятунок для хворих

…У Східницькій лікарні нас зустріли гостинно. Скрізь сиплеться штукатурка, на стінах проступає волога. Але хворі на це не зважають. І в таких умовах згодні лікуватися та оздоровлюватися. Лише б була можливість сюди потрапити. «Ушосте приїжджаю на відновне лікування, — розповідає ветеран праці Катерина Рап із Городка. Без східницької водички до сьогодні, мабуть, не дожила б. Спочатку лікувалися удвох із чоловіком. Цього разу приїхала з рідною сестрою Катериною Дейниченко. Перенісши важку операцію, сестра довго не могла повернути душевну рівновагу, перебувала в пригніченому стані. У Східниці буквально за кілька днів змінилася. Повірила, що зможе жити». Позитивне спілкування з людьми, які мають такі ж самі недуги і перемагають хворобу, десятиліттями дають собі раду — надзвичайно ефективна терапія. «Серед наших пацієнтів, — каже лікар-уролог Любов Телефанко, яка працює тут із 1978 року, — чимало людей, які живуть із однією ниркою. До речі, якщо раніше такі люди зазвичай втрачали свої нирки після травм і складних хвороб, то тепер із такими вадами народжуються. Роздвоєння нирок, полікістоз, підковоподібна нирка — це ті хвороби, з якими лише медикаментозно ради собі не даси. Потрібне відновне лікування. «Нафтуся» в комплексі з іншими мінеральними водами робить чудеса». Лікарня в Східниці — останній порятунок для багатьох тисяч хворих людей. Якщо цього медичного закладу не стане — вони втрачають шанс на виживання. Як це пояснити тим, від кого залежить доля згадуваного вже ремонту-реконструкції?

Ярослав КАЧМАРИК, голова депутатської комісії з питань бюджету, соціально-економічногорозвитку та комунальної власності Львівської обласної ради

Лікарня у Східниці — це заклад Львівської облради, в якій працюють люди за штатним розписом обласного управління охорони здоров’я. Умови, в яких працюють медики, лікують хворих, не відповідають ліцензійним вимогам. Ми розробили проектно-кошторисну документацію на реконструкцію лікувального закладу, ініціювали включення об’єкта на фінансування з фонду регіонального розвитку, виділили 200 тисяч гривень з обласного бюджету розвитку. Але щоб об’єкт реконструювати, потрібне погодження Східницької селищної ради та м. Борислава. Східницька селищна рада звернулася до Львівської обласної ради із запереченням, щоб це майно в майбутньому використовувалося як лікарня. Ми опинилися перед парадоксальною ситуацією: позиція селищної ради суперечить здоровому глузду. Їх, напевно, більше цікавить земля. А ми б хотіли зберегти лікарню, яка вкрай потрібна.

Львівська облрада ще раз звернеться до Східницької селищної ради з вимогою дозволити реконструкцію лікарні. Приміщення в такому стані, що може просто завалитися. Ремонт блокує саме селищна рада.

Схожі новини