Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія оголосила Україні війну. Торговельну. По всіх «фронтах»

Митниця РФ заблокувала експорт усіх (!) українських підприємств

Від сиру та шоколаду — до труб та сталі. Росія не обмежилась зупинкою експорту продукції кондитерської фірми Roshen проєвропейського Порошенка. Федеральна митна служба РФ включила до переліку ризикових підприємств 46 великих українських компаній, чим фактично заблокувала експорт їхньої продукції. Серед “ризикових” — підприємства, що належать Дмитру Фірташу, Ігорю Коломойському, Сергію Тігіпку, Юрію Іванющенку, Костянтину Жеваго, братам Клюєвим, Борису Колесникову, Ігорю Єремеєву. Тобто вдарили по всіх українських олігархах, не залежно від їхньої приналежності до влади. Не було у чорному списку хіба що підприємств Ріната Ахметова. А з 14 серпня, за даними Федерації роботодавців, до ризикових російська митниця додала усі українські підприємства, які постачають товари на ринок РФ.

«Проблеми в українських експортерів з проходженням митного контролю на митниці РФ почали виникати ще з 20-х чисел липня. Керівництво цих підприємств повідомляє, що у них виникли проблеми на російській митниці. Транспортні засоби, які перевозять продукцію українських товаровиробників, на кордоні Російської Федерації підлягають безпричинній суцільній перевірці, включаючи вивантаження, переважування вантажу та завантаження його назад.

Усе це призводить до збільшення термінів простоїв вагонів та інших транспортних засобів і, як наслідок, веде до подорожчання або зриву поставки товарів, псування продукції, а також підриває позиції українських товаровиробників на ринку Російської Федерації”, — повідомляють у Федерації роботодавців. Те, що саме Федерація роботодавців першою забила на сполох у цій ситуації, не випадково. Організацію очолює олігарх Дмитро Фірташ, шість заводів якого не можуть тепер продавати товари на російський ринок.

Обсяг українського експорту до РФ у другому півріччі цього року оцінювали приблизно у 8,5 млрд. доларів. Через блокування експорту втрати України можуть сягнути 2-2,5 млрд. доларів. Як наслідок, зросте дефіцит платіжного балансу. Це призведе до додаткового падіння індексу промислового виробництва на 7-8% та вплине на скорочення реального ВВП приблизно на 1,5%, прогнозують у Федерації роботодавців України. Саме такою є помста РФ за те, що Україна вибрала Асоціацію з ЄС замість Митного Союзу. Так, як свого часу Росія намагалась війною примусити до миру Грузію, так тепер шантажем намагається залучити Україну у ЄврАзЕс та Митний Союз, який тріщить по швах.

“Рішення митної служби РФ щодо включення всіх українських імпортерів до групи «ризику» — це черговий тиск на український уряд з метою зриву підписання угоди про ЗВТ та асоціацію з ЄС, — погоджується керівник інформаційно-аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін. — Москва послідовно тисне на український експорт, намагаючись вплинути на зовнішньополітичні рішення через зовнішньоторговельний баланс. Утім, дії Москви свідчать ще і про неефективність Митного Союзу та намагання за рахунок торговельних війн та протекціоністських обмежень щодо України та інших країн СНД виправити незадовільні економічні та торговельні показники в рамках МС. За 4 місяці 2013 року внутрішня торгівля в МС лише за офіційними даними скоротилася на 10%, взаємна торгівля між РФ та Білоруссю зменшилася на 16%, а між Білоруссю та Казахстаном — на 12%. Український уряд зараз на порозі історичного рішення, здатного позитивно змінити розвиток держави. Це шанс на послаблення політичної залежності, що деформує розвиток не тільки економіки, а й політичних еліт України. Ми неодноразово підкреслювали, що Митний Союз — неефективна організація з багатьма вадами і невеликими перспективами. Зв’язок дій митників РФ з підготовкою підписання Україною угоди з ЄС бачимо і на прикладі наших сусідів. Заява Кишинева про те, що Молдова не має намірів вступати до МС, призвела до введення обмежень на постачання молдовських вин на російський ринок. Для керівництва РФ підписання Києвом угоди з ЄС — найбільша геополітична поразка на пострадянському просторі. Тому варто очікувати, що тиск на Україну лише зростатиме. Україна має оголосити попередження та вимагати негайного скасування рішення російських митників протягом 48 годин. В іншому випадку, переконаний, Україна має вдатися до симетричної відповіді щодо всіх російських імпортерів товарів”.