Передплата 2024 «Добра кухня»

Сергій ПАШИНСЬКИЙ: «Арсеній Яценюк зумів пронести до Тимошенко три троянди...»

Цього тижня опозиційна Україна відзначила другу річницю з часу ув’язнення колишнього глави уряду Юлії Тимошенко

У Києві, Харкові, Дніпропетровську, інших містах відбулися мітинги протесту з вимогою виконати рішення Європейського суду з прав людини про незаконність взяття ЮВТ під варту. 5 серпня, у день «ювілею», трьом соратникам лідера опозиції — народним депутатам від «Батьківщини» Арсенію Яценюку, Сергію Пашинському, Арсену Авакову — дозволили провідати її у заґратованій палаті залізничної лікарні, де за Тимошенко наглядає цілий міліцейський підрозділ. Враженнями від цих відвідин кореспондент «Високого Замку» попросив поділитися Сергія Пашинського.

— Найперше про те, що не в останню чергу цікавить людей: як почувається Юлія Тимошенко?

— У лікарняній палаті ми побачили красиву, вольову, мудру і водночас мужню жінку. Пишаюся, що мав честь тримати її за руку.

— Ходять розмови, що без сторонньої допомоги Тимошенко не пересувається…

— Так, і під час нашої зустрічі вона не ходила. У мене немає підстав не довіряти німецьким лікарям, які рекомендують термінове оперативне втручання.

— Про що була ваша розмова з екс-прем’єром?

— Ми передали Юлії Володимирівні рішення з’їзду про те, що висуваємо її кандидатом у президенти. На 90 відсотків це була розмова керівника партії «Батьківщина» зі своїми заступниками про те, як організовувати президентську кампанію і як у ній перемагати. Тимошенко націлена на безумовну перемогу на президентських виборах 2015 року. Обговорювали також євроінтеграційні перспективи України.

— Хто з опозиції має перемагати на майбутніх виборах?

— Я ще раз нагадую про рішення з’їзду, який визначив нашим кандидатом у президенти Юлію Тимошенко.

— Час вашого побачення з Тимо-шенко обмежували?

— Цього разу — ні. Згідно з Кримінально-виконавчим кодексом, на таку зустріч відведено чотири години. Рівно стільки часу ми і пробули з Юлією Володимирівною.

— Лікарняно-тюремна адміністрація вас не підганяла?

— На диво, ні. Нас багато що здивувало того дня. Не було жодної провокації. Всі формальності відбувалися в рамках закону. Ставилися до нас ввічливо...

— Болюче питання для нинішньої опозиції — поява «тушок». Це питання зачіпали?

— На жаль, ця проблема в українській політиці останніх двадцяти років була і залишається. Ми прекрасно розуміємо, що Янукович за допомогою шантажу, погроз, підкупу пробуватиме збити собі конституційну більшість. Повністю поділяю думку Юлії Володимирівни про те, що ми повинні зробити все можливе і неможливе, щоб цьому запобігти.

— У гості до хворого приходять не з порожніми руками. Що ви принесли Юлії Тимошенко такого, що могло б їй зігріти душу?

— Перед входом у палату нас прискіпливо, майже до нитки обшукували. І все ж Арсеній Петрович зумів пронести три невеличкі (червоні з білим) троянди.

Схожі новини