Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Конституційний Суд очолив «чистильник» Януковича

В’ячеславу Овчаренку президент давно винен був

У Конституційному Суді — заміна капітана. Замість макіївського Анатолія Головіна на поле вивели єнакіївського В’ячеслава Овчаренка (на фото). Від «донецької» перестановки прізвищ сума КСівських «подвигів» може змінитися — по наростаючій. Ще б пак: новий «поводир» конституційної Феміди у президента — на особливому рахунку. Заради Януковича Овчаренко кілька років тому ледь під кримінал не пішов. Після такого гріх було б сумніватися, що новоспечений голова КС костями ляже за світле (з другим президентським терміном тобто) майбутнє Віктора Федоровича.

Спитаєте, чим Януковичу попередній шеф Конституційного Суду Анатолій Головін не догодив? За його головування КС он скільки «правильних» рішень ухвалив. Чого лише скасування політреформи варте! Тільки посунули Головіна з головного КСівського кабінету зовсім не через те, що господарів чимось розгнівав. Просто термін придатності у його «корочки» закінчився: три роки, на які, за законом, обирають голову Конституційного Суду, для Головіна ще шість днів тому збігли. Другий термін — табу. Ось і довелося з наступником визначатися.

Судячи з підкоригованого (з «донецькими» вливаннями) складу КС, вибори нового голови пройшли як по маслу. Нікого б не здивувало, якби в офіційному повідомленні про результати таємного голосування було слово «одноголосно». Ось тільки у КС не потрудилися розсекретити, скільки ж голосів набрав Овчаренко (за законом, для обрання потрібно 10 «за» з 18 можливих).

Щойно над будівлею КС «білим задиміло», як на президентському сайті вітання від Януковича вивісили. «Переконаний, що ваші знання і професійний досвід, авторитет та організаторський потенціал сприятимуть подальшому утвердженню принципів правової держави, здійсненню Конституційним Судом його високої місії — гарантування верховенства Основного Закону України», — коротко, зрозуміло і... страшно. Страшно подумати, на які ще «подвиги» в ім’я давнього знайомого готовий піти Овчаренко, з котрим пов’язують «рукотворне диво» в Єнакіївському суді — зникнення матеріалів щодо двох судимостей Віктора Федоровича.

Через цей епізод нинішньому голові КС довелося зі слідчими справу мати. Було це за президентства Ющенка, коли справою про «чортівню» довкола судимостей Януковича не лише журналісти, а й прокуратура зацікавилася. У ході розслідування виникли запитання і до Овчаренка, який спершу був суддею вже згаданого Єнакіївського міськсуду, а потім і головою став. Пояснюючи, куди могли подітися матеріали щодо судимостей Януковича, Овчаренко заявив: коли, мовляв, приймав судове «господарство» від свого попередника, в акті прийому-передачі справ Януковича не було. На додачу згадав, що два роки у суді не було належної охорони приміщень. Одне слово, хто що хотів, те й міг винести.

Далі прокуратура вирішила не розбиратися. А Овчаренко, відбувшись добрячим переляком, згодом отримав компенсацію за пережите. З другим пришестям Януковича у прем’єрське крісло голова Єнакіївського суду (до суддівства Овчаренко працював юрконсультантом на виробничому об’єднанні «Орджонікідзевугілля», де у той же час директором автобази трудився Віктор Федорович) зробив карколомний кар’єрний стрибок. Зі стільчика в провінційному суді пересів одразу ж у крісло судді КС (за парламентською квотою Партії регіонів). А тепер ось, через сім років у «конституційниках», до шефа дослужився.

Вочевидь, з портфелем до Овчаренка перекочує і службовий «Мерседес» вартістю у понад мільйон гривень, який з’явився у КСівському гаражі за головування Головіна. Хоча у нового керманича конституційної Феміди і без цього «мерина» колісних — хоч відбавляй. Причому у домашньому автопарку: Audi, Mitsubishi, сім мотоциклів, а на додачу — ще й приватна вантажівка і трактор.

Схожі новини