Передплата 2024 «Добрий господар»

З арештмайданчика зникли понад сто автівок!

«Міліціонери розпоряджалися вилученими автомобілями на власний розсуд»,– вважає прокуратура

Слідчі прокуратури Львівської області перевірили дотримання законності працівниками міліції, які відповідали за зберігання автомобілів на арештмайданчику в селі Солонці Пустомитівського району. Під час перевірки з’ясувалося, що з території майданчика... зникли 148 автомобілів!

На АРЕШТМАЙДАНЧИК міліції автомобілі потрапляють різними шляхами, та завжди без згоди власників. У когось автівку арештовують для проведення експертиз після ДТП. На майданчик також доставляють викрадені і знайдені правоохоронцями автомобілі, машини, які проходять у кримінальних справах як докази та вилучені у власників відповідними постановами судів до винесення вироку. Чимало львів’ян знаходили свої неправильно припарковані автівки на арешт-майданчику після того, як їх за відсутності власників вилучали з вулиць евакуатори...

За законом, евакуйований на арештмайданчик автомобіль мають віддати власникові після відповідних постанов слідчих чи рішень суду. Перед тим автовласник має сплатити кругленьку суму в касу міліції за доставку машини на майданчик та її зберігання на ньому.

Поки автомобіль перебуває на майданчику, відповідальність за його збереження несуть правоохоронці.

Наприкінці лютого цього року арештмайданчик у Солонці вирішили ліквідувати. З нього зняли охорону, а конфісковані автівки передали на збереження районним та міським відділам міліції. Саме під час цієї передачі, підозрюють слідчі, зникли понад сто автомобілів.

За цим фактом слідчий відділ прокуратури Львівської області почав кримінальне провадження за ст. 364 ККУ — “зловживання владою або службовим становищем”.

Офіційно коментувати резонансну справу в міліції відмовляються. Джерела “ВЗ” у правоохоронних колах доводять, що розмови про зникнення з арештмайданчика автівок дещо перебільшені. На майданчику, виправдовуються міліціонери, чимало автомобілів стояли роками. З часом ці забуті власниками машини (здебільшого “Москвичі”, “горбаті” “Побєди” та інші застарілі моделі) перетворювалися на металобрухт. Та навіть цей “мотлох” під час ліквідації майданчика відповідні службовці мали передати за відповідним актом. Чого не зробили...

Це з’ясувалося, кажуть наші джерела в міліції, під час ревізії арештованих автомобілів, яку ініціював начальник ГУ МВСУ у Львівській області Олександр Рудяк. Матеріали цієї відомчої ревізії міліціонери передали прокуратурі, і саме ці матеріали стали підставою для початку кримінального провадження.

Натомість у прокуратурі Львівської області вважають, що справа не лише в неоформлених актах передачі. Вина правоохоронців, вважають у слідчому відділі прокуратури, набагато серйозніша. “Встановлено, — повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області, — що службові особи ГУ МВСУ у Львівській області, зловживаючи службовим становищем, з корисливих мотивів, при передачі транспортних засобів з арештмайданчика у Солонці до територіальних підрозділів міліції розпоряджалися ними на власний розсуд”.