Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У мера Миколаєва – мільйонні апетити

Міського голову міста цементників та його поплічників затримали при отриманні рекордного хабара

Усі жителі районного Миколаєва (Львівська область) обговорюють приголомшливу новину — затримання за підозрою в отриманні мільйонного (!) хабара міського голови Ігоря Хімчака

та його підлеглих.

Міського ГОЛОВУ, його заступника, спеціаліста міськради та керівника аукціонного центру, повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області, викрили у вимаганні від комерційної структури понад 2 млн. 200 тисяч гривень. За цю суму верхівка влади Миколаєва обіцяла фірмі, яка вирішила будувати у місті чавунно-ливарний завод, надати перевагу під час проведення аукціону з купівлі земельної ділянки під будівництво заводу. А саму ділянку продати за значно заниженою ціною. Шокований такою сумою, підприємець звернувся у міліцію. Затримали Хімчака та ще двох підозрюваних “на гарячому”, під час отримання першого траншу “подяки” — мільйона гривень.

До затримання свого мера жителі Миколаєва поставилися неоднозначно. Більшість шкодує за тим, що втратила “господаря міста”. Ігор Хімчак на посаду міського голови був обраний у 2010 році. У своїй біографії має погашену судимість за якісь “гріхи буремної молодості”. У Миколаєві його кликали “Хімою”... На вибори Хімчак йшов від Європейської партії України, яку очолює Микола Катеринчук. У своїй виборчій кампанії робив акценти на наведенні в місті порядку та вирішенні екологічних проблем. Після обрання, кажуть миколаївці, порядок у місті справді покращився. Вулиці почали освітлювати, міські парки та сквери прибрали від бруду. Щодо екології... За мільйон гривень будь-який ливарний завод можна визнати екологічно безпечним виробництвом.

З 25 травня по 5 червня мер Миколаєва перебував у Канаді з робочою поїздкою, яку фінансувала Федерація канадських муніципалітетів, відвідував канадський парламент. Повернувшись у рідне місто, Хімчак через день був затриманий. Джерела “ВЗ” у правоохоронних структурах стверджують, що співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУ МВСУ у Львівській області почали стежити за мером та фіксувати всі розмови, що стосувалися вимагання рекордної суми хабара, чотири місяці тому. Операція завершилася 6 червня, в обідню перерву. Кажуть, оперативники увійшли у міськраду, коли міський голова та його друзі почали “обмивати” щойно отриманий мільйон...

Є версія, що до незаконних оборудок причетний ще один високопосадовець мерії. Мабуть, щось відчуваючи, цей чиновник за день до скандального затримання написав заяву про звільнення з посади та зник. Серед затриманих є депутат Миколаївської райради від Партії регіонів. Інший затриманий так перейнявся появою правоохоронців, що потрапив у реанімацію.

Цього тижня обезголовлена Миколаївська міськрада має зібратися на позачергову сесію, щоб вирішити, хто керуватиме містом, поки Хімчак перейматиметься власним захистом. За законом, важелі управління містом мав би взяти у свої руки секретар міськради. У Миколаєві на цій посаді працює... донька другої дружини Хімчака.

Коли цей номер “ВЗ” готувався до друку, суд виніс рішення про перебування міського голови Миколаєва та двох його поплічників на свободі під заставою. Разом це тріо має внести до суду

1 млн. 300 тисяч гривень. Поки що підозрювані застави не внесли. Якщо вони цього не зроблять протягом п’яти днів (до четверга), їх заарештують.Вислав з Іспанії гашиш.

Схожі новини