Передплата 2024 «Добра кухня»

До Києва не пущать!

Доїхати в суботу до протестної столиці буде практично неможливо…

Галичанам, які горіли бажанням особистою участю підтримати фінальну акцію всеукраїнського опозиційного маршу «Вставай, Україно!», добратися до Києва у суботу, 18 травня, буде вкрай важко. Про це «подбали» представники влади. Поставлено надійні транспортні бар’єри. Журналіст “ВЗ” протягом останніх кількох днів марно намагався придбати бодай один квиток до Києва на 17 травня.

—Влада ретельно підготувалася до проведення опозиційного мітингу у Києві 18 травня, — розповів кореспонденту «Високого Замку» народний депутат, голова Львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Роман Ілик. — Ще за два тижні до цієї дати у залізничних касах Львова квитки до Києва на цей день придбати було неможливо. Маючи досвід попередніх акцій, ми не замовляли і автобусів в АТП, щоб не завдавати клопотів водіям, яких чекали б санкції від ДАІ. У чотирьох напрямках, які ведуть до столиці, у тому числі в житомирському, звідки тягнуться шляхи із Західної України, влада перекрила магістралі. Знаючи, що колективні перевезення не дозволять, ми вирішили, що активісти добиратимуться у столицю групами по п’ять чоловік власним автотранспортом. Участь у суботній акції вже підтвердили понад 400 членів львівської обласної «Батьківщини».

Влада хитро відреагувала, взявши на озброєння практику, яку застосувала у Харкові та інших містах, де відбувалися регіональні акції «Вставай, Україно!», — на ці дні там раптом взялися проводити заміну асфальтового покриття, перекривають в’їзди до столиці. Тож люди, які добре не знають Києва, можуть вчасно не прибути на акцію…

Щоб і собі спробувати потрапити потягом до Києва, ідемо на залізничний вокзал. Біля кас попереднього продажу — справжнє стовпотворіння. З розмов у черзі розуміємо, що чимало людей перед нами теж хочуть на береги Дніпра. Але отримують відмову.

Ідемо до віконця довідкової служби. Просимо симпатичну блондинку за склом: як зробити так, щоб у п’ятницю зі Львова на ранок суботи добратися до Києва? Дівчина розводить руками:

— Що ви?! У цьому напрямку немає місць! Чому? Ви не чуєте? — немає взагалі нічого, мужчино!

Причину підказали нам знайомі у колах залізничників. Сказали, що напередодні з центрального відомства надійшло «цеу»: на 17-18 травня квитків у напрямку Києва не продавати взагалі. Мовляв, у столиці — якась «забастовка».

А від джерел у правоохоронних органах почули, що міліціонерам наказано на вокзалі стежити за касирами, аби не було групових продажів квитків у столицю…

З аналогічними перепонами стикаються опозиціонери в інших регіонах. Зате учасникам «альтернативних» мітингів, яких збираються примусово привезти з місць, дають «зелене світло».

Лідери опозиційних сил заявили, що, попри всі «шипи», акцію у Києві ніщо не зупинить. Більше того, протестанти розширять свій маршрут і, скандуючи вимоги до влади, пройдуться біля її головних офісів.

Коментарі для «ВЗ»

Лілія КРИНИЦЬКА, керівник прес-центру Львівської залізниці

Щодо начебто «раптового» зникнення квитків на найближчі дні зі Львова до Києва, то скажу, що у вихідні виїхати у цьому і зворотному напрямках завжди було проблематично. Квитки розкуповують не за день-два, а набагато раніше. Чутки про нібито якусь вказівку не продавати квитків — чиєсь упереджене припущення. Всі квитки реалізують через комп’ютеризовану систему «Експрес», в яку втрутитись не може ніхто. Реальну ситуацію з їх наявністю бачать лише касири. Ми не можемо квитків ні забронювати, ні затримати, ні «притримати», як хтось собі думає. Систему спеціально розробили так, щоб до неї був мінімальний доступ. Квитки продають у сотнях кас в Україні у режимі реального часу. Вся інформація відображається на табло, на сайтах, кожен може з нею вільно ознайомитися.

Ігор КРАВЧУК, керівник прес-служби УМВСУ на Львівській залізниці

Жодних сигналів про втручання міліціонерів у продаж квитків ми не отримували. Кожна людина має право вільно придбати їх, пред’явивши документ. Наші працівники не контролюють цього продажу, а лише стежать за громадським порядком.

За квитками на Київ — черга. Ось тільки чекають люди намарно...