Передплата 2024 ВЗ

Не тільки «Нафтусею» і пшеницею цікава Україна казахам...

Посол Республіки Казахстан в Україні Заутбек Турисбеков про те, що єднає наші країни

Заутбек Турисбеков перебував на Львівщині у святкові дні. Він відвідав Трускавець, зустрівся з губернатором Віктором Шемчуком, ректором Львівської політехніки Юрієм Бобалом, побував в Оперному театрі. Журналіст “ВЗ” попросив гостя розповісти про те, що зараз єднає Україну, Львівщину і Казахстан.

Заутбек Турисбеков розповів жартома, що під час одноденного перебування у Трускавці біля одного з бюветів провів імпровізований прийом своїх співвітчизників. Відпочивальники хвалили чудодійну “Нафтусю” і нарікали на повітряне сполучення між Астаною, Києвом і Львовом. Через нестикування авіарейсів дорога займає майже дві доби. Посол пообіцяв вирішити це питання на міждержавному рівні. У Трускавці Заутбек Турисбеков вирішив з місцевою владою питання про виділення земельної ділянки для будівництва у курортному місті казахського оздоровчого комплексу.

Наш гість розповів, що у Казахстані вирощують переважно пшеницю твердих сортів. Борошно для виготовлення макаронних виробів закуповують багато країн, у тому числі Італія. Але цією пшеницею у Казахстані змушені годувати і худобу. Натомісь Україні бракує твердих сортів пшениці і є надлишок м’якого зерна. Ведуться переговори про взаємовигідний обмін продовольчими ресурсами.

Посол повідомив, що Казахстан готується до події світового значення. У столиці країни відбудеться “Експо-2017”. Очікується близько п’яти мільйонів учасників і гостей зі 100 країн світу. Основне тематичне спрямування всесвітньої виставки — “Енергія майбутнього”. Попри те,

що Казахстан має запаси нафти і газу, тут розуміють, що вони не безмежні. Країна робить ставку на відновлювані джерела енергії, насамперед сонячну. Не відмовляються і від атомної енергетики. Росія будуватиме для Казахстану ще одну АЕС, оскільки промислове виробництво бурхливо розвивається.

Під час зустрічі з ректором Львівської політехніки Юрієм Бобалом поцікавився перспективними розробками у галузі енергозаощадження. Юрій Ярославович розповів про роботу групи науковців Політехніки для Тайванського дослідницького текстильного інституту. Отримано унікальні гнучкі сонячні батареї і такі ж суперконденсатори, які здатні накопичувати значно більший запас енергії, аніж звичайні конденсатори. Заутбек Турисбеков зацікавився цією розробкою і попросив підготувати пакет документації для розгляду в Академії Наук Казахстану.

Чимало уваги пан посол приділив розвитку вищої освіти у Казахстані. Зокрема, повідомив, що починаючи з 1994 року і до наших днів країна скерувала у сто кращих університетів світу для здобуття вищої освіти 9400 юнаків і дівчат. Тепер кожному студентові за межами країни виділяється на рік 70 тисяч доларів. Але в країні, не відмовляючись від цього проекту, вирішили творити свою передову освіту і науку. 2010 року почав діяти “Назарбаєв університет”. Це своєрідний національний бренд. У цьому ВНЗ з найновішою матеріально-технічною базою, з чудовими житлово-побутовими умовами для викладачів і студентів читають лекції науковці з кращих університетів світу. Після чотирьох років навчання в Астані студенти ще рік навчатимуться у передових університетах Європи, США, Канади.

Занепокоєний Казахстан станом профтехосвіти. Для здійснення двох п’ятирічок “індустріалізації і новацій” бракує кваліфікованих робітничих кадрів. До 55-річчя вступу Нурсултана Назарбаєва до Дніпродзержинського ПТУ вирішено коштом Казахстану докорінно оновити цей навчальний заклад і щорічно скеровувати туди 30 юнаків для здобуття спеціальностей електрогазозварювальника, кранівника, слюсаря... Юрій Ярославович зауважив, що робітничі кадри можуть готувати і у Львові...

Наш гість розповів, що у Казахстані стає престижним, коли випускники ВНЗ своїм коштом ремонтують і оснащують по-сучасному ті аудиторії, де колись вчилися. Про таку благодійність нагадуватимуть скромні пам’ятні таблички у цих приміщеннях. З роками на зміну одним випускникам-благодійникам прийдуть інші... Юрій Бобало розповів, що такий досвід є і у Львівській політехніці, зокрема і через Асоціацію випускників університету. Заутбек Турисбеков повідомив про рішення посольства і Почесного консула капітально відремонтувати за час літніх канікул одну з аудиторій Політехнічного університету.