Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

96 мільйонів — на депутатську зарплату, 16 — на матеріальну допомогу...

Верховна Рада знову подорожчала

Поки українці безнадійно виглядають з високих київських пагорбів обіцяне «пакращення», обивателі цих пагорбів «пакращують» собі життя власноруч. У Держуправлінні справами взялися освоювати державні кошти на боротьбу з чиновницьким авітамінозом. Накупили «свіжатинки» для VIP-бенкетів на шість з гаком мільйонів гривень. «Свіжатинка» не проста, а на вагу золота: молода картопелька за 29 гривень, морквочка за 43, часник за 74, зелена цибулька за 168... Поки ДУСя свої харчобази дорогими смаколиками набиває, у Верховній Раді кипить робота над парламентським кошторисом. З математикою в його укладачів — тугувато: усе, що вміють, — додавати. Надодавали так, що порівняно з минулим роком Верховна Рада одразу на 65 мільйонів подорожчала.

Як ЗАВЖДИ, «кошторисне» засідання Регламентного комітету планували провести без зайвих вух і очей. Аби не світити дражливі суми, які збираються витягти з бюджетного гаманця. Та цього разу «інтим» не вдався: з боєм, але журналістам таки дозволили залишитися. Прелюдією до голосування за те, бути чи не бути засіданню закритим, стала словесна шарпанина між комуністом Валентином Матвєєвим та «свободівцем» Ігорем Швайкою.

— Ви тут не у ЦК КПРС, — зреагував Швайка на невдоволену репліку Матвєєва щодо присутності преси.

— А ти що, з бункера виліз? — обізвався комуніст, наразившись на черговий «комплімент» від «свободівця».

— Понабирали НКВДістів...

Почали з перепалок — закінчили дружним «одобрямсом» проекту кошторису (зарубати його у сесійній залі теж навряд чи комусь з депутатів рука підніметься — для себе ж стараються). У ньому на утримання Верховної Ради запросили 849 мільйонів гривень. І це ще економненько, якщо врахувати заявочки керівника Апарату парламенту, що реально на забезпечення ВР потрібно 1 мільярд 380 мільйонів гривень.

Чого парламенту не вистачає до повного щастя, у кошторисі прописали окремим рядком «потреби». Варто, мовляв, хоча б у наступному бюджеті ці «хотюнчики» врахувати. Що у списку? Майже 23 мільйони гривень на проектування житлових будинків, квартири в яких мали б роздати депутатам і працівникам Апарату ВР. Крім цієї, є і ще одна «квартирна» стаття — придбання житла для депутатів. Ціна питання — 20 мільйонів. Серед «апетитів» також — нова система для голосування (40,1 млн.), облаштування прес-центру (4 млн.), реконструкція комітетської будівлі (10,7 млн.), ремонт зали засідань у Бюджетному комітеті (8 млн.), заміна металоконструкцій парламентського купола, шпиля та зовнішніх сходів (3,8 млн.). На додачу ще й внутрішній дворик вирішили скляною стелею «зашити (всього за 6,4 мільйона гривень)...

А тепер про те, на що вже з нинішнього бюджету кошти підуть. Найбільше у парламентському кошторисі пожирнішали «готельна» і зарплатна статті. На депутатські готелі запросили 38 мільйонів гривень (на 24 млн. більше, ніж торік). Постояльців із депутатськими значками побільшало, ось і витрати підскочили. Можна було б вирішити депутатське квартирне питання і скромніше (за рахунок навіть оренди житла), але ж не вирішують. Значить, це комусь потрібно.

На зарплату депутатам «зафондували» 96 мільйонів гривень. З розрахунку, що місячний заробіток спікера — 20 тисяч 240 гривень, його першого зама — 19 тисяч 418, зама — 18 тисяч 613, голів фракцій чи комітетів — 17 тисяч 914 гривень, рядових депутатів — 17 тисяч 425 гривень. Це — без доплат за науковий ступінь, знання мов, почесне звання.

Доважте до зарплати народних обранців так звані депутатські (а це — ще одна зарплата, якою нардепи розпоряджаються, як хочуть, не звітуючись), і 96 мільйонів перетворяться на 190. Але і це ще не все. Цьогоріч депутати знову отримають матеріальну допомогу (її виплату лише на рік «заморозили») — близько 35 тисяч гривень кожен. На всіх же «нужденних» із депутатськими значками з бюджету викладуть 16 мільйонів.

Є у кошторисі й окремий рядок для колишніх депутатів-утриманців. Впасти на бюджетний хвіст не посоромилися 228 нардепів попередніх скликань, які звернулися до ВР по допомогу з безробіття. Отримуючи 17 з гаком тисяч на місяць (перший рік після депутатства), а далі — майже дев’ять тисяч, можна і до пенсії байдики бити. Лише цьогоріч парламентські утриманці «набайдикують» на... 42 мільйони гривень.

Схожі новини