Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Безстрокові» посвідчення водія міняти на нові права не доведеться

Натомість «червоні радянські книжечки» наступного року «накажуть довго жити»...

У квітні набула чинності Постанова КМУ від 13 березня 2013 року №185 «Про деякі питання виконання Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують особу чи її спеціальний статус». Цією постановою затверджені єдині зразки бланків документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у тому числі й посвідчення водія.

Також цим законодавчим актом були встановлені строки дії для посвідчень водія, розповів “ВЗ” начальник відділу організації реєстраційно-екзаменаційної роботи управління ДАІ у Львівській області Сергій Клочко. Посвідчення водія на право керування транспортними засобами категорії А, А1, В та В1, оформлені і видані після набуття чинності цією постановою, будуть дійсні протягом двадцяти років з дати їх видачі. Інших категорій — протягом десяти років із зазначеної дати.

Власникам водійських посвідчень (безстрокових та на 50 років), які були видані до набуття чинності цією постановою, хвилюватися та бігти міняти права не потрібно — документи надалі будуть чинними протягом строку, на який їх було видано.

До запровадження і видачі документів, зразки бланків яких затверджені цією постановою, документи оформлюються з використанням бланків попередніх зразків.

Нові водійські документи будуть дійсними як на території країн колишнього СРСР, так і у Європі та далекому зарубіжжі згідно зі світовою конвенцією — запевнили у Державтоінспекції.

«Радянські» права дійсні до 1 січня 2014 року

У реєстраційно-екзаменаційних підрозділах ДАІ триває заміна водійських посвідчень, що були видані за часів СРСР.

З набуттям чинності Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її соціальний статус», посвідчення водія, що були видані органами виконавчої влади СРСР з використанням бланка зразка Союзу Радянських Соціалістичних Республік, підлягають обміну і припиняють свою дію з 1 січня 2014 року. Адміністративні санкції до водіїв, які керують транспортом з посвідченнями старого взірця, до початку 2014 року застосовувати не будуть, стверджують у ДАІ. Проте гаяти час і відкладати на останній місяць заміну “радянського” посвідчення не варто. Краще заздалегідь розпочати рух у цьому напрямку — зібрати довідки, підготувати необхідні документи.

Що потрібно для заміни?

Аби здійснити заміну “радянського” посвідчення на документ нового взірця, водієві необхідно надати до реєстраційно-екзаменаційного підрозділу ДАІ такі документи:

— водійське посвідчення, що підлягає обміну;

— паспорт або документ, що його замінює;

— дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;

— екзаменаційну картку водія (за наявністю);

— медичну довідку встановленого зразка про придатність до керування транспортним засобом відповідної категорії.

На замітку

Вартість бланка посвідчення водія, залежно від регіону, — 198-207 грн.

Медична довідка про придатність до керування транспортним засобом відповідної категорії — щоб виробити цей документ, необхідно зібрати довідки з наркологічного і психоневрологічного диспансерів (послуги платні і обійдуться близько 100 грн.) Чоловікам, окрім паспорта, потрібно пред’явити військовий квиток або приписне свідоцтво — інакше довідку у психоневрологічному диспансері не видадуть. І взагалі, під час “походів” за довідками краще мати із собою усі документи, щоб зайвий раз не їздити за одним і тим самим. Маючи на руках дві вищевказані довідки, вирушаємо за “головною” довідкою у спеціалізований медичний заклад, де проходимо відповідну комісію. У місті їх кілька. Не забудьте, для цієї довідки знадобляться 2 кольорові фото. Послуга платна (близько 85 грн.) Краще вирушати зранку — доведеться здавати аналізи крові і сечі, а у деяких медичних закладах лабораторії приймають аналізи лише до 10-11 години. До того ж необхідно буде обійти кілька лікарів, і не виключено, що доведеться стояти у черзі на прийом.

Схожі новини