Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як «більшовики» Грушевського зрадили, або Український дім-2 у виконанні «Регіонів» і комуністів

Конституцію ще не перекроїли, а в Україні вже двопалатний парламент «намалювався». Не домовившись у питаннях столичних виборів і відставки уряду, парламентська більшість й опозиція розійшлися по різних «палатах».

Опозиціонери зайняли місця під парламентським куполом, а «більшовики» переїхали в актову залу у комітетських приміщеннях на Банковій. Так і засідали — подалі одне від одного, навіюючи спомини про події 2000 року, коли тодішня більшість «прописалася» в Українському домі. Благо, до парламентського путчу не дійшло...

Не ВСТИГЛА опозиція влаштувати у четвер зранку велелюдну блокаду у сесійній залі (хоча готовність була №1), а «більшовики» вже образилися. Набридло, мовляв, опозиційні «вибрики» терпіти. Надули губки, пообурювалися перед камерами і демонстративно пішли. Куди, проговорився на брифінгу спікер Володимир Рибак, заявивши, що його запросили на збори більшості, де розглядатимуть ситуацію, яка склалася у парламенті. «Не знаю, які будуть пропозиції. Може, саморозпуститися, може, просити президента, щоб розпустив цей парламент», — інтригував публіку спікер.

Поки опозиціонери скликали у сесійній залі свої депутатські збори, більшість вже засідала у парламентському приміщенні на Банковій. У «партері» — «Регіони», комуністи і кілька позафракційних нардепів, у президії — Рибак, перший віце-спікер Ігор Калєтнік та керманич фракції ПР Олександр Єфремов. Посиділи, подумали і вирішили перейменувати свої депутатські збори у засідання Верховної Ради.

В опозиції шум підняли, охрестивши зліт «більшовиків» путчем. «Будь-яке рішення, ухвалене поза стінами парламенту, розцінюватиметься як спроба конституційного перевороту, — заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. — Це новий ГКЧП, або новий Дім-2. У мене перед очима Янаєв замість Рибака. Чисте ГКЧП 91-го року. Але вони пам’ятають, чим це все завершилося? Тюрмою».

На закиди опозиціонерів, що засідання поза Верховною Радою не можуть бути легітимними, депутати з більшості посилали... до Регламенту. Там, мовляв, усе прописано: і про засідання у будинку ВР на Грушевського, 5, і про можливість парламенту засідати в іншому місці, якщо за це проголосують щонайменше 226 депутатів.

Як заявив Єфремов, рішення про засідання на Банковій підтримали 244 нардепи (голосували, мовляв, руками). Але «ручна» бухгалтерія залишилася за кулісами. Перевірити її опозиціонерам (за їхньою версією, на зборах «більшовиків» було щонайбільше 182 депутати) так і не вдалося: «ревізорів», які намагалися пройти на засідання більшості, і на поріг не пустили...

Щоб продемонструвати опозиції свою повну «автономію», «більшовики» взялися просто на Банковій розглядати законопроекти. Щось прийняли, щось на доопрацювання відправили. На тому і розійшлися. Наступну зустріч спікер призначив на п’ятницю. Тільки цього разу не на Банковій, а на Грушевського, 5.

Там же забажали побачити більшість й опозиціонери. «Деякі сьогодні помилилися приміщенням і пішли на Банкову, але ми їм пробачимо. Вимагаємо від Рибака повернутися сюди і вести засідання», — заявив Яценюк.

Після цього «поверніться, усе пробачимо» закрилися до п’ятниці й опозиційні збори. Щоправда, депутати від опозиції попередили: до кінця робочого дня чергуватимуть у парламенті, а якщо доведеться, то й на ночівлю залишаться.

коментар для "ВЗ"

Володимир ФЕСЕНКО,

голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»

Можливі два сценарії. Перший: більшість повертається у зал пленарних засідань, відповідно, опозиція або знімає блокування, або знаходять компроміс. Можуть, наприклад, переголосувати рішення, які більшість ухвалила під час засідання на Банковій, чи погодити якісь інші компромісні варіанти. І тоді ситуація хоча б на певний час «устаканиться». Другий сценарій: криза продовжується, і тоді вимальовується варіант з розпуском парламенту, приводом для якого стане відсутність роботи ВР у пленарному режимі протягом місяця. Паралельно буде запущена процедура референдуму щодо нового закону про вибори депутатів на мажоритарній основі.

Схожі новини