Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українців без візи не пустять навіть у Зімбабве!

Дозвіл на в’їзд у чужу країну нашим співвітчизникам обходиться часом у понад тисячу гривень

Зібралися на відпочинок до Хорватії? Майте на увазі, що з 1 квітня для в’їзду в цю країну потрібна віза. А це додаткові 35 євро консульського збору та паперова тяганина. З липня цього року Хорватія вступає до Євросоюзу, тож тепер країна змушена узгоджувати свою візову політику з ЄС. Натомість Македонія продовжила безвізовий режим для українців до 15 березня 2018 року. Македонія, звичайно, не Хорватія, і людей, яким потрібна перепустка у цю країну, не так уже й багато.

ЗАГАЛОМ українці можуть їхати без віз майже у чотири десятки країн. Щоправда, більшості з цих країн немає у маршрутах навіть найзатятіших мандрівників. Ви знаєте, де знаходиться Антигуа і Барбуда чи Палау? А саме туди можете поїхати без візи. Не вимагає візи і улюблений всіма Гондурас. Не знаю, чи часто українці відвідують цю країну, але посилають їх туди часто...

Не потрібна віза для в’їзду у країни колишнього СРСР: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову, Росію, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан. Причому у Росію та Білорусь українці можуть їхати навіть за внутрішнім паспортом. З європейських країн без спеціального дозволу можна їхати на Балкани — у Боснію і Герцеговину, Сербію, Албанію та Чорногорію. Серед країн Центральної та Південної Америки можна їхати у Панаму, Гватемалу, Нікарагуа, Сальвадор, Аргентину, Бразилію, Еквадор, Парагвай та Перу. З 1 серпня минулого року українці тішаться безвізовим режимом з Туреччиною — як-не-як, а 30 доларів економії. Серед інших азійських країн віз не вимагають Бруней, Ізраїль, Малайзія, Монголія, Гонконг. Натомість, якщо вам закортить поїхати в Зімбабве, то візу доведеться оформляти заздалегідь. Консульський збір становить 30 американських доларів, що для Зімбабве цілий статок. Теоретично, візу в цю країну можна отримати і на кордоні, але Україна не входить до тих привілейованих держав, громадян яких пускають у Зімбабве без візи. Серед африканських країн без візи українці можуть їхати лише у Свазіленд, Намібію, Туніс (якщо є туристичний ваучер) та на Сейшельські острови. Якщо знаєте, де розташовані Самоа та Федеративні Штати Мікронезії, можете поїхати й туди.

На щастя, багато країн, які заробляють на туризмі, проставляють візи при перетині кордону. Просто в аеропорту візу ліплять у Єгипті, Таїланді, Ямайці, Домініці, Домініканській Республіці, Гаїті, Барбадосі, Фіджі, Маврикії та інших.

Новий варіант спрощення візових процедур — електронні візи. Їх видають посольства Австралії, Мексики, Кіпру та Шрі-Ланки. Для їх оформлення достатньо зайти на відповідний сайт, заповнити анкету-заявку та сплатити консульський збір. Рішення про видачу візи надсилають на електронну пошту апліканта. Достатньо його роздрукувати — і можна їхати в аеропорт.

Коментар для «ВЗ»

Сергій КУШНІР, керівник туристичної агенції

— Візова політика країн позначається на туристичному ринку. Адже, по-перше, віза — це додаткові витрати. Враховуючи, що більшість посольств тепер працюють через візові центри, то, окрім консульського збору (в країни ЄС — 35 євро), доводиться платити ще 200-300 гривень за послуги центру. Якщо їде сім’я з чотирьох-п’яти осіб, виходить суттєва сума. По-друге, оформлення візи — це геморой. Інакше сказати не можу. Особливо, якщо йдеться про візу в Італію чи Францію. У мене були випадки, коли клієнти замовляли тур в Італію, а ми їм оформляли польські мультивізи. Це простіше, ніж оформити італійську візу. Вони вимагають купу документів. Наприклад, довідка з податкової має бути перекладена і завірена. Щоразу просять донести ще якісь документи, яких у початковому переліку не було. По-третє, усе це займає час. Скажімо, зараз візовий центр записує уже на травень. Українці не німці. Ми не звикли планувати свої відпустки заздалегідь. Як правило, рішення приймають емоційно: захотілось відпочити, з’явились гроші — їду. А що за два-три тижні до поїздки можна запропонувати клієнту? Тільки безвізові країни.

— Чи не впаде попит на тури у Хорватію через те, що вони відновили візи?

— Хорватія однозначно буде програвати. За ціною вона і так на 15-20% дорожча, ніж Греція і Чорногорія. Греки молодці. Вони торік спростили оформлення віз (потрібні тільки анкетні дані та довідка з роботи або банку), плюс інколи бонусом оформляють довгострокові візи. Як наслідок, популярність Греції суттєво зросла. З них взяв приклад і Кіпр, який також спростив процедуру видачі віз. Як наслідок, цього року на тиждень лише зі Львова буде близько десяти авіарейсів до Греції. І лише один-два у Хорватію. Буде також і пряме авіасполучення з Кіпром, що також є наслідком спрощення візового режиму.

Схожі новини