Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Східниця – як «золота жила»

Але розвитку унікального курорту заважає депресивний Борислав

Східниця — унікальний бальнеологічний курорт. Куди у Східниці не поткнешся, скрізь натрапляєш на лікувальні джерела. За радянських часів сюди з Москви через рівний проміжок часу прилітав гелікоптер з медичною бригадою, яка набирала помічну водичку для тодішнього керівника КДБ СРСР Юрія Андропова. Відтоді одне з найвідоміших джерел курорту почали називати «Андроповське».

Та?відпочивальники андроповських часів відрізняються від теперішніх. Тоді Східниці віддавали перевагу ті, хто, маючи потребу у бальнеологічному лікуванні, не байдужий був до гір та цілющого повітря. У вільний від прийому процедур час такі відпочивальники, одягнувши наплічник, гуляли просто неба. Що може бути ліпшого для міського жителя, ніж прогулянка у лісі. Щодо побутових умов лікувального відпочинку у Східниці, то раніше мало хто цим аж так переймався. Про сьогоднішні побутові вимоги відпочивальників цього не скажеш. Люди хочуть комфорту і сервісу. До Східниці, де упродовж останніх років створена правдива «індустрія» курортного відпочинку, нині ідуть з усіх-усюд — Києва, Москви, Тель-Авіва, Баку, Нью-Йорка. Середньодобова норма прибулого люду — близько 3 тис. осіб.

На початку минулого року президент України Віктор Янукович видав розпорядження, яким зобов’язав Львівську обласну державну адміністрацію підготувати документи для надання Східниці статусу курорту національного значення. Термін виконання розпорядження — до 1 лютого 2012 року.

Неважко здогадатися, що вкластися у відведений час не вдалося. І, схоже, нескоро вдасться. Штат Східницької селищної ради —

6 осіб. Працевлаштувати ще когось не маєте права. Такі правила «виписані» Верховною Радою України. Чинні вони для всіх селищних рад. Але ж Східниця — не звичайне село. Торік селищний бюджет виконано на 138,62%! Дохід скарбниці — 5 млн. 529 тис. грн. Із такими фінансовими можливостями можна спокійно створити тимчасову робочу групу із відповідними посадовими окладами, яка б займалась підготовкою необхідних для виконання президентського розпорядження документів. Бо допомога Львівської обласної державної адміністрації зводиться до директивних вказівок, вимог, а часом і до не зовсім логічних втручань, які не прискорюють, а гальмують виконання розпорядження. Красномовним є приклад із Інститутом гігієни. Із цієї шанованої структури до Східниці надійшов лист. Складається документ із шести обов’язкових для виконання пунктів. У Львівській облдержадміністрації, згадавши, мабуть, про президентське доручення, вирішили допомогти курорту — дали чотири «приписи» від себе.

У галицькій столиці часто народжуються ініціативи, від яких у Східниці не в захопленні. Одна з останніх — спроба обласної ради змінити «прописку» розташованої на курорті лікарні, яка перебуває в оренді у Львівської обласної лікарні відновного лікування. Кілька років тому, зваживши всі «за» і «проти», Бориславська міська рада (Східниця перебуває в адміністративному підпорядкуванні Борислава. — Авт.) на орендних умовах уповноважила згадувану обласну лікарню відновного лікування господарювати в Східниці. Пообіцяли кілька мільйонів гривень інвестувати в ремонт лікарняного приміщення, яке руйнується на очах. Але нічого не зробили. Тим часом деяким із депутатів обласної ради закортіло перевести привабливу курортну нерухомість, яка розташована у казково мальовничому закутку Східниці, на баланс обласної лікарні. Така ініціатива жителям селища не сподобалася.

«Обласна рада має зрозуміти — усе селище стане на захист своєї власності, якщо ганебне рішення не буде скасовано», — заявив на зборах, які передували сесійному засіданню селищної ради, житель Східниці Максим Дубленич. Наміри львівських депутатів схвилювали людей. «Маємо зробити все для того, аби відстояти добро громади», — каже голова Східницької селищної ради Іван Піляк. Отримавши підтримку депутатів Бориславської міської ради, східничани відбили «атаку» львівських «зазіхальників». У Східниці, де упродовж останніх двох років зроблено більше для соціально-економічного розвит­ку, ніж за два попередні десятиліття, вважають, що настав час подумати про зміну не тільки статусу курорту, а й селища.

Сьогодні на курорті живе близько 3 тис. людей. Абсолютна більшість із дорослих провадить курортний бізнес. Тут доволі високий рівень життя. Територія селища вночі освітлюється. Немає занедбаних вулиць та тротуарів. З’явилися гарно облаштовані автобусні зупинки з павільйонами. Східниця стала місцем, де проводять мистецькі заходи, куди з усієї України з’їжджаються імениті спортсмени. Чого вартує фестиваль «Східницьке літо», який триває три місяці.

Східниця здобула ґрант Євросоюзу на будівництво літнього амфітеатру — ультрасучасного багатофункціонального відпочинкового комплексу. Кош­торисна вартість будівлі —

4 млн. грн. Розпочнуться роботи влітку цього року. Східниця плідно співпрацює з польськими курортами Полянчик та Сеньково. Здобутий ґрант на будівництво амфітеатру — лише перший крок. Другим має стати фінансування Євросоюзом у рамках програми транскордонної співпраці «Карпатський регіон» будівництва музею-скансена нафти й газу. Бо не тільки мінеральними джерелами славиться селище. Колись на його території провадився інтенсивний нафтопромисел. Не всі запаси нафти вичерпано. На великій глибині у надрах Карпат залишилося немало «чорного золота». Навесні на одній із околиць Східниці, горі Бухів, розпочинається будівництво санаторно-курортного комплексу. Його родзинка — гірськолижний центр та близько 40 котеджів для відпочивальників.

Є багато речей, які можна буде робити швидше та з меншим головним болем, якщо вдасться позбутися прокрустового ложа — статусу сателіта Борислава. Як пояснити потенційним туристам, що Борислав, чия територія давно вже стала екологічно небезпечною зоною, — не Східниця... Бориславська міська рада добивається, аби міську територію оголосили зоною надзвичайної екологічної ситуації. Коли це станеться — Борислав отримуватиме цільові кошти з державного бюджету на ліквідацію наслідків нафтовидобутку, який має більш ніж 200-літню історію.

Тож навіщо «прив’язувати» успішний і перспективний курорт до Борислава? Щоб відлякувати туристів отим екологічним лихом.Наприклад, щоб переказати бюджетні кошти селищної ради за опалення приміщень, розташованих на курорті, потрібно їхати з платіжними дорученнями до Борислава. Чому цього не можна зробити в Східниці? Перебуваючи в адміністративному підпорядкуванні Борислава, Східниця робить «зайве коло» за право участі у згаданих вже міжнародних та українських проектах і програмах. Навіть на нарадах у Львові, коли йдеться про Східницю, курорт не згадують, говорять про Борислав. Якщо колись доведеться написати листа до Східниці, то пишеться адреса у дивний спосіб — м. Борислав, смт Східниця…

Дрогобицький р-н.

Схожі новини