Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кому негода, кому привід для шахрайства

Скориставшись складною ситуацією на дорогах, зловмисники вигадали нову аферу

До 66-річної пенсіонерки з Червонограда (Львівська область) близько 11-ї години на мобільний телефон зателефонував невідомий чоловік. Він повідомив, що через складні погодні умови онук жінки потрапив у ДТП. Йому негайно потрібно п’ять тисяч гривень, щоб “розрулити ситуацію”...

ЗВ’ЯЗОК, пригадала згодом літня жінка, був дуже поганий. Складалося враження, що її співрозмовник справді перебуває десь просто неба. У слухавці були чути якісь чоловічі голоси, один з яких, здалося жінці, належав її улюбленому онукові. По телевізору того дня щогодини показували кілометрові “корки” та аварії на дорогах, які спричинила заметіль. Отож жінка повірила, що онук потрапив у халепу, й, не вагаючись, побігла перераховувати гроші на рахунок, який їй вказали. Лише через кілька годин пенсіонерці вдалося додзвонитися до онука. Хлопчина повідомив, що того дня за кермо автомобіля не сідав, і в ніяку ДТП не потрапляв.

Зрозумівши, що стала жертвою шахраїв, жінка наступного дня пішла до міліції. Правоохоронці наразі розшукують зловмисників, які заволоділи грошима пенсіонерки. Та викрити так званих мобільних шахраїв, знають оперативники, доволі важко. Бо ті діють за випробуваними схемами. Рахунки, на які жертви перераховують гроші, негідники відкривають лише під конк-ретну аферу та закривають їх одразу після отримання переказу. Або ж гроші жертви перекидаються через кілька рахунків, і знайти після цього “крайнього” (отримувача) майже неможливо.

Щоб не потрапити на гачок пройдисвітів, радять правоохоронці, не варто миттєво реагувати на телефонні дзвінки незнайомців, які представляються міліціонерами чи друзями ваших родичів. Не погоджуйтеся перераховувати ані копійки, поки не перевірите тривожної інформації. Особливо це стосується дзвінків від “слідчих”, які вимагають до ранку (“бо потім прийде велике керівництво і рятувати буде пізно...”) заплатити гроші за звільнення вашого родича від криміналу. У таких випадках, радять правоохоронці, обов’язково зателефонуйте в чергову частину міліції, та запитайте, чи справді ваш родич затримувався. У черговій частині також реєструються всі виклики, за якими виїжджали міліцейські патрулі.

Схожі новини