Передплата 2024 «Добра кухня»

Підняв хай, щоб зберегти «шанхай»

Маски-шоу і відверте хуліганство навколо Дрогобицького «молочного ринку»

«Високий Замок» уже писав про так звану акцію непокори на комунальному ринку в Дрогобичі, натхненником і організатором якої був підприємець, колишній кандидат у народні депутати по Дрогобицькому виборчому округу №121 Микола Лагодич. 12 березня за сигналом Миколи Лагодича група молодиків, прикривши обличчя хустинками, накинулась на зведений довкола території молочної частини ринку паркан. Вистачило кількох хвилин для того, щоб усе повалити.

...Винуватцем свавілля на ринку Микола Лагодич назвав міську владу Дрогобича, яка «зрадила громаду». Так пан Лагодич оцінив рішення ратуші дати дозвіл у грудні минулого року ТзОВ «ДІАКОР ГОЛДЕН ІНВЕСТ» на будівництво торгового комплексу на території молочної частини ринку. Йдеться про земельну ділянку площею 532 кв. м. Отже, “наводити лад” взявся сам пан Лагодич. Але на поваленні огорожі підприємець не зупинився. Наступного дня навідався до міського голови Олексія Радзієвського. Конструктивної розмови не вийшло. Стався банальний скандал. Про непристойну поведінку гостя журналістам наступного дня розповів секретар міської ради Тарас Метик (міський голова був змушений терміново поїхати до столиці). Журналістам роздали текст звернення Олексія Радзієвського, в якому дано оцінку як акції на ринку, так і поведінці Миколи Лагодича в ратуші. За свідченням очевидців, у ратуші підприємець — неначе з ланцюга зірвався. Лаявся нецензурною лайкою, погрожував, ображав чи не усіх, на кого натрапив у приймальні.

Чи можна констатувати конфлікт інтере-сів між ТзОВ «ДІАКОР ГОЛДЕН ІНВЕСТ» і фірмами, які асоціюються з іменем пана Лагодича? Згадувана вже земельна ділянка, на якій планує-ться звести торговий комплекс із молочним ринком на першому поверсі, виросте поруч із недавно «народженим» дітищем Миколи Лагодича — так само призначеної для торговельної справи сучасною будівлею. І мотив наявний, і логіка проглядає-ться. Олена Бутріна, директор ТзОВ «ДІАКОР ГОЛДЕН ІНВЕСТ», цю версію відкидає. Якби це було так — конфлікт, на її переконання, виник би раніше. Наприклад, у липні минулого року, коли сесією Дрогобицької міськради було дано згоду на передачу КП «Дрогобицький комунальний ринок» в суборенду «ДІАКОРУ» раніше названої ділянки — 532 кв. м. землі. Якщо вже не влітку, то в грудні — коли сесія дала дозвіл на будівництво комплексу.

За однією з версій, причину «війни» у Дрогобичі слід шукати в іншій площині. У Миколи Лагодича, без сумніву, є бізнесове покликання. Вже не раз, застосовуючи одну й ту ж схему, спричиняє-ться до приватизації надпривабливих, з інвестиційної точки зору, приміщень у самому центрі Дрогобича. Кажуть, пан Микола вже вийшов на фінішну пряму у черговій операції з нерухомістю, коли, здавалося б, у безпрограшну комбінацію втрутилась Дрогобицька міська рада. Юристи, які представляли інтереси ратуші, діяли не дуже ефективно. Дві апеляції програли. Усе змінилося, коли справа дійшла до Вищого адміністративного суду. Є підстави вважати, що саме активна позиція Дрогобицької ратуші в історії з черговою приватизацією і змусила підприємця до радикальних дій...

Щодо ринку… Олексій Радзієвський упевнений, що громада тільки виграє від спорудження на його молочній території торгового комплексу. Не всім це подобається, але більшість людей підтримує даний проект. «Буде покінчено з тамтешнім «шанхаєм», — заявив міський голова, — суцільною антисанітарією. За це нас постійно «била» санітарно-епідеміологічна служба. На першому поверсі нової будови інвестор, згідно із домовленістю, створює молочний ринок на 60-80 робочих місць із сучасною «інфраструктурою» — лабораторією, мийками, холодильниками».

«Лад на дрогобицькому ринку навести слід. Але діяти потрібно так, аби зміни приносили реальну користь як працюючим на ринку підприємцям, так і громаді», — вважає обранець Дрогобиччини у Верховній Раді України, перший заступник голови парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Роман Ілик. Народний депутат побував на ринку, мав зустріч із підприємцями, після чого звернувся із запитом до прокуратури.

«Прокинулись» і дрогобицькі правоохоронці, яких за невтручання у дії учасників «акції непокори» звинуватили у пасивності. Порушено дві кримінальні справи. Першу — за фактом умисного пошкодження майна особи, другу — за фактом вчинення хуліганських дій. Слідство з’ясовує імена тих, які 12 березня влаштували «маски-шоу» на ринку. «Парадом» керував Микола Лагодич, але паркан власноруч не валив...

Схожі новини