Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«На прикладі Брежнєва треба виховувати молодь!». Дожилися...

У Дніпродзержинську хочуть відкрити музей колишнього генсека КПРС

У Дніпродзержинську Дніпропетровської області збираються відкрити музей-квартиру земляка — очільника Компартії Радянського Союзу Леоніда Брежнєва. За словами заступника міського голови Сергія Павлюка, його облаштують у двокімнатній квартирі, в будинку на проспекті Пеліна, 42, що у центрі міста. Саме там колись мешкала родина Брежнєвих. «Теперішні жителі квартири не є родичами покійного генсека, але старше покоління цієї сім’ї підтримувало дружні зв’язки з Брежнєвими. Останнім часом до будинку на проспекті Пеліна приходить багато туристів, які хочуть подивитися на «родинне гніздо» Леоніда Ілліча. Вже розроблено нові туристичні схеми і маршрути, які включають місця, пов’язані з генсеком партії», — зазначив Сергій Павлюк.

Власників квартири міська влада вмовила переїхати в інше рівноцінне житло, тепер вирішується питання про купівлю історичного об’єкта.

Ініціатори створення музею, комуністи, вже збирають експонати: особисті речі, фото. Дещо зберігається в міському історичному музеї, де є спеціальна брежнєвська експозиція. Про гроші, які треба для облаштування музею, комуністи нічого не кажуть. “Суму назвати не можу, але можу сказати, що в Дніпропетровській області саме на прикладі таких людей, як Брежнєв і Щербицький, слід виховувати молоде покоління”, — сказав перший секретар Дніпропетровського обкому КПУ Сергій Храпов.

Місцеві “свободівці” обурені “самодіяльністю” комуністів. Голова Дніпропетровської обласної організації ВО «Свобода» Олександр Замковий запевнив: музею Брежнєву не бути. “Будемо пікетувати міську раду, залучимо народних депутатів, але не допустимо такого зухвальства. Брежнєв був ініціатором війни в Афганістані, переслідував українських ди­сидентів — після цього його хочуть героєм зробити! Крім того, вони хочуть загарбати не одну квартиру, а цілий будинок. Людей переселять в аварійні, де вартість житла в півтора раза завищена”.

Брежнєв очолював Компартію Радянського Союзу від 1964-го до своєї смерті у 1982 році. У центрі Дніпродзержинська досі стоїть бронзове погруддя вождя КПРС, встановлене ще за його життя. Крім того, на центральній площі Леніна височіє бронзовий вождь пролетаріату, а навпроти мерії — пам’ятник Дзержинському.