Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Угода про асоціацію – це половина шляху до ЄС»

Польський публіцист Марчін Войцеховський – про перспективи її підписання і про те, що цьому заважає 25 лютого у Брюсселі відбудеться довгоочікуваний саміт Україна-ЄС.

Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв заявив, що у Брюсселі сторони обговорять підготовку до підписання і тимчасового застосування Угоди про асоціацію (включно зі створенням зони вільної торгівлі). Говоритимуть також про безвізовий режим між Україною та ЄС і про перспективи отримання Україною фінансової допомоги від ЄС. Про те, що зможе отримати Україна від Угоди про асоціацію, і про перешкоди на шляху до її підписання «ВЗ» поговорив із відомим польським публіцистом Марчіном Войцеховським.

—Гадаю, на саміті більшою мірою буде загальна розмова, без конкретних підписаних документів, — каже Марчін Войцеховський. — Київ повинен висловити у Брюсселі бажання рухатися в напрямку до підписання Угоди про асоціацію. Якщо українська влада офіційно дасть такий позитивний сигнал, то він стане позитивним сигналом щодо майбутнього Угоди.

- ЄС виставив перед Україною 19 умов для підписання Угоди про асоціацію. Найвідоміша — звільнення Юрія Луценка та Юлії Тимошенко. Які ще важливі умови у цьому списку?

— Прямо не написано — звільнити Луценка та Тимошенко. Йдеться про те, аби вирішити проблему вибіркового правосуддя в Україні. Звісно, що засудження цих політиків є проблемою. Мені здається, якщо з вирішенням проблеми Луценка ще є якісь шанси, то з проблемою Тимошенко — ні. Влада в Києві на це не піде. У ЄС це розуміють, тому пропонують інші варіанти. Навіть звільнення Луценка покаже, що Україна готова внести зміни до своєї системи правосуддя.

Конкретні перспективи щодо підписання Угоди будуть зрозумілі ближче до осені. Якщо Україна до того часу нічого не зробить, якщо не зможе довести, що досягла прогресу, то Угоду не підпишуть. Тоді нових переговорів уже не буде, це питання буде заморожене. ЄС вважатиме, що Україна не зацікавлена в асоціації.

- Яку користь для України та ЄС дасть Угода про асоціацію?

— Це створення спільного ринку і пристосування української законодавчої системи до законодавства ЄС. Це половина шляху євроінтеграції. Євросоюз отримає право ввійти без мит на ринок України, а українські товари — на ринок ЄС. Це відбудеться не відразу, існують перехідні періоди. У короткостроковій перспективі від цього виграє ЄС, але в довгостроковій — Україна. Польща підписала схожу угоду ще 1991 року. Це був початок нашої євроінтеграції.

Євросоюз виграє, бо його компанії отримають додатковий ринок. Україна — велика країна з 45-мільйонним населенням. Тому підприємці ЄС одразу зможуть заробляти. Українським фірмам буде важче увійти на ринок ЄС, бо українські товари часто неконкурентноспроможні. Але з часом ваші компанії зможуть робити свої товари кращими. І конкурувати. Із підписанням Угоди в Україну підуть інвестиції з ЄС, а це нові робочі місця і економічне зростання. Завдяки Угоді чимало західних інвесторів відважаться побудувати в Україні свої заводи, які потім будуть експортерами до Євросоюзу. Цей процес проходили усі країни Центральної Європи, які згодом приєднувалися до Євросоюзу. Із країн, які підписали колись подібні угоди, ніхто не був незадоволеним.

- Чи в самому ЄС існує згода щодо підписання з Україною Угоди про асоціацію?

— Так, існує, адже економічні плюси від підписання Угоди можуть увійти у життя одразу після підписання. Після цього Угоду ще мають ратифікувати усі 27 країн-членів ЄС і Європарламент. На цьому етапі може виникнути затримка. Депутати Європарламенту кажуть, що після підписання економічні аспекти можна буде запустити одразу, а з політичними — зробити паузу. Політичні — це власне сам процес євроінтеграції.

- Наскільки в ЄС готові до лібералізації візового режиму з Україною?

— Україна одержала «дорожню карту» від Євросоюзу і знає, що має зробити, аби отримати безвізовий режим з ЄС. Це питання буде обговорюватися під час саміту «Східного партнерства» в листопаді у Вільнюсі. Якщо Україна до того часу виконає умови, передбачені «дорожньою картою», то одержить безвізовий режим. Усе залежить від українського парламенту: Верховній Раді слід прийняти відповідні закони і щось зробити із східним кордоном України. Позитивно, що Україна підписала Угоду про екстрадицію і створила осередки для нелегальних мігрантів. За цим законом, якщо нелегал із третьої країни переходить нелегально українсько-польський кордон, і його впіймають у Польщі, то цю особу відправляють назад в Україну. Це умова, яку кожна країна-сусід ЄС має виконати.