Передплата 2024 «Добрий господар»

Страйк на «Львівводоканалі»

Триста працівників комунального підприємства вийшли на попереджувальну акцію проти незаконних звільнень і мізерної зарплати

У понеділок, 11 лютого, понад три сотні працівників ЛМКП “Львівводоканал” провели на підприємстві попереджувальну акцію протесту проти “безгосподарності керівника Степана Пакіжа” (працює у статусі виконувача обов’язків). Конфлікт розгорівся через неправомірні звільнення фахівців, які працювали на підприємстві кількадесят років. Протестанти стверджують, що на їхнє місце керівник призначає “своїх” людей. Друга проблема — низькі зарплати (в середньому трохи більше тисячі гривень).

Пікетувальники тримали плакати “Пакіж, припини свавілля!”, “Банду геть!”, “Львіввводоканалу” — професійне керівництво”. Вимагали від міського голови Львова звільнити Степана Пакіжа. Працівники заблокували вхід у кабінет директора, але його не було на місці. Погрожували перекрити вул. Зелену, якщо до них не вийде директор. Однак Степан Пакіж проігнорував своїх підлеглих.

“Хіба можна вижити за 1200 гривень зарплати в місяць? — скаржиться “ВЗ” працівник “Львівводоканалу” пан Віктор. — Раніше заробляли трохи більше. Тепер нам зняли премії, плюс робимо “за дякую” додаткову роботу — перевіряємо в помешканнях лічильники на воду. Цим мають займатися працівники ЛКП. Ми працюємо, а в ЛКП отримують за це гроші. Друга проблема, яка змусила нас вийти на страйк, — кадрова вакханалія. У нас працює колишній водій першого заступника мера Олега Синютки, під нього створили окремий відділ. А кращих фахівців, які працювали тут роками, звільняють. На жаль, до нас не прийшов ні міський голова Львова Андрій Садовий, ні його профільні заступники та директори департаментів”. Якщо ніхто не відреагує, то працівники погрожують знову вийти на страйк.

Як розповів “ВЗ” депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк, якщо люди вийшли на пікет, то їх добряче дістали “порядки”, зокрема кадрові зміни з боку нового начальника. “Суть конфлікту в тому, що Степан Пакіж очолює два великі комунальні підприємства — “Львівводоканал” та ЛМКП “Львівтеплоенерго”, — каже пан Кужелюк. — Підприємства мають різну специфіку, окремі грошові потоки. Не може одна людина справлятися. На “Львівводоканалі” почалася хвиля звільнень”.

Депутати Львівської міськради підо-зрюють, що у мерії виношують плани об’єднання “Львівводоканалу” та “Львівтеплоенерго” в холдинг. Юрій Кужелюк запевняє, що міські райці ніколи за це не проголосують. Недолік холдингу в тому, що така реорганізація призведе до приватизації. Припускають, що за холдингом криється також інша прихована мета — заволодіти приміщенням або землею двох комунальних підприємств.

Коментарі для «ВЗ»

Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова

Фінансовий стан підприємства покращується, немає боргів за електроенергію. Ситуація з витоками теж покращилася. Прориви у трубах ліквідовують в той самий день. Питання низької зарплати буде вирішуватися завдяки внутрішнім резервам підприємства, оскільки тариф на воду підвищуватися не буде. Треба наводити лад на підприємстві. На всіх машинах «Львівводоканалу» поставили системи GPS. Це контроль за використанням техніки, пального. Якщо машина має виїжджати на ремонтні роботи, то на інші потреби її не можна використовувати.

Степан ПАКІЖ, виконувач обов’язків директора ЛМКП “Львівводоканал”

Середня зарплата — 1920 гривень. Фінансовий стан підприємства такий, що не дозволяє встановити гідний рівень оплати праці для колективу. Щомісяця підприємство отримує 20 мільйонів за послуги водопостачання та водовідведення. З цих коштів ми повинні заплатити 10,5 мільйона за електроенергію, 3,5 мільйона — податки, 4,5 мільйона — на зарплату з податками у Пенсійний фонд. На господарку залишається 1,5 мільйона (на труби, реагенти, пальне, спецодяг). Єдиний шлях підвищити зарплату — збільшити доходи підприємства. Торік ми встановили лічильники і з’ясували, скільки води у місті втрачається. Це втрати зовсім не через витоки. Через крадіжки і зловживання водоканал недо-отримує мільйони гривень. Минулого тижня видали наказ щодо легальної і прозорої схеми реєстрації нових абонентів. Наказ унеможливить зловживання, несанкціоновані врізки: всі рахунки мають йти через касу.

Такі проблеми на підприємстві накопичувалися роками. Починаємо їх вирішувати, але це призвело до появи групи незадоволених людей, які втрачають «ліві заробітки». Мабуть, через це на підприємстві йде збурення. Я готовий до діалогу, буду зустрічатися з працівниками.