Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Восени 2013 року – крайній призов на строкову службу»

У цьому переконує головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Володимир Замана

6 лютого у Львові, в Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, зустрічався з керівництвом навчального закладу та керівниками управлінських структур ЗОК (Західного оперативного командування) начальник генерального штабу — головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Володимир Замана (на фото). Він колись служив на теренах ЗОК. Отож часу на екскурсії Львовом не витрачав, а одразу зайнявся справами.

До Львова, розповів головнокомандувач журналістам, він прибув з робочою поїздкою, щоб на місці вивчити, як підлеглі готуються до переходу на контрактну армію. Наразі у Генштабі працюють над конкретизацією поставленого президентом завдання щодо реформування Збройних сил. У березні ця робота завершиться і програму реформування почнуть реалізовувати.

“Я знаю, є багато скептиків, які нагадують, що повний перехід на контрактну армію обіцяли чимало політиків, — зауважив головнокомандувач. — Та я переконую: восени 2013 року відбудеться крайній призов на строкову службу, а восени 2014 року звільнять у запас останнього солдата строкової служби”. В армії, зауважив начальник ген­штабу ЗС, давно відчували необхідність реформування. За рік строкової служби солдати не встигали оволодіти складною сучасною військовою технікою. Отож слід було або повертатися до дворічного терміну проходження строкової служби, або переходити на контрактну службу. Обрали друге.

Для повного переходу на службу за контрактом, зауважив Замана, слід повністю змінити підходи до військової служби. Солдати-конт­рактники, скажімо, повинні, як і всі громадяни, мати вихідні у суботу та неділю. Їм слід гарантувати високе грошове забезпечення, гуртожитки, соціальні пільги...

Під час реформування армії відбуватиметься й певне скорочення управлінських структур Збройних сил, якого так бояться чимало офіцерів. Та жодної військової частини, каже головнокомандувач, не розформують. Скорочуватимуть ли­ше управлінців. Володимир Замана не спростував чутки щодо перенесення штабу ЗОК зі Львова до Рівного, що поширюються серед офіцерів. “Такого рішення ще не прийнято, але пропозиція розглядається”, — зазначив Замана.

У червні цього року українських військових почнуть переодягати у нову форму, повідомив головнокомандувач. Нова форма наразі проходить випробовування у деяких підрозділах спецпризначення. Днями планують переодягнути в цю форму й один із взводів курсантів Академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, які мають пізніше висловити свої зауваження щодо нової форми.

Нову форму шитимуть повністю з українських матеріалів, коштуватиме вона в півтора раза дорожче від нинішньої. Проте завдяки збільшенню термінів її використання, сподіваються у Генштабі, додаткових витрат не знадобиться.

Популярне за добу

Популярне за тиждень