Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Підозрюваного у педофілії суд відпустив на свободу

Заслуженого вчителя України затримали, коли він силою примушував учня до статевих відносин

2 лютого Корольовський районний суд міста Житомира відпустив на свободу під 45 800 грн. застави директора гімназії, проти якого порушили кримінальну справу за звинуваченням у “насильницькому задоволенні статевої пристрасті неприродним способом, вчиненому стосовно неповнолітньої особи”. На рішення суду прокуратура Житомирської області подала апеляцію. Слідчі вважають, що, перебуваючи на свободі, ця людина може чинити тиск на слідство та вчиняти нові статеві злочини щодо неповнолітніх.

58-річного директора гімназії, депутата Бердичівської міськ-ради, затримали співробітники УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю) УМВСУ в Житомирській області. Мати старшокласника, який, як і чимало учнів, готуючись до вступу у вищий навчальний заклад, брав додаткові уроки з біології у цього освітянина, помітила, що син з занять повертається додому пригніченим. Жінці вдалося подолати замкненість сина. Школяр, червоніючи, розповів, що директор гімназії постійно до нього чіпляється, вимагаючи... кохання!

Не вірити синові жінка підстав не мала. Вона одразу перевела його в іншу школу, після чого написала заяву в міліцію. Співробітники УБОЗу до цієї заяви поставилися серйозно. З допомогою спеціальної техніки вони зафіксували на камеру чіпляння освітянина до учня та затримали його, коли вчитель черговий раз намагався силою та погрозами примусити школяра до статевих відносин. Під час обшуку, повідомили в секторі зв'язків з громадськістю УМВСУ в Житомирській області, у квартирі директора гімназії вилучили диски порнографічного характеру та фотографії оголених чоловіків. Підозрюваного у педофілії затримали, проте суд вирішив, що такій поважній людині не місце за ґратами...

Бердичів — місто маленьке. Отож незабаром стало відомо, що “за педофілію” правоохоронці затримали директора Гришковецької гімназії (передмістя), депутата Бердичівської міськради Дмитра Лазебного. У 2007 році цю відому та шановану в місті людину нагородили почесним званням “Заслужений вчитель України”.

Обговорюючи порушення кримінальної справи в соціальних мережах, чимало жителів Бердичева зауважували, що на неприродній зацікавленості хлопчиками цього освітянина ловлять не вперше. Так, користувач Артем дописав: “У вісімдесятих цей освітянин працював у школі N2. Там його неодноразово ловили, коли він тупо розглядав хлопчиків у туалеті. Якось старшокласники його побили, і його тихесенько перевели в іншу школу”. Ще один відвідувач соціальних мереж зауважив, що освітянин був непоганим психологом. Отож жертвами цей педофіл обирав хлопчиків, які боялися чи соромилися розповісти батькам про поцілунки дорослого дядька.

Коментуючи порушення кримінальної справи проти освітянина, заступник директора гімназії Тетяна Еверт заявила: “Ми пояснюємо батькам, що для з'ясування правди є спеціальні органи. Хотілося б думати, що це неправда. Але якщо, не приведи Боже, це виявиться правдою, то повинні виникнути питання, на якій підставі він зайшов до школи...”.

У районному відділі освіти натомість знаного освітянина одразу взяли під захист. “Він чудовий вчитель, має грамоти і винагороди, є заслуженим вчителем України. Усе життя був депутатом міської та районної рад”,— розповідала начальник районного відділу освіти Неля Онищук. Чиновник також зазначила, що наразі директор гімназії, проти якого порушили кримінальну справу, формально продовжує обіймати посаду, хоча на роботу не ходить. “Якщо суд прийме рішення або буде постанова слідчого відсторонити його, — пообіцяла головна освітянка району, — звичайно, ми його відсторонимо”.

Як повідомили “ВЗ” у прес-службі прокуратури Житомирської області, 5 лютого Корольовський районний суд Житомира задовольнив клопотання прокуратури про відсторонення директора гімназії від посади...

Викривають у педофілії поважних освітян в Україні не вперше. Рік тому, скажімо, Вижницький районний суд (Чернівецька область) засудив до восьми років позбавлення волі вихователя Вижницької школи-інтернату, якого визнали винним у “насильницькому задоволенні статевої пристрасті неприродним способом”.

Школа-інтернат, у якій працював цей педофіл, відома тим, що у ній вчився народний артист України Назарій Яремчук, отож заклад носить його ім'я. Вихованці школи-інтернату поглиблено вчаться музики та інших мистецтв. Одного із вихователів прославленого інтернату міліціонери затримали на гарячому, коли він у власній квартирі розбещував чергову жертву.

Під час розслідування справи з'ясувалося, що цей покидьок протягом кількох років запрошував до своєї оселі школярів із інтернату віком від 8 до 15 років, пригощав їх алкоголем, а потім силою та погрозами примушував до статевих відносин. На суді було доведено п'ятнадцять таких епізодів.

Схожі новини