Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Луценко не проситиме пощади в Януковича…

Хоча «регіонали» рекомендували «вклонитися» президенту

Незважаючи на незадовільний стан здоров’я, прохання про помилування ув’язнений екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко писати президентові не буде. Про це заявила дружина політв’язня — народний депутат Ірина Луценко. За її словами, таке клопотання означало б

визнання міфічної вини і водночас — легітимізацію в очах світової громадськості злочинних дій Януковича. Юрій Луценко, заявила пані Ірина, не є кримінальним злочинцем, а сидить у тюрмі він, бо є політичним опонентом Януковича.

Підказку про «чолобитну» на адресу першої особи в країні зробили пані Ірині народні депутати від Партії регіонів, які входять до кола найближчого оточення президента. Дали зрозуміти: після такого звернення Луценка Віктор Федорович помилує його…

Але Луценки не купуються. У четвер на зборах опозиції Ірина Луценко заявила: в разі, якби її чоловік написав заяву про помилування, то дозволив би сьогоднішній владі закінчити методичні рекомендації зі знищення інакомислячих, дав би дозвіл знищити 158 опозиціонерів”. «Це було б 37-й рік відкрито, — сказала пані Ірина і процитувала Юрія: «Прохання про помилування означало б: нахили голову і погоджуйся з тим, що робить Янукович, Чечетов, що робить Рибак, що роблять ці люди проти 42 мільйонів».

Ірина Луценко зараз переймається самопочуттям свого чоловіка, якого несподівано з київської лікарні «Оберіг» повернули у Менську колонію, незважаючи на те, що процес його реабілітації ще не завершився. Єдине, що могли зробити у цій ситуації підневільні лікарі з «Оберега», — детально прописали, як саме слід наглядати за їхнім колишнім пацієнтом. Чи належно лікуватимуть Луценка у колонії, його дружина сумнівається. «В медичній частині простирадл немає, зеленки немає, знеболювальних немає, будь-яких ліків немає. Нічого немає», — із сумом зазначила пані Ірина. На її переконання, чоловіка так поспішно вивезли з лікарні, щоб він не мав змоги зустрітися з єврокомісаром Штефаном Фюлє та іншими «євроінспекторами» України, які напередодні виявили таке бажання, дізнавшись про етапування колишнього урядовця у тюрму. (Як відомо, питання щодо «неочікуваного перевезення Юрія Луценка з лікарні до в’язниці» порушувалося у розмові Верховного представника ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон з міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою).

Оплату зробленої в «Оберезі» операції і проведеної «напівреабілітації» сім’я Луценків проведе частиною коштів, які вона 25 січня отримала від українського уряду як компенсацію за незаконне затримання і тримання під вартою екс-міністра. Розмір цієї компенсації (15 тисяч євро) визначив Європейський суд з прав людини. Інша частина коштів піде на оплату адвокатів.

Ірина Луценко каже, що тюремники замовчують цілий «букет» серйозних хвороб, яких він набув у в’язничних мурах. За її словами, у колишнього глави МВС великі проблеми з печінкою, його турбує портальна гіпертензія, панкреатит, гормональні, урологічні болячки, три виразки, які кровоточать, підвищений тиск — усього понад двадцять захворювань. Ірина Луценко повідомила, що 24 лютого її чоловіка чекає друга операція. Народний депутат сподівається, що у Державній пенітенціарній службі не чинитимуть перепон для того, щоб її зробити. Так само, як надіється на те, що Луценка дозволять привезти на контрольне обстеження.

Коментар для «ВЗ»

Лариса САРГАН, прес-секретар «Народної Самооборони»

Юрій Луценко зараз перебуває не у медичній частині колонії, а у своїй камері. Він відмовився від послуг тюремних медиків на знак протесту проти того, що його ізолюють від світу: незаконно обмежили у побаченнях з рідними, у телефонних розмовах, у зустрічі з єврокомісаром Фюле, а також з панами Кваснєвським і Коксом, які намагалися з ним побачитися. При собі Луценко не має ніяких ліків.

Схожі новини