Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Захоче Янукович Митного союзу – нарветься на імпічмент…

Правозахисник Левко Лук’яненко каже, що Україні загрожує повзуча окупація Москви

Українська інтелігенція підняла голос на захист Незалежності. Суспільні авторитети оприлюднили звернення до президента Віктора Януковича «Геть від кремлівського ярма!», в якому виступили проти втягнення України у Митний союз — переговори про це з Росією веде нинішня влада, є також намір проштовхнути це питання на всеукраїнському референдумі. У своєму листі знані політики, письменники, дипломати, вчені, військові, юристи попереджають: спроба відродити новий Радянський Союз закінчиться Майданом-2, який усуне Януковича з посади.

Серед тих, хто підписав звернення до президента, — Герой України, колишній політв’язень, народний депутат кількох скликань Левко Лук’яненко (на фото).

— Звернення Народного комітету захисту України отримало широку підтримку — на середу ми вже мали підписи на 15 сторінках, — каже кореспонденту «ВЗ» Левко Григорович. — Відіслали його у канцелярію президента. Не знаю, коли Янукович його прочитає, бо чув, що збирається до Литви чи Середньої Азії. Але думку нашу повинен знати.

Мене болить, що робить нині ця явно окупаційна влада. Терпіти це далі не можна. Інформацію про підготовку референдуму щодо Митного союзу ми неофіційно отримуємо з коридорів влади. Москва бере Україну за шию. Витягнула газову карту, погрожує нею, лякає санкціями. А наша влада якась непевна: заявляє про рух у Європу і водночас топчеться на місці. Кожний день правління цієї влади завдає шкоди Україні. Ми стоїмо біля небезпечної межі. Український народ має заворушитися. Не можна байдуже спостерігати, як Москва, в тому числі руками Партії регіонів і комуністів, шляхом повзучої окупації поступово знижує наш суверенітет...

- У вашому зверненні є застереження про другий Майдан. Але люди — апатичні, виснажилися від політики. Хто піде на ці «барикади»? І чи піде?

— Можливо, народ і втомився. Але, гадаю, коли влада оголосить цей антидержавний референдум (проведуть його, переконаний, так само фальшиво, як вибори), тоді кожен сколихнеться. Йдеться не про якусь другорядну річ, а про збереження державної самостійності, про те, що нас хочуть перетворити у колонію Москви. Отоді на зміну апатії прийде енергійність…

- Як люди мали би протистояти антидержавним речам?

— Так само, як у 2004 році, коли народ зненавидів Кучму. Згадайте: коли ця ненависть дійшла до краю, звідусіль до Києва потягнулися люди. Збиралися мільйони небайдужих. Все це може повторитися. Своєю діяльністю Янукович веде до того, що терпець людей увірветься. Координатором цієї сили може стати Народний комітет захисту України.

Хочемо формувати широку опозицію. Коли народна ненависть до режиму «дозріє», знайдуться достойні політики, які очолять рух з повалення цієї влади.

- Чи знаєте, що ваше прізвище (як і Бандери, Шухевича) викреслили з підручників історії, з тестів для абітурієнтів вузів? Як ви це сприйняли?

— Образа — це емоції. В політиці треба бути холоднокровним. Сприймаю це як черговий крок антиукраїнських сил з наміром виховувати українців у дусі малоросів. Вороги нашої державності, запроваджуючи такі підручники історії радянського типу, хочуть убивати в українців національну свідомість. Це більшовицька, шовіністична політика, спрямована на те, щоб українцям навіяти думку, що вони — не самостійна нація, а частина російської, «спотворена діалектом». Для цього Кремль і засилає до нас своїх емісарів на кшталт Жириновського…

- Побутує думка, що українським демократам нині бракує такого енергійного організатора, як Тимошенко…

— Справді бракує. Саме тому, думаю, Янукович не зацікавлений у її появі на волі. Він боїться її. Треба не чекати звільнення політв’язнів, а всіма силами, способами чинити опір цій владі.

Також читайте блог тут