Передплата 2024 «Добрий господар»

Армія митарів втрачає бійців

Майже кожного десятого митника та податківця звільнять. Але залишиться ще 65 тисяч!

З насиджених крісел податкової та митниці — на біржу праці. Через об’єднання двох служб під новоствореним Міністерством доходів та зборів скоротять 5,8 тисячі працівників цих служб. Таке рішення прийняв уряд.

Та попри таке масштабне скорочення, фіскалів суттєво не поменшає. На сьогодні в Україні 71 тисяча митників та податківців, а після реорганізації в єдиному органі працюватимуть 65,4 тисячі. До порівняння: за станом на 31 грудня в українських Збройних силах було 139 тисяч військовослужбовців. Тобто 65 тисяч — це ціла армія митарів, яка воюватиме з бізнесом за наповнення державного бюджету та часто-густо власних кишень. А на війні як на війні — усі засоби підходять.

Як повідомив міністр доходів та зборів Олександр Клименко (до цього він очолював Державну податкову службу), штат нового відомства уже затверджений Кабінетом Міністрів. Однак ані у податковій, ані на митниці наразі не знають, які саме посади потрапляють під скорочення. “Структуру нового органу мають повідомити 17 січня. Тоді й буде зрозуміло, які відділи потраплять під скорочення”, — каже прес-секретар Львівської митниці Роман Макар.

“Наразі жодного рішення, жодного документа ми не бачили. Лише самі чутки. Зрозуміло, що скорочення буде, бо ж дві служби об’єднають, об’єднають бази даних. Зрештою, у податковій скорочення — уже звична річ. Обласний апарат уже скоротили десь на третину, по районах скоротили 10-20% працівників. А ще ж мають об’єднувати податкові інспекції деяких районів, — кажуть у Львівській обласній раді профспілки працівників податкових органів. — Звичайно, частину людей працевлаштували, але багато пішли на біржу праці”.

Олександр Клименко пообіцяв, що раптового масового звільнення службовців не буде — доля кожного працівника вирішуватиметься індивідуально, з урахуванням його кваліфікації. Пересічні службовці ці слова трактують по-своєму — залишаться ті, хто вміє домовлятись і має “ширші плечі”.

“За останні два роки на Львівській митниці з’явилось повно східних “десантників”. Наших людей звільняли, а на їхнє місце призначали своїх — з Донецька, Луганська. Думаю, під шумок об’єднання позвільняють всіх “неугодних”, а на всі керівні посади у митниці і податковій поставлять людей Януковича”, — зізнався у неофіційній розмові кореспонденту “ВЗ” один з митників.

Коментар для «ВЗ»

Олександр ДАНИЛЮК,

керівник громадянського руху “Спільна справа”

Скептично ставлюсь до анонсованого скорочення митників і податківців. Всі попередні реорганізації, обіцяна адміністративна реформа не призвели до суттєвого скорочення фіскалів. Зрештою, для бізнесу проблема не у кількості митників та податківців, а у недолугому законодавстві. Навіть якщо когось і звільнять, філософія фіскальних органів не зміниться. Легше не буде, адже, у будь-якому разі, бюджет потрібно наповнювати, а дефіцит там величезний.

Схожі новини