Передплата 2024 «Добрий господар»

В Європарламенті купилися на «заказуху» ПР проти «Свободи»

Попри це, у «Батьківщині» і далі співпрацюватимуть із політсилою Тягнибока

Політичні дивіденди, які партія «Свобода» здобула своєю активною діяльністю у перші два дні роботи нової Верховної Ради, були понижені негативною згадкою про цю політичну силу у резолюції Європарламенту з українського питання. У ній міститься заклик до демократів… не співпрацювати з радикалами. Противники Тягнибока тепер розмахують цим документом на всі боки, однак в опозиції свого партнерського ставлення до націоналістів не змінили.

Зміст РЕЗОЛЮЦІЇ ЄП нашим співвітчизникам відомий. У ній йдеться про те, що європейці і далі розраховують бачити Україну у своїй сім’ї. Однак було і багато критичних зауважень на адресу влади. Недавні парламентські вибори у цій інституції назвали кроком назад порівняно з попередньою виборчою кампанією. У резолюції міститься вимога негайно звільнити з тюрем Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших політв’язнів, відмовитися від політично заангажованого судочинства.

А згадка про «Свободу» виникла раптово. На цій поправці до резолюції наполіг представник Болгарії Крістіан Вігенін (група Прогресивного Альянсу соціалістів та демократів). Болгарські соціалісти мають тісні зв’язки з Партією регіонів, представники якої перед виборами роз’їжджали по Європі і розповідали про «загрози», які, мовляв, ідуть від «Свободи». Швидше за все, саме на прохання «регіоналів» їхні європартнери документ щодо України нашпигували антисвободівськими шпильками.

У резолюції ЄП зокрема йдеться: «Європарламент стурбований зростанням націоналістичних настроїв в Україні, що виражається у підтримці партії «Свобода», яка є однією з двох нових партій, що увійшли до Верховної Ради… Європарламент нагадує, що расистські, антисемітські та ксенофобські погляди суперечать фундаментальним цінностям та принципам ЄС, і закликає продемократичні партії у Верховній Раді не взаємодіяти, не підтримувати і не формувати коаліцій з цією партією».

Щодо цієї поправки в Європарламенті розпалилася дискусія. Ще до початку голосування за неї депутат від групи народних партій Міхаель Галер виступив проти наїзду на «Свободу», натомість пропонував схвалити поправку, яка містила заклик парламентських демократів в Україні відмовитися від співпраці з комуністами. Однак його не підтримали.

Українська опозиція на заклик європейців не пристала. Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що, незважаючи на рекомендації Європарламенту, ця політична сила продовжуватиме співпрацю зі «Свободою». Яценюк визнав, що з людьми Тягнибока у нього є певні ідеологічні розбіжності, однак зауважив, що їх об’єднує спільна мета: позбавлення України від режиму Януковича. «Заради цього ми будемо співпрацювати», — зауважив голова фракції «Батьківщина».

Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ, заступник голови Верховної Ради, член ВО «Свобода»

Мене стурбував не стільки несправедливий, упереджений заклик щодо «Свободи», як те, що євродепутати не захотіли підтримати іншу поправку, яка прозвучала у 80-ті роковини Голодомору в Україні, — не співпрацювати з комуністами. А те, що нам приписують якісь там ксенофобські, расистські «навички»... Будь-хто може взяти програму ВО «Свобода» і переконатися, що у ній нема заклику проти якоїсь нації чи людини — є заклик підтримувати українців. Наша програма так і називається — «Програма захисту українців». А пропозиція болгарського представника мені видається ідеологічно мотивованою, такою, що не має під собою підґрунтя, а містить лишень страх перед тим, що націоналістичні партії як в Україні, так і в Європі набирають все більшої підтримки серед людей і максимально крокують до влади, якої вони ще не мали.