Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Знаю, що проти мене поновлять кримінальну справу...»

Попри це, народні депутати з приставкою «екс» не втрачають оптимізму.

У середу, 12 грудня — день народження нового українського парламенту. Переможці недавніх виборів урочисто складуть присягу і, сподіваємося, відразу візьмуться виправдовувати високе звання «слуги народу». Особливо щасливими почуваються майже 270 новоспечених законодавців, які вперше переступлять поріг сесійної зали. Зовсім інший настрій у кількох десятків тих, хто після багаторічної роботи у стінах парламенту змушений з ним попрощатися. Окремі з них на час вимушеного безробіття підуть відпочивати (закон гарантує їм упродовж року виплату компенсації у розмірі місячної депутатської платні). Інші, не виключено, скористаються пропозиціями перейти на державну службу, у комерційні структури, на викладацьку роботу, сядуть на інші «запасні аеродроми». «Високий Замок» поцікавився у деяких «відставників» їхніми планами після життя у великій політиці.

«Бютівець» Андрій Шкіль, який не потрапив у прохідну частину виборчого списку «Батьківщини», сказав, що жодних пропозицій про нову роботу не отримував. «Але я знаю про нову проблему, яка чекає мене після завершення депутатських повноважень, — поновлення кримінальної справи. Її було порушено за подіями 9 березня 2001 року (участь в акції «Україна без Кучми»). Однак це не обмежить мене у подальшій політичній діяльності».

Член «Народної Самооборони» Юрій Гримчак, який теж у найближчі п’ять років не ходитиме на роботу у Верховну Раду, зізнався «Високому Замку», що і він від політики нікуди не дінеться. «У мене є свої погляди, хочу їх обстоювати. Думаю, ця моя робота буде цікава Україні… А зараз займаюся тим, що шукаю собі нове місце праці — треба годувати сім’ю».

Ми нагадали пану Юрієві: оскільки він втратив депутатський імунітет, за нього теж візьмуться прокурори — через перешкоджання парламентській ратифікації Харківських газових угод (пригадуєте димові шашки у сесійній залі?). На це один з найближчих соратників Юрія Луценка відповів:

— Так, кримінальну справу проти мене поновлять. Але є певні нюанси, пов’язані з набуттям чинності нового Кримінально-Процесуального кодексу, — розповів Юрій Гримчак. — Згідно з його положенням, якщо раніше порушену справу ще не передали до суду, то тепер розслідування доведеться розпочинати спочатку. В Андрія Шкіля справи дещо гірші — його справа вже перебувала у суді…

Колишній член фракції Партії регіонів Василь Горбаль запевнив нас, що, програвши вибори на «мажоритарці» у Києві, без шматка хліба не залишиться. «Раніше я займався у банківській сфері, і це дає мені змогу бути експертом у цьому питанні. А ще готуватимуся до виборів міського голови Києва», — повідомив колишній голова Львівської облдержадміністрації. Василь Горбаль підтвердив, що покинув лави Партії регіонів. У деталі демаршу входити не захотів. Сказав лише, що на те були вагомі причини.

Не приховувала своїх почуттів колишній член фракції «НУ-НС», відома телеведуча Ольга Герасим’юк, якій не вдалося перемогти як мажоритарному кандидату від «УДАРу» в одному з округів Одещини:

«Головним для мене є продовжити свою професійну лінію, яку завжди вела і в журналістиці, і у законодавчому органі, — захист прав людини і обстоювання демократії. Брала участь у виборах, розуміючи, яким буде результат. Зіткнулася з небаченим свавіллям, і це не залишало сумнівів, що людей примусять голосувати «як треба». Їх справді примушували, страшили, по селах їздили реальні бандити (вони і на мене напали). Зараз правоохоронні органи намагаються уникнути судового розгляду у цій справі, хочуть все звести до адміністративного порушення. Але справа значно серйозніша — йдеться не про завдані мені ушкодження, а про виборчі каруселі. Я все це фіксувала… Зібрані матеріали будуть предметом моєї боротьби за істину. На допомогу мені підключилася відомий адвокат Валентина Теличенко…

Враження після виборів — люди мого мажоритарного округу живуть у світі страху, бідності. Не шкодую жодного дня, що провела серед них. Багатьом з них вдалося допомогти, я і досі з ними на зв’язку».

Ми поцікавилися в Ольги Герасим’юк, чи не надходили їй пропозиції про співпрацю з колись рідним каналом «1+1».

— «Плюси», на жаль, давно вже мені не рідні, — каже екс-депутат. — Такими вони були, коли «1+1» було телебаченням інтелігентним, освітнім, культурним. Нині воно загинуло. Теперішні «плюси» — зовсім не моя історія, і близько не можу наближатися до цього телебачення. Маю багато своїх журналістських проектів, працюю над ними. Можете не сумніватися — я залишуся в активному житті… А щодо нового парламенту — він буде дуже складним. Прикро, що туди заходить бандитська команда, люди, які далекі від законотворчої роботи. За свою особисту дорогу я зовсім не переживаю. Хвилююся за країну. Страшенно шкодую через цей відкат, свідками якого ми зараз є...

Попри наші очікування, не виглядав похнюпленим недавно позафракційний народний депутат Тарас Чорновіл:

— Скептичний настрій щодо подальшого свого недепутатства я мав приблизно одну добу, коли дізнався результат у мажоритарному окрузі. Тепер дивлюся на свою колишню роботу і на своє подальше життя іншими очима. Настрій у мене оптимістичний. Почуваюся настільки добре, що ви собі навіть не уявляєте. Якби потрапив у нову Верховну Раду, мені б там було тісно, незатишно. Не знаю, що робив би там, до кого міг би приєднатися…

Тепер після того, як з небагатьма іншими депутатами до ночі засиджувався у парламенті, я почав займатися трішки собою. У мене з’явилося море вільного часу. Стежу за здоров’ям, ходжу у спортзал, басейн. Виявляється, життя — прекрасне! Всі ці останні роки я про це навіть не здогадувався. Не міг нормально виспатися. Тепер не доведеться схоплюватися о шостій…

Зараз візьмуся за вивчення англійської мови, яка мені буде потрібна. У політичній кар’єрі не зацікавлений, бо там треба, як мій батько — йти до кінця. Вибори показали: на таких, як я, запиту немає. Є запит на «слухняних солдатів», а я ним ніколи не був і не буду.

Хочу зайнятися наукою, писати дисертацію. Найбільш імовірно, робитиму це у рідному Львівському університеті. Розмову про це почну через кілька тижнів. Дисертація стосуватиметься глобальних міжнародних відносин. А паралельно (оскільки до мене часто звертаються за політичними коментарями) буду на добровільній, непрофесійній основі займатися політологією. Готовий до експертних висновків. Можливо, формалізую це у вигляді невеличкої громадської організації на зразок Інституту прогнозування і аналізу.

Ще одне. Останні 12 років я жив на хорошу, але тільки на депутатську зарплату. Ніколи не займався бізнесом, не міг запропонувати для своєї сім’ї щось трошки краще, ніж автомобільна поїздка влітку Європою з ночівлею у кемпінгах. Ніколи не міг дозволити собі повноцінний ремонт квартири, інші речі. Очевидно, у мене є обов’язки перед рідними, тому планую до певної міри зайнятися бізнесом. Він стосуватиметься міжнародних економічних контактів. Щодо потенційних пропозицій про адміністративну роботу, дипломатичну службу, посад в уряді — сказав, щоб цим мене поки що не турбували…

Схожі новини