Передплата 2024 «Добрий господар»

Перший нев’їзний. Решті приготуватися…

Санкції Заходу в дії – США заборонили в’їзд на свою територію першому заступнику Генпрокурора України Ренату Кузьміну.

Те, про що опозиція давно попереджала, — сталося! Права рука Генерального прокурора України Ренат Кузьмін (на фото), якого називають одним із творців кримінальних справ проти Тимошенко-Луценка, не має права ступати на американську землю. Посольство США в Україні анулювало його багаторазову п’ятирічну візу. Без жодних пояснень. Про причину цього Кузьмін може докумекати сам.

Про візові санкції американців Кузьмін повідомив у понеділок, 10 грудня, опублікувавши на сайті ГПУ свій відкритий лист до президента США Барака Обами. З цього послання стає зрозумілим, що «нев’їзним» одіозний чиновник став ще у другій декаді жовтня.

У Кузьміна є своя версія такої «нелюбові». Перший заступник Генпрокурора каже, що наприкінці вересня він звернувся до Конгресу США і віце-президента Джозефа Байдена, аби ті посприяли у його виступі перед конгресменами та журналістами з доповіддю у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня. Відповіді на цей лист Кузьмін начебто не отримав, зате був згадуваний «привіт» від Дж. Теффта.

Перший заступник Генпрокурора вважає, що Департамент юстиції США за ініціативи деяких американських і українських політиків «розробив ретельний план з протидії та знищення справи про вбивство Євгена Щербаня». Одним із завдань цього плану, каже Кузьмін, є «перешкоджання Генеральній прокуратурі України у висуненні обвинувачення Юлії Тимошенко і Павлу Лазаренку в рамках цієї справи».

До того ж, Кузьмін переконаний, що у США його збиралися арештувати за сфабрикованими звинуваченнями. Бо він, мовляв, змушував екс-майора Держ-охорони Миколу Мельниченка давати неправдиві свідчення. За словами Кузьміна, під час допиту в Україні Мельниченко назвав імена і прізвища всіх американців і українців, причетних до цього «незаконного плану». Зокрема перший заступник вказує на чоловіка Юлії Тимошенко Олександра, який начебто найняв в Америці лобістську фірму для створення позитивного іміджу екс-прем’єра в США і дискредитації українських слідчих…

У листі до Обами Кузьмін пише, що такі дії високих американських чиновників «порушують норми міжнародної співпраці і підривають авторитет США». Заодно просить заморського президента дати оцінку таким діям своїх підлеглих. А ще — посприяти ГПУ у проведенні слідчих дій на території США…

Інша фабула подій є в опозиції і аналітиків. Вони кажуть, що скасована віза Кузьміна — це не наслідок його професійної активності під час розслідування справи Щербаня, а, швидше за все, логічна реакція на вибіркове правосуддя, на фабрикування кримінальних справ проти опозиції. Як тут не згадати, що ще більше року тому Блок Юлії Тимошенко передав США і Євросоюзу списки вітчизняних чиновників, причетних до політичних переслідувань, просив вжити санкцій до них, зокрема заборонити в’їзд, заморозити банківські рахунки, накласти арешти на майно. За словами заступника голови партії «Батьківщина» Григорія Немирі, у першому списку із 13 осіб був перелік прізвищ посадових осіб, політиків, суддів, працівників прокуратури і СБУ, до яких, на думку партії, варто в першу чергу застосувати санкції. В іншому списку були прізвища ще 54 осіб, які знеславили себе протиправними діями.

Не так давно народний депутат Андрій Шкіль повідомляв, що «європейські посольства ускладнили процедуру отримання віз для деяких українських чиновників». За словами Шкіля, Держдепартамент США теж склав «список небажаних осіб для перебування на території США».

Ренат Кузьмін став першим з вітчизняних високопосадовців, які відчули на собі «караючий меч» міжнародної демократичної спільноти. Якщо на Банковій, Грушевського, Різницькій не зроблять належних висновків, нев’їзними у західний світ можуть стати особи ще вищого рангу. Тоді їм доведеться їздити хіба що у Москву, Емірати, Катар, Індію…

Вадим КАРАСЬОВ, директор Інституту глобальних стратегій

Я б наразі не казав про початок санкцій. Це, якщо не останнє, то, можливо, передостаннє попередження про те, що такі санкції можуть бути. Це сигнал про те, що свій «список Магнітського» (санкції Вашингтона проти 60 російських чиновників, які переслідували адвоката Сергія Магнітського, котрий згодом загинув у тюрмі. — І.Ф.) може з’явитися і щодо України…

Схожі новини