Передплата 2024 ВЗ

У прем’єри висунули старого-нового Азарова

Утім, експерти не виключають несподіванок

Як і передбачали політологи, президент Віктор Янукович вніс у парламент кандидатуру Миколи Азарова для призначення його прем’єр-міністром. Перед відповідним поданням глава держави провів з кандидатом співбесіду, а потім відбув з візитом до Індії…

Голова фракції Партії регіонів у парламенті Олександр Єфремов повідомив, що знову призначити Азарова керівником Кабміну президенту запропонували народні депутати від ПР. За словами Єфремова, це призначення «дозволить продовжити процес системних реформ, ініційованих президентом України Віктором Януковичем і реалізованих Кабінетом Міністрів під керівництвом Миколи Азарова з 2010 року».

Верховна Рада сьомого скликання запрацює 12 грудня. Не виключено, що цього дня (або протягом тижня) відбудеться голосування і за нового главу уряду. Мало хто сумнівається, що воно буде успішним, і Азаров повторно зайде у кабінет на Грушевського. Утім, можливі несподіванки. Депутатам від Партії регіонів з їхніми 185 мандатами бракує голосів для безпроблемного голосування за лідера своєї політичної сили. Відтак вони шукатимуть підтримки серед мажоритарників-самовисуванців. Твердої упевненості у тому, що потрібну кількість голосів «за» знайдуть, немає. Не виключено, що Азарова при першому голосуванні «спалять» (як у часи Леоніда Кучми — Валерія Пустовойтенка) для того, щоб підготувати плацдарм для іншої фігури, яка представлятиме інтереси «Сім’ї».

Коментар для «ВЗ»

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Азаров для Януковича є зручною кандидатурою — інакше не перебував би поруч з ним останні три роки. Азаров вигідний для президента, бо є лояльним. А окрім того, він — людина у віці, а отже, своїми амбіція­ми не становитиме загрози для Януковича і його влади. З іншого боку, Азаров рівновіддалений від різних конкуруючих олігархічних груп в оточенні президента, і цим цікавий для Януковича — бо дозволяє врівноважувати ситуацію.

Нинішній голова Нацбанку Арбузов теж був би прийнятною фігурою на посаду прем’єра. Як потенційний кандидат він уже активно розпочав свою рекламну кампанію. Зрештою, не виключаю, що Азарова можуть «прокатати». За великим рахунком, усе залежатиме від розстановки сил у парламенті.