Передплата 2024 ВЗ

Табу на «кнопкодавів»

Парламент заборонив голосувати «за того парня». Якщо владні депутати і далі будуть «піаністами», опозиція даватиме по руках…

«Если долго мучиться, что-нибудь получится». Ці слова з популярної пісеньки згадалися у четвер, коли в останній робочий день «старого» парламенту прийняли невеличкий, усього на двох аркушах, закон щодо особистого голосування. Саме персонального волевиявлення у сесійній залі — цієї вимоги Конституції — настирливо домагалася опозиція кілька останніх років. Обіцяла заблокувати роботу нової Верховної Ради, якщо у ній і далі працюватимуть «піаністи», які голосуватимуть чужими картками.

І у Партії регіонів нарешті здалися, погодилися на компроміс…

Голова Регламентного ко­мітету Віктор Макеєнко подав на розгляд парламенту «Проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (щодо особистого голосування за допомогою електронної системи). Його підтримали 338 депутатів. Суть закону у наступному: перед початком кожного робочого дня народний депутат зобов’язаний, пред’явивши посвідчення і поставивши підпис, письмово зареєструватися. У сесійній залі він додатково реєструється електронною карткою, що виключає реєстрацію іншим депутатом. Відкрите голосування здійснюється натисканням сенсорної кнопки — і це теж унеможливлює голосування сторонньою особою. На вимогу депутатів, результати цього голосування роздруковують і висвітлюють на табло (отож можна буде звірити, чи не голосували, бува, «мертві душі»).

На такі положення представники Партії регіонів погодилися в обмін на те, що не буде блокування трибуни, президії, робочих місць депутатів. Макеєнко запевнив, що його колеги надалі будуть голосувати «як книжка пише», і сподівається, що опозиція натомість не заважатиме голосуванню. Мовляв, раніше опоненти і висмикували картки, і ґудзики вставляли у гнізда пультів, і монети, і клеєм заливали їх… «Ви побачите, що Верховна Рада зміниться, і мажоритарники будуть поводитися зовсім по-іншому».

В опозиції прийняття цього закону зустріли з обережним оптимізмом. Член фракції «Батьківщина» В’ячеслав Кириленко каже: «Пройшло питання про особисте голосування. Тепер, перше, чи Янукович підпише його? І друге — чи «регіонали» його будуть виконувати? Якщо ні — заблокуємо, і все».

До речі…

У парламенті Грузії регламент забороняє голосувати за інших депутатів. У разі користування чужими картками передбачено фінансові санкції — штраф у розмірі 20% місячної зарплати. Останнім його заплатив депутат із провладної фракції «Грузинська мрія» Георгій Ґачечіладзе — коли відеокамера зафіксувала, як він голосував за сусіда у сесійній залі.

Геннадій МОСКАЛЬ, народний депутат

Персональне голосування депутатів було однією з основних вимог партії «Батьківщина», з якою вона йшла на вибори. Ми наполягали на тому, щоб припинити цю клоунаду у Верховній Раді — щоб з нас не сміялися люди, у тому числі за кордоном. Усі світові канали обійшло відео, як польські парламентарії реготали у нашому парламенті, коли бачили «гру на піаніно» у виконанні «регіоналів». Особисте голосування для нас було питанням «парламентського Сталінграда». Далі ми не мали права відступати! Рішення Верховної Ради шостого скликання приймали за її межами — масонами з Адміністрації президента. Я особисто бачив у пана Чечетова списки законопроектів, проти яких стояли значки «+» або «-». Ці списки приносив йому за 10 хвилин до початку засідання Верховної Ради кур’єр з Банкової…

Опозиція здобула маленьку перемогу, домігшись персонального голосування. Однак я не вірю, що «регіонали» виконуватимуть цей закон. Все, що вони говорять, — від лукавого. Щоб повернути їх у конституційне поле, у нас, на відміну від колишнього парламенту, з’явилося достатньо опозиційних сил — «Батьківщина», «УДАР», «Свобода». Ми зможемо проконтролювати чесність голосування у фракції Партії регіонів. Якщо ж «пещерні регіонали» візьмуться за старе, будемо стояти у них за спиною і не дамо порушувати ними ж ініційований закон. Порушникам закону треба давати по руках!

Схожі новини