Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Якщо введуть податок на валюту, далі буде закон «про колоски»

В обмінниках кажуть, що люди здавати долари не поспішають. І податок з їхнього продажу платити не збираються

Українців не перестають лякати податками з продажу валюти. Спочатку збирались стягувати 15%, тепер пропонують знижку — лише 10%. Новина про те, що з їхніх заощаджень треба буде платити податок, людей обурила. Але, схоже, особливо не налякала. Через тиждень після того, як Віталій Хомутинник подав перший закон, про 15% податку з продажу валюти, а Сергій Арбузов повідомив, що вони подаватимуть закон доти, доки його не приймуть, в НБУ заявили: обсяг здачі валюти населенням збільшився на 50%.

У канторах кажуть — брехня, ніякого масового скидання валюти немає.

«Народ не дурний. Ніхто доларів не здає. Буває, принесуть 50-100 доларів, коли треба щось купити. Чи туристи якісь приходять. Але щоб люди біг-ли здавати валюту — такого нема. Навіть якщо вони той закон приймуть, то все одно ніхто тих податків платити не буде. Хто б то в нашій країні законів боявся? На базар підуть міняти», — каже сивий чоловік, що працює в канторі в центрі міста. Зізнається, що купувати долари стали менше. Та й валюти стало більше, бо до середини листопада долари були дефіцитом, тож вони “виїжджали” лише на євро і рублях.

Пані Марія мене уже впізнає — не встигаю привітатись, як жінка “радує” звісткою, що долари тепер є, можна поміняти “пристойну” суму. “Люди питають за цей податок, обурюються, але долари не здають. Та воно й не вигідно — на базарі можна спокійно розраховуватись доларами. Моя дочка брала собі пуховик. Він коштує 1500 гривень. Каже, зачекайте, збігаю поміняю гроші. То їй його віддали за 170 доларів, аби тільки розрахувалась валютою, — каже жінка. — Та навіть якщо той податок введуть, його будуть платити хіба ті, хто міняє через банк. Так само як паспорти треба тільки в банку, а є купа обмінників, де можна поміняти гроші без документів”.

Поки розмовляємо, до кантора підходить чоловік середнього віку — поміняти російські рублі. Він повернувся із заробітків. Каже, у Росії теж купити валюту тепер важко. Перед тим, як дати касирці гроші, перепитує, чи не треба платити податок. Пояснює-мо, що закону ще немає. “Та який закон! Це не закон, рекетирство. Податок можна брати з прибутку. А який прибуток при обміні валют? — обурюється він. — Я розумію, що у державі повна ж..., але ж не можна так нахабно обдирати людей! Мама казала, то таке було після війни — коли приходили і говорили, що ти маєш здати стільки-то грошей державі. Давали якийсь папір, і нібито потім мали ті гроші віддати. Якщо вони приймуть закон про цей податок, треба братися за вила. Бо далі буде закон “про колоски” і голодомор”.

Схожі новини