Передплата 2024 «Добра кухня»

Екс-губернатор Закарпаття Іван РІЗАК: «Мого сина вбили»

Щоб це довести, батько готовий дати дозвіл на ексгумацію тіла.

Батько загиблого 16 листопада цього року 23-річного Олексія Різака, екс-губернатор Закарпаття Іван Різак, звернувся з відкритим листом до прокурора Закарпатської області та керівників місцевих управлінь СБУ й МВС. У своєму листі екс-губернатор стверджує, що його сина вбили, а “замовники вбивства належать до серйозної політико-бізнесової групи”...

Як повідомляв “ВЗ”, 16 листопада, близько 19 год. 30 хв., в Ужгороді, під найвищим у місті 16-поверховим будинком, знайшли труп сина екс-губернатора Закарпаття Івана Різака Олексія. Наразі правоохоронці схиляються до версії, що юнак вчинив самогубство.

Після Помаранчевої революції проти екс-губернатора Закарпаття Івана Різака порушили кримінальну справу. Його звинувачували в отриманні хабарів у великих розмірах, доведенні до самогубства ректора Ужгородського національного університету Володимира Сливки, організації нападу бандитів на “помаранчевих” агітаторів у свалявському готелі “Комфорт”. Проте в Апеляційному суді Івано-Франківської області, де розглядалася ця справа, Різака визнали винним лише в “організації масових заворушень” та засудили до умовного терміну позбавлення волі. 19 квітня цього року Вищий спеціалізований суд України скасував цей вирок та повністю виправдав Різака.

Після вироку апеляційного суду Іван Різак переїхав на постійне проживання у Харків, де його родина проживала останні чотири роки. Олексій там завершив навчання у Харківському національному університеті. Нещодавно родина Різаків повернулася жити на Закарпаття, де Олексій влаштувався на роботу в корпорацію “Епіцентр”.

За версією правоохоронців, 16 листопада Олексій Різак приїхав додому на таксі після відвідин своєї дівчини, під дверима якої залишив букет квітів. Удома взяв паспорт, поїхав до 16-поверхівки та стрибнув униз з 15-го поверху. Слідчі припускають, що юнака підштовхнуло до самогубства нещасливе кохання.

Доводячи, що сина вбили, Іван Різак у відкритому листі стверджує: сигнал про знайдення біля багагоповерхівки тіла людини надійшов у “швидку” о 19 год. 21 хв., а в міліцію у 20 год. 30 хв. Проте вже у 19 год. 26 хв. тіло оточили “правоохоронці”, серед яких родич Різака, який випадково опинився на місці події, побачив полковника СБУ у відставці Володимира Лизанця та начальника управління охорони здоров’я Романа Шніцера. Ці люди, стверджує Різак, не дали лікарям “швидкої”, які прибули за викликом, оглянути тіло, щоб констатувати смерть. Хто відвіз тіло до моргу, каже батько загиблого, невідомо. “Чи не виявиться пізніше, — риторично запитує Різак, — що вбивство сина зовсім не було біля багатоповерхівки, а з ним “працювали” та вбивали в одному з нейрохірургічних центрів?”.

Екс-губернатор також стверджує, що після повернення на Закарпаття за членами його родини велося спостереження. “Після переїзду на Закарпаття Олексій професійно дуже швидко розгадав потужне зовнішнє спостереження за собою та його батьками, — стверджує Різак. — Тому ще раз прошу перевірити дії підрозділів правоохоронних органів зовнішнього спостереження. Не виключаю, що одна з машин “наружки” перешкодила викинути вбитого Олексія з багатоповерхівки, викликала “швидку” та не дозволила злочинцям замісти сліди”.

“Ще раз стверджую, — наголошує наприкінці Різак, — що син Олексій не падав з ніякого поверху багатоповерхівки. Тіло його не постраждало. Не постраждала навіть його одежа. Нами не було знайдено ні переломів рук і ніг, ні жодної травми на обличчі”.

Щоб довести, що Олексія вбили, Іван Різак офіційно погодився дати згоду на ексгумацію тіла сина.

Схожі новини