Передплата 2024 ВЗ

«На Андрія» новим главою уряду може стати Андрій Клюєв

Учорашній день був останнім, коли новообрані народні депутати, трудова книжка яких лежала у державних чи комерційних структурах, вирішували, де їм трудитися надалі.

Швидше за все, станеться це 13-14 грудня. Дату спрогнозував Голова Верховної Ради Володимир Литвин, який теж перебуває у «підвішеному» стані. Спікер каже, що ім’я нового прем’єра стане відоме саме у ці дні — за умови «конструктивного діалогу в Раді».

Утім, не обов’язково, що він буде новим. За інформацією, яка просочується з Банкової, Янукович може зробити Азарову подарунок до 65-річчя, повторно внісши його кандидатуру на прем’єрський «кастинг».

Чи буде саме так, знає обмежене коло осіб. У гіршому випадку Азарова можуть задовольнити посадою голови фракції Партії регіонів. А на його місце претендентів аж надто багато. Чи не найчастіше згадують прізвище екс-голови РНБОУ Андрія Клюєва — він відмовився від роботи у Раді і теж сподівається презенту на іменини (13 грудня — свято Андрія). Хоча не проти буде і повернутися у крісло першого віце-прем’єра. Конкуренцію Клюєву складають голова Нацбанку Сергій Арбузов, тепер уже колишній віце-прем’єр Валерій Хорошковський, екс-глава Мінфіну Юрій Колобов. Обережно називають і прізвище Петра Порошенка. Будучи здивовані політичною активністю в останні місяці Віктора Медведчука, журналісти поцікавилися і його прем’єрською перспективою. Однак заступник голови Партії регіонів Олександр Єфремов таку можливість виключив…

І все ж нові імена в уряді таки будуть. Зокрема активно обговорюються шанси голови Ради Міністрів Криму Анатолія Могильова стати віце-прем’єром Кабміну, а у міністри пророчать кількох губернаторів.

На іншому полюсі української влади — в Адміністрації президента — теж готуються до перестановки головних фігур. З великою імовірністю посаду керівника АП збереже Сергій Льовочкін. Якщо ж Віктор Янукович доручить йому головування у парламенті, то контроль за доступом до президента перебере на себе міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Прогнозують, що на своїй посаді залишиться заступник глави АП з економічних питань Ірина Акімова (депутатство її не приваблює). Не виключено, що вона може перебратися і в урядову будівлю на вул. Грушевського, стати міністром економіки. А от головний юрист президентської канцелярії Андрій Портнов, за деякими даними, готовий переселитися в апартаменти секретаря РНБО.

У «лототроні», де розігруватимуть посади спікера парламенту, крім чинного голови ВР Володимира Литвина і Сергія Льовочкіна, називають прізвища Олександра Лавриновича, Петра Порошенка. У перші віце-спікери традиційно сватають комуніста Адама Мартинюка, а також самовисуванку Оксану Калетник, Андрія Кожем’якіна, у віце-спікери — Арсенія Яценюка. Натомість у стані «регіоналів» кажуть, що за жодних умов не підтримають їхнього соратника Олександра Турчинова.

Коментар для «ВЗ»

Олексій ГАРАНЬ,

професор політології

Національного університету «Києво-Могилянська академія», науковий директор Школи політичної аналітики

Не виключаю, що Азаров може залишитися керівником уряду. Хоча, за ідеєю, Янукович мав би влити у Кабмін свіжої крові — у тому числі з тактичних, іміджевих міркувань. Президенту потрібна співпраця із західними фінансовими інституціями, потрібні нові позички. У цьому сенсі краще виглядали б на чолі уряду Арбузов чи Тігіпко, хоча і їх назвати реформаторами складно. Кажуть ще про Клюєва як про потенційного кандидата у прем’єри. Але я думаю, що його призначення може призвести до певного порушення балансу сил у середині самої Партії регіонів.

Схожі новини