Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скаржилися на свавілля міліції...

А взамін заробили кримінальну справу проти себе.

Несподівана розв’язка у нашумілій історії з побиттям міліцією громадських активістів із Кам’янки-Бузької — голови вільної профспілки працівників торгівлі та сфери послуг Романа Олексевича та його сина-студента Назара, який є позаштатним кореспондентом газети «Край». Після того, як Олексевичі звернулися у прокуратуру зі скаргою на неправомірні дії правоохоронців, зокрема застосування ними фізичного насилля, кримінальну справу порушили проти... самих заявників.

«ВИСОКИЙ ЗАМОК» уже розповідав про цю «НП» (див. «ВЗ» від 16.11.2012 р. під заголовком ««Міліціонер закрив мені рот і ніс. Я почав задихатися…»). Суть справи така. 14 листопада до Романа Олексевича подзвонили перевізники цукрового буряка і повідомили, що неподалік села Гайок невідомі особи (серед них були представники РДА і ДАІ) чинять самоуправство — перевіряють автомобілі на дотримання норм вантажоперевезень і беруть хабарі за пропуск «негабаритних» машин (від 100 до 400 грн.). Активісти відразу виїхали на місце, взяли зі собою відео-камеру. Показали «перевіряльникам» свої документи, але зворотної люб’язності не дочекалися. За словами Романа Олексевича, «контро-лери» не мали при собі ні сертифікатів на вагу, ні скерування на проведення перевірки тощо. Це викликало підозру активістів щодо неправомірних дій — і вони зателефонували у міліцію. Замість того, щоб розібратися у цьому, заступник начальника Кам’янка-Бузького РВВС скомандував «пакувати» обох Олексевичів у міліцейський «воронок». Батькові скрутили руки, у його сина відібрали відеокамеру, якою він фіксував розвиток конфлікту, пошкодили її. Назара Олексевича насильно утримували у машині, при цьому били, душили його. Згодом батько і його син у лікарні зняли побої…

Через кілька днів після цієї історії у Кам’янці-Бузькій відбувся мітинг протесту проти міліцейського свавілля, у ньому взяли учать активісти з дев’яти регіонів України.

Реакція силових структур на звернення Олексевичів була несподіваною — згідно з постановою слідчого Кам’янка-Бузького РВ ГУ МВС України у Львівській області капітана В. Андрушківа проти них порушено кримінальну справу — «за ознаками хуліганських дій». Порушення кримінальної справи мотивується зокрема тим, що «демонструючи зверхність, вседозволеність та явну неповагу до суспільних норм», Олексевичі «почали чинити опір працівникам Кам’янка-Бузького РВ ГУ МВСУ». Кримінальний кодекс передбачає за це від 2 до 5 років позбавлення волі…

Порушення кримінальної справи Роман Олексевич сприймає як намір правоохоронних органів залякати його із сином і змусити відмовитися від громадської діяльності. «Ми чекаємо повістки на виклик на допит до слідчого, — сказав пан Роман у розмові з кореспондентом «ВЗ». — Наші подальші дії залежатимуть від того, що нам інкримінуватимуть, як з нами поводитимуться. Ми нічого протизаконного не чинили. Хотіли лише одного — припинити злочин».