Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Луценко влаштував моральний суд над замовними суддями

Екс-міністр назвав їх «бандою», «дебілами» і «проститутками».

Профанація! Саме так можна охарактеризувати вчорашній розгляд в Апеляційному суді Києва скарги екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на вирок Печерського суду у справі щодо стеження за Валентином Давиденком, екс-водієм колись першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка. Того самого, котрого вважали головним фігурантом у «діоксиновому отруєнні» Віктора Ющенка. Судячи з подій у залі, судова колегія на чолі з головуючим Олегом Присяжнюком, яка займалася скаргою Луценка, керувалася аж ніяк не правовими нормами, не бажанням встановити істину.

Підтримати ЛУЦЕНКА до Апеляційного суду приїхали його рідні, друзі з опозиції — Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов, Олександра Кужель, Остап Семерак, Андрій Шевченко, Юрій Стець, Сергій Власенко, Олесь Доній, Ірина Геращенко. У судовій залі з’явилися дипломати зарубіжних посольств, уповноважені представники Європарламенту — Пет Кокс і Олександр Кваснєвський, яким доручено наглядати за тим, як дотримують права українських політв’язнів (напередодні вони зустрічалися з Тимошенко). На початку засідання Луценко звернувся до суддів з проханням бути чесними перед собою і правом, щоб гості з Європи побачили дотримання в Україні високих міжнародних стандартів. Однак такі побажання виявилися марними…

Це стало зрозуміло після того, як судді раз за разом відхиляли всі вмотивовані прохання екс-міністра. А вони могли суттєво вплинути на майбутнє рішення. Йшлося про залучення до справи інструкцій, відповідно до яких діяв Луценко, а також виклик і допит свідків з числа посадових осіб Генпрокуратури, які могли підтвердити невинуватість Луценка. Прокурори виступали проти цих клопотань. За це і удостоїлися від гострого на слівце «помаранчевого термінатора» непривабливих характеристик. Одного з прокурорів екс-міністр назвав «схрещенням дуба з дятлом», зазначивши, що вжив це порівняння, бо йому важко стримуватись і не називати цих людей «дебілами».

Дісталося і суддям, дії яких, за словами Луценка, «штовхають країну до прірви під назвою, що римується зі словом «Європа». Екс-міністр звинуватив людей у мантіях у порушенні присяги, у продажності. «Погано, коли країною керує банда, — заявив Луценко з-за ґрат судової клітки. — Але гірше, коли її обслуговує команда дебілів, яким головне набити своє брюхо, вмоститися в тепле крісло, мати право і далі безкарно збирати хабарі за те, що за дзвінком із Банкової раз на півроку ви виконуєте свої завдання».

Незважаючи на заклик головуючого бути коректним, польовий командир Майдану не шкодував «епітетів» на адресу президії суду. «Якщо в країні є ковбаса без м’яса, то чому не бути суду без закону? І він перед вами у всій красі. У Феміди в Украї-ні давно треба забрати терези і дати червоний ліхтар. Всім вам трьом! Ви — проститутки за названням і призванням!» — обурився Луценко. І отримав звукову підтримку із залу, де «народносамооборонець» Юрій Стець увімкнув у своєму іPаdі хіт Святослава Вакарчука «Я не здамся без бою», мелодії Майдану, а також ліричну пісню Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори». Суддя не повів і бровою — і тоді у залі пролунала знайома з кримінальних серіалів «Мурка», яку любить виконувати заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. «Прокуратура запрошує суддів на танець!» — іронічно вигукнув Стець, натякаючи на очевидну змову між обвинуваченням і судом. Сміх у залі викликала наступна їдка репліка Луценка: «При цьому цим «танцорам» нічого не заважає…». Головуючий попросив Луценка не заважати суддям і «колегам суддям» — і знову нарвався на винищувальну критику опозиціонера: «Єнакієвський вовк тобі колега!».

Коли суддя відхилив чергову порцію клопотань Луценка, не стрималася уже новообраний народний депутат Олександра Кужель. «Ваші обличчя треба розіслати всій країні і першими виставити на люстрацію», — гнівно заявила вона. А її тут же «поправив» Луценко: «Краще — на кастрацію!». Згодом лідер «Народної Самооборони» не пошкодував для пана Присяжнюка сатиричних фарб: «Шановний громадянин з обличчям радянського чемодана і животом, у який поміститься супутник разом з Бєлкою, Стрєлкою на борту! Дайте мені право виступити!».

Ці слова були гласом волаючого у пустелі. Як і всі решта попередні спроби Луценка домогтися справедливості. Апеляційний суд переніс на середу оголошення рішення у справі проти колишнього головного міліціонера країни. Лаконічно підсумував цей процес адвокат Олексій Баганець: «Вирок Юрію Луценку має політичний характер, тому очікувати від української судової системи виправдання не треба». виправдання не треба».

Схожі новини