Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вибори минули, а камери залишаться?

Долі веб-камер, які встановили на виборах на дільницях, ще не вирішили. Школи, будинки культури, інші установи, де працювали дільниці, затамувавши подих, чекають: залишать чи не залишать їм майно? На час, коли верстався номер, це ще не було відомо.

«Ми техніку спакували, щоб вона не поламалася, але поки що камери у нас, чекаємо рішення ЦВК», — каже директор Львівської школи №48 Роман Гарасим. У школі №80 було аж три дільниці. Всі шість камер (на одну дільницю давали по дві) ще у навчальному закладі. «Ми були б раді, якби техніка залишилася у школі. Досі відеоспостереження ми не мали, — говорить кореспондентові «ВЗ» директор школи Ірина Даць. — Звісно, їх треба було б розмістити в інших місцях, наприк-лад, біля входу у нашу початкову школу, щоб можна було бачити, що відбувається на подвір’ї».

У школі села Гійче Жовківського району Львівської області камери ще працюють. «Вони в режимі запису, ми їх не вимикали, чекаємо розпоряджень. Чи хочемо ми, аби техніка залишилася у школі? Це питання риторичне. До речі, для того, щоб камери працювали, нам провели швидкісний Інтернет», — каже директор Михайло Мисько.

Директор Дрогобицької школи №10 Світлана Харитонова з нетерпінням чекає, коли вирішать питання з обладнанням. «Боїмося, щоб не розбили камер, які встановлені у спортзалі. В принципі, ми не потребуємо, аби техніку залишили школі. Так, можна було організувати відеоспостереження, але чи багато побачиш за допомогою двох камер?».

Тим часом новообраний народний депутат України Роман Ілик вимагає, аби техніку таки передали школам. “Коли уряд купив за мільярд гривень бюджетних коштів по дві веб-камери та ноутбук для кожної із 34 тисяч дільниць в Україні, ми чули обіцянки Азарова про те, що після виборів техніка використовуватиметься у школах. Обладнання після 12 листопада відімкнули, але досі жодна зі шкіл його не отримала, — повідомив він. — Натомість відділ ведення державного реєстру виборців м. Дрогобича уже звернувся із листом до Львівської ОДА, щоб їм передали на баланс усю цю техніку. До наступних виборів це обладнання морально і технічно застаріє і не матиме жодної цінності, а мільярд гривень буде викинуто на вітер”.

Схожі новини